Tragedia din Colectiv: mită, corupție și complicități criminale!

0

Tragedia din clubul Colectiv era iminentă. Disprețul unor așa-ziși patroni de cluburi din Capitală și nu numai, avizi de profituri cât mai mari realizate într-un timp cât mai rapid, nu mai surprinde, de multă vreme pe nimeni. La fel și corupția endemică din instituțiile statului român (vezi cazul autorizației de funcționare primită de la Primăria Sectorui 4! ) care continuă să sfideze totul.

30 de tineri au murit, până acum, în acel blestemat incendiu. Numărul va crește în următoarele zile. Milioane de români sunt înmărmuriți. De la lideri politici până la simpli cetățeni, toți la unison, își exprimă regretele. Se caută vinovați, se aduc acuze extrem de dure la adresa unor patroni de club absolut iresponsabili! Mai vinovați decât aceștia sunt cei care ar fi trebuit să controleze la sânge acest tip de cluburi. S-a preferat de ani buni, iar situația se cunoaște de către toată lume, să se ia șpăgi consistente pentru a se închide ochii! Cum poți, domnule primar Cristian Popescu Piedone, să ai neobrăzarea/nesimțirea de a susține că acest club al morții funcționa legal? Angajații tăi, în complicitate sau nu cu tine, au dat un aviz de funcționare în baza unui dosar incomplet! Restul este gargară, fugă de răspundere, tupeu cronic și dispreț la adresa răniților și morților din club Colectiv, familiilor îndoliate, milioanelor de români!

Într-o țară, cu un dram de cizvilizație, patronii Clubului Colectiv erau reținuți în secunda doi a producerii tragediei. Nu și la noi unde se face cercetări peste cercetări și unde aceleași instituții ale statului care au girat ani buni aceste cluburi ale morții continuă să mimeze, al dracului de neconvingător, responsabilitatea!

În stilul dâmbovițean, în următoarele zile, vor fi demarate controale în toate cluburile din România. Dacă ar fi să se respecte legea peste 90% dintre acestea ar trebui închise imediat. Vorbim de niște fundături, grote, în care nu există decât o singură ieșire! Orice incendiu ar provoca o tragedie de amploarea celei din Club Colectiv. Să luăm, spre exemplu, Club A sau Club Fire din Capitală, cluburi care activează în baza unor autorizații de funcționare de peste 20 de ani! Respectă vreunul condiții minime de siguranță pentru sutele de tineri care le invadează în fiecare seară? Să fim serioși!

De ce, în România asta putred de coruptă, cu lideri iresponsabili, aroganți, incapabili să vadă mai departe de propriile mize electorale, trebuie să luăm măsuri abia după ce se întâmplă o tragedie de o asemenea amploare? De ce trebuie să fim, chipurile, surprinși, prinși pe picior greșit, de fiecare dată? De ce? Întrebările evident retorice arată, încă o dată, micimea unei clase politice incapabile să-și depășească condiția mizeră în care preferă să se afunde. Politizarea administrației publice, la nivel central și local, este o altă consecință a deteriorării alarmante a reacției instituțiilor statului român. Controalele statului pe toate palierele se reduc, într-o uriașă proporție, la șpăgi primite de angajați, nu-i așa, prea prost plătiți!

A mai rămas Raed Arafat și al său SMURD, au mai rămas niște medici care își respectă profesia deși prioritățile guvernelor postdecembriste au fost mai mereu altele! De ce ne mirăm că aceste tragedii au loc? Ce se va întâmpla în cazul unui cutremur devastator? Morții vor umple stadioanele, în timp ce liderii politici vor continua să facă ceea ce știu să facă: să mimeze responsabilitatea!

Iohannis acuză pe Facebook, Ponta promite soluții si controale, Gorghiu și Blaga caută să profite electoral din această tragedie cumplită, Oprea răsuflă, probabil, ușurat, că a scăpat, pentru moment, de întrebările incomode…Și atunci despre ce vorbim?

În tot acest timp, numărul morților din Club Colectiv continuă să crească… Instituțiile statului român au privit complice, de prea mulți ani, la această situație care nu putea ajunge decât într-un loc: tragedia din Club Colectiv!

Un editorial de Iulian Badea

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.