Constructorul Autostrăzii Orăștie – Sibiu, vizat de un scandal uriaș!

0

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) a impus constructorului autostrăzii Orăștie – Sibiu, Salini Impregilo, să refacă porțiunea de 200 – 300 de metri din corpul de autostradă unde au apărut degradările, prin demolare și reconstrucție în conformitate cu proiectul tehnic aprobat, informează, miercuri, compania.

„Decizia demolării a fost luată pentru a identifica exact cauza apariției fisurii, mai ales având în vedere că antreprenorul (Salini Impregilo — n. r.) a avut și calitatea de proiectant în cadrul contractului de lucrări. Lucrarea este încă în garanție și, astfel, valoarea de remediere a defectelor va fi suportată în totalitate de către antreprenor. În ultima vreme, acest proiect atât de discutat a generat apariția în spațiul public a numeroase idei, observații, comentarii și chiar acuze, toate îndreptățite în mare parte, pentru că este vorba despre un proiect important, este vorba despre siguranța cetățeanului. Este un proiect început încă din 2011 — 2012”, a declarat directorul general al CNADNR, Narcis Neaga, informează Agerpres.

Șeful companiei a precizat că, de-a lungul timpului, CNADNR a cerut realizarea proiectului conform contractului și a sesizat de fiecare dată când au apărut erori.

„Asumarea realizării proiectului este, însă, a antreprenorului. CNADNR, beneficiar, a urmărit și a sesizat de câte ori a fost nevoie apariția unor eventuale erori. Chiar și în acest moment, noi, CNADNR, am ajuns până în punctul de a cere chiar demolarea unei porțiuni pentru a fi siguri ca proiectul se va finaliza în condiții de maximă siguranță. Sunt conștient de presiunea care există. Dar rezolvarea situației actuale nu se poate face decât printr-o decizie drastică, potrivit standardelor de calitate și siguranță. Chiar dacă în timp au fost acumulate mai multe tensiuni, chiar dacă am vrea ca peste noapte să rezolvăm această problemă, CNADNR, în toate acțiunile pe care le desfășoară în acest proiect, trebuie să respecte atât prevederile contractuale, cât și legislația în vigoare’, a adăugat Neaga.

În ceea ce privește apariția unor fisuri la poziția km 60+660 Calea 1 de pe Autostrada Orăștie — Sibiu, Lot 3, km 43+855 — km 65+965, CNADNR menționează, într-un comunicat de presă, că investigațiile au arătat că fisurile sunt de natură superficială și nu afectează stabilitatea corpului autostrăzii și siguranța traficului rutier.

„Referitor la remedierea defectelor apărute atât în perioada de execuție a lucrărilor, cât și în perioada de garanție (4 ani), precizăm că responsabilitatea revine în totalitate antreprenorului, conform prevederilor contractului ‘Proiectare și Execuție Autostrada Orăștie — Sibiu, lot 3, km 43+855 — km 65+965’. În acest sens, menționăm că lucrările de remediere vor fi executate pe riscul și cheltuiala antreprenorului, fără costuri suplimentare pentru CNADNR SA. În prezent se investighează cauzele care au determinat producerea acestor fisuri în vederea stabilirii măsurilor de remediere necesare. Antreprenorul și consultantul aplică un program permanent de monitorizare zilnică, urmărind astfel evoluția acestui fenomen în vederea remedierii defectelor constatate”, se spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, numai în ultima perioadă, CNADNR a solicitat, pe baza rapoartelor reprezentanților companiei, încă trei expertize de specialitate independente. Concluzia la care s-a ajuns confirmă nerespectarea proiectului tehnic aprobat și greșeli de execuție.

CNADNR reamintește, într-un comunicat de presă, că în noiembrie 2014 a anunțat deschiderea traficului rutier pe autostrada Orăștie — Sibiu, în condiții de siguranță a circulației.

„La acel moment, CNADNR SA a subliniat faptul că nu s-a făcut recepția lucrărilor. Din același motiv, al perspectivei siguranței circulației, CNADNR SA nu a făcut recepția lucrării”, precizează compania, în comunicat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.