Socrates nu vrea să fie „expulzat din viața politică”

0

Fostul premier portughez José Socrates, pus sub acuzare pentru corupție, a spus sâmbătă, în prima sa intervenție publică după ce i-a fost ridicat arestul la domiciliu, că refuză să acționeze ca și cum ar fi „expulzat din viața politică”, relatează AFP.

„Refuz să fiu exilat din viața politică”, a declarat fostul lider socialist în cadrul unei conferințe pe tema „Justiție și politică”, organizată la Vila Velha de Rodao, în centrul Portugaliei. „Drepturile mele de cetățean sunt intacte și intenționez să le exercit”, a adăugat el după ce a fost ovaționat la sosire de cele aproape 200 de persoane prezente într-un amfiteatru.

José Socrates a fost arestat în noiembrie și pus sub acuzare pentru corupție, spălare de bani și evaziune fiscală în formă agravată. El a petrecut peste nouă luni în arest preventiv, înainte de a fi plasat în septembrie sub arest la domiciliu, o măsură care a fost ridicată la 16 octombrie.

Șeful guvernului portughez din perioada 2005-2011 a putut părăsi locuința pentru a merge să voteze la legislativele de la 4 octombrie, dar nu s-a exprimat în public de atunci.

José Socrates, care a susținut constant că este nevinovat, a acuzat sâmbătă justiția portugheză că dorește să îi „denigreze” imaginea și că face „afirmații fără să dețină dovezi”. În plus, el s-a exprimat în legătură cu impasul politic în care se găsește Portugalia după victoria în alegeri a actualei coaliții de dreapta, care riscă să fie răsturnată de la putere de o eventuală alianță între socialiști și stânga antiliberală, majoritari în parlament.

„Cei care dețin majoritatea în parlament trebuie să guverneze. Altfel spus, cei care au majoritatea împotriva lor nu pot guverna”, a ținut să sublinieze José Socrates, care a fost obligat să demisioneze în 2011 când întreaga opoziție a decis să răstoarne guvernul său minoritar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.