Adam Crăciunescu (Romsilva) continuă lupta pentru împădurirea României!
Declanșarea campaniei de împăduriri de toamnă a Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, a fost demarată, miercuri, la Călărași, în prezența directorului general, Adam Crăciunescu. Un profesionist veritabil, intransigent, care impune standarde înalte de performanță echipei și colegilor săi și care se implică personal în toate campaniile de împăduriri lansate de Romsilva. În timp ce mulți directori și șefi ai unor regii naționale preferă să coordoneze activitatea subordonaților săi din birouri, Adam Crăciunescu continuă să arate că doar implicarea (personală) la fața locului, a unui director general, poate conduce la rezultatele așteptate. Când demarezi, asiști și verifici personal proiectele demarate de instituția pe care o conduci, nu poți să nu ai performanțe manageriale. Iar Crăciunescu știe foarte bine aceste lucruri!
Lansată într-o zi de început de noiembrie, cu suspect de mult soare, campania de împădurire va dura zece zile, în care Romsilva își propune, zilnic, realizarea a 200-230 de hectare de împăduriri.
Directorul general, Adam Crăciunescu, a adăugat că în completarea acestei campanii masive de împădurire, Romsilva va participa, pe 14 noiembrie, cu asistența tehnică și va sprijini cu puieții necesari, acțiunea declanșată în parteneriat ONG- Asociațiile Administrației Locale, a Comunelor, la nivel național, ce vizează împăduriri. „Practic, Romsilva este cea care furnizează materialul săditor pentru aceste lucrări. Vom lua măsuri ca la fiecare șantier să participe personal silvic, pregătit, să urmărească din punct de vedere tehnic modul de realizare al acestor împăduriri care se fac cu voluntari”, a precizat Crăciunescu.
De asemenea, Adam Crăciunescu a precizat că pentru Romsilva, anul 2015 a fost unul favorabil nu numai din punctul de vedere al culturii pădurii, dar și din cel al recoltării masei lemnoase și al administrării parcurilor naturale și naționale. „2015 va fi un an de referință pentru Regia Națională a Pădurilor Romsilva, mai ales că în decembrie se împlinesc 25 de ani de la înființarea Regia Națională a Pădurilor Romsilva. De altfel, cu această ocazie, va fi organizat un eveniment, la care vor participa lucrătorii din silvicultură, pentru a prezenta activitatea Romsilva, în cei 25 de ani, „cu bune și rele”. Nu putem să spunem că toate lucrurile au fost foarte bune în Romsilva, dar am convingerea că lucrurile bune domină activitatea Romsilva, care a obținut rezultate remarcabile. Obiectivele Romsilva au fost realizate în contextul în care toate criteriile de performanță ale echipelor manageriale au fost îndeplinite”, susține Adam Crăciunescu.
Pentru Romsilva, prioritară rămâne organizarea licitațiilor principale care se vor desfășura la Direcțiile Silvice județene între 7 și 16 decembrie.
„Ați văzut că în această săptămână a fost aprobat regulamentul de vânzare al masei lemnoase pentru proprietatea publică a statului. Sunt elemente noi în acest regulament în contextul în care se dorește să se pună la dispoziție firmelor private a unui procent mai mare de masă lemnoasă. În aceste condiiții, Romsilva nu va mai putea prelucra, în instalații proprii, lemnul. În aceste condiții trebuie să identificăm o formulă de privatizare, de reorganizare, a acestor secții de prelucrare a lemnului. Consiliul Concurenței a insistat ca Romsilva, ca administrator, să nu mai execute lucrări de prelucrare primară a lemnului, deși prin această operațiune puneam pe piață un lemn fasonat de care avea nevoie dezvoltarea rurală. Aceste gatere nu erau de capacitate foarte mare, dar, repet, puneau la dispoziție o materie primă respectiv cherestea de calitate medie și inferioară pe care o foloseau cei din mediul rural pentru repararea locuințelor și alte proiecte. În aceste condiții, este normal ca locurile de muncă create să fie transferate într-o altă formă de organizare. Din păcate, argumentele noastre nu au reușit să convingă Consiliul Concurenței, Consiliu care a fost, probabil, influențat de Asociația Patronatelor Forestiere”, a mai precizat Crăciunescu.
Continuarea licitații transparente la Romsilva, implementarea unui soft performant, absolut necesar (în 2017!), pentru organizarea licitațiilor în sistem electronic, dar și continuarea programului „ Radarul Pădurilor„, un program al cărei succes își arată, deja roadele, reprezintă alte priorități ale lui Adam Crăciunescu, cel care conduce de trei ani și jumătate, cu rezultate excelente, Romsilva.
Cifrele vorbesc…
Regia Națională a Pădurilor Romsilva a anunțat că programul lucrărilor de regenerare a pădurilor în anul 2015, prevede realizarea acestora pe suprafaţa de 15.292 ha: 9.079 ha (59,4%) prin regenerări naturale şi 6.213 ha (40,6%) prin regenerări artificiale.
La stabilirea suprafeţelor programate a se regenera în anul 2015 s-a avut în vedere asigurarea integrităţii şi continuităţii pădurii prin regenerarea tuturor suprafeţelor de pădure de pe care s-a exploatat masa lemnoasă, urmare aplicării tăierilor de regenerare, dar şi instalarea pădurii pe terenuri fără vegetaţie forestieră care nu au alte folosinţe atribuite prin amenajamente silvice, precum şi pe cele afectate de diferite forme de degradare, pe care se execută lucrări de reconstrucţie ecologică.
În privinţa lucrărilor de completări curente în plantaţii, suprafaţa totală programată pentru anul 2015, este de 2.574 ha, iar lucrările de refacere a plantaţiilor afectate de calamităţi se vor efectua pe suprafaţa de 495 ha.
Pentru campania din toamna 2015, programul de regenerare a pădurilor prevede parcurgerea cu lucrări a suprafeţei de 3.841 ha, astfel: 1.885 ha regenerări naturale şi 1.956 ha împăduriri.
De asemenea, sunt prevăzute a se realiza 468 ha completări curente în plantaţii şi 396 ha lucrări de refacere a plantaţiilor afectate de calamităţi.
Peste 80% din suprafaţa prevăzută în programul de regenerare din toamna 2015 se regăseşte la direcţiile silvice din sudul ţării, unde pe marea majoritate a suprafeţelor sunt necesare lucrări de pregătire a terenului şi a solului.
În campania din toamna 2015, suprafeţele ce urmează a fi plantate sunt repartizate la 16 unităţi ale regiei, suprafeţele cele mai mari regăsindu-se la direcţiile silvice care administrează fond forestier proprietate publică a statului în zonele de câmpie din sudul ţării, în lunca şi Delta Dunării.
Pentru realizarea lucrărilor de împăduriri, completări şi refaceri ale plantaţiilor, în campania din această toamnă se vor folosi circa 5,3 mil. buc. puieţi forestieri din speciile:
– cvercinee, pe o suprafaţă de 265 ha,
- plop euramerican, pe o suprafaţă de 1454 ha,
- plop alb, pe suprafaţa de 307 ha,
- salcie, pe suprafaţa de 532 ha,
- salcâm, pe o suprafaţă de 148 ha.
La finalul lunii septembrie 2015, la nivelul unităţilor regiei, se înregistrează un stoc de puieţi forestieri apţi de plantat de circa 62 mil. buc., care vor fi folosiți în campaniile următoare.
De altfel, Romsilva urmărește în fiecare zonă ecologică punerea de acord a exigenţelor speciilor cu potenţialul staţional, având în vedere modificările survenite în arealele speciilor, consecinţă a modificărilor climatice petrecute în ultimele decenii şi concretizate în creşterea temperaturii medii anuale cu circa 0,8oC.
Pe de altă parte, Romsilva are în vedere promovarea regenerării naturale prin aplicarea corectă a tratamentelor (tăierilor), astfel încât acestea să ţină cont de temperamentul speciilor principale.
I.Badea