Miron Cozma dă vina pe Ion Iliescu

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma s-a prezentat marți la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul „Mineriada”, în care a fost pus sub acuzare de procurorii militari pentru infracțiuni contra umanității.

La intrare în sediul Parchetului General, Miron Cozma a declarat că el se consideră parte vătămată în dosar, deoarece a fost luat cu forța din fața Primăriei Petroșani de un grup „securisto-comunist” și adus în Capitală.

De asemenea, Miron Cozma a spus că el nu a știut de plecarea trenurilor cu mineri din Valea Jiului spre Capitală, acuzându-l pe Ion Iliescu de faptul că i-a îmbrăcat pe mineri în soldați. „Cine erau ăia îmbrăcați în mineri lângă Ion Iliescu în balconul Guvernului? Cine erau ăia îmbrăcați la Complexul Expozițional? Încă o dată, minerii din Valea Jiului au stat la Polivalentă. Noi am fost cantonați la Polivalentă în prima etapă. Am să vă spun și alte lucruri. Au îmbrăcat minerii în soldați. Adică ăia care veniseră și chipurile rămăseseră i-au îmbrăcat în soldați să vă prostească (…)”, a declarat Miron Cozma.

În opinia sa, Traian Băsescu și Emil Constantinescu ar trebui să fie cercetați pentru favorizarea lui Ion Iliescu.

El a negat faptul că Gabriel Oprea ar fi fost garda lui de corp, susținând că actualul vicepremier a fost doar angajatul clubului de fotbal Jiul Petroșani.

Întrebat cum comentează atitudinea lui Gabriel Oprea îl legătură cu moartea polițistului Bogdan Gigină, Miron Cozma a spus: „Acești neocomuniști au reinventat stilul de plimbare prin Capitală cu tot felul de girofare. Nu s-a schimbat nimic. Aceeași atitudine. Un conducător uită că, dacă este pus acolo, trebuie în primul rând să demonstreze un respect față de cei din jur. Păi cum ne respectă ei pe noi când ei vin, ca pe vremea lui Ceaușescu, cu acele coloane infinite de mașini? Nu s-a schimbat nimic în mentalitatea de tip comunist. (…) Nu va demisiona. El a fost mereu în echipa lui de putere, păi de ce credeți că a venit în jurul meu? Credeți că a venit întâmplător în jurul meu? Eu aveam putere în acea perioadă”.

În ordonanța întocmită de procurori se arată că Miron Cozma a organizat, în calitate de fost președinte al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”, deplasarea în Capitală a 10.000 de mineri în iunie 1990.

În acest dosar, au fost puși sub acuzare fostul președinte Ion Iliescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, general-maior (rez.) Corneliu Diamandescu, gen (rez.) Peter Petre (fost comandant al U.M. 0575 Măgurele), gen (rez.) Vasile Dobrinoiu (fost comandant al U.M. 0828 Băneasa — Școala Militară Superioară de Ofițeri a MAI), viceamiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu (fost șef al Direcției Generale de Cultură, Presă și Sport din MAI), general maior (rez.) Mugurel Florescu (fost șef al Parchetului Militar), Nicolae Dumitru (fost vicepreședinte al FSN), Cazimir Ionescu (fost vicepreședinte al CPUN).

De asemenea, mai mulți lideri de sindicat și directori de mine, precum și alți oficiali au fost puși sub acuzare pentru că au organizat deplasarea în Capitală a minerilor din Valea Jiului.

Potrivit ordonanței întocmite de Parchetul Militar, Ion Iliescu este acuzat că „în zilele de 11 și 12 iunie 1990, în calitate de președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naționala (CPUN), împreună cu Roman Petre, Măgureanu Virgil, Voiculescu Gelu-Voican, Dumitru S. Nicolae, general (rez.) Chițac Mihai, general-maior (rez.) Diamandescu Corneliu, general maior (rez.) Florescu Mugurel și alții, a decis reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, în baza acestei hotărâri fiind declanșat, în dimineața zilei de 13.06.1990, un atac asupra unei populații civile, la care au participat forțele militare ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale și Serviciului Român de Informații, atac soldat cu decesul a patru persoane și rănirea a altor trei prin împușcare, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 270 de persoane”.

Procurorii mai susțin că Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican Voiculescu, Nicolae Dumitru, Corneliu Diamandescu, Mihai Chițac și Mugurel Florescu au decis, pe data de 13 iunie 1990, organizarea unei deplasări la București a unui număr de peste 10.000 de mineri din Valea Jiului, care au continuat atacurile din Piața Universității asupra populației civile, provocând vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

În același dosar, procurorul general Tiberiu Nițu a solicitat președintelui Klaus Iohannis declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de urmărire penală față de Petre Roman, Victor Atanasie Stănculescu și Gelu Voican Voiculescu sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității, întrucât faptele cercetate s-au petrecut în perioada în care aceștia aveau calitatea de miniștri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.