FBI va ajuta Rusia în ancheta accidentului aviatic din Egipt

Share:

FBI va ajuta autorităţile ruse cu ancheta în cazul avionului prăbuşit săptămâna trecută în peninsula Sinai, scrie cotidianul New York Times, care adaugă că implicarea Biroului Federal de Investigaţii al Statelor Unite vine la cererea Moscovei.

Între timp, continuă să apară noi informaţii privind cauza tragediei aviatice, iar cele mai multe indicii duc către un atentat cu bombă. Accidentul ar fi avut loc la puţin timp după ce cutiile negre au înregistrat, în cabina piloţilor, un zgomot neobişnuit, similar unei explozii. Pe de altă parte, tot mai mulţi turişti se grăbesc să plece din Egipt. Printre aceştia şi 140 de români care au fost evacuaţi din două staţiuni situate în peninsula egipteană Sinai.

Zgomotul neobişnuit despre care vorbesc anchetatorii a fost auzit în ultima secundă a înregistrării, adică la 23 de minute şi 14 secunde de la momentul în care avionul a decolat de pe aeroportul din Sharm El Sheikh.

O analiză spectrală urmează să fie făcută pentru a stabili originea acestui zgomot, însă tot mai multe surse apropiate anchetei, sub protecţia anoniamtului, au declarat pentru agenţiile internaţionale de presă că studierea celor două cutii negre ale avionului, precum şi analiza fotografiior cu resturile aparatului duc tot mai mult spre ipoteza unui atac terorist.

Autorităţile egiptene spun însă că, pentru moment, nu au suficiente date care să indice explozia.

Ayman al-Muqaddam, şeful comisiei egiptene de anchetă: „Toate scenariile sunt pe masă. Ar putea fi bateriile de litiu sau unul dintre pasageri. Ar putea fi o explozie în rezervor, ar putea fi corodarea fuselajului avionului. Ar putea fi ceva ce a explodat.”

Mai mult, oficialii de la Cairo au acuzat mai multe state, pe care nu le-au numit, că nu au oferit informaţii autorităţilor de la Cairo despre avionul rusesc prăbuşit în peninsula Sinai săptămâna trecută.

Reacţia vine după ce mai multe agenţii de informaţii străine au spus că există date că aeronava de pasageri a fost doborâtă de teroriştii din Statul Islamic.

Analiştii sunt de părere că în cazul în care varianta unui atentat comis de gruparea teroristă se adevereşte, atunci strategia în lupta împotriva terorismului trebui să se schimbe.

John Pistole, fost administrator Agenţia americană pentru siguranţa transportului: „Dacă ei au acţionat, acest lucru ridică o serie de preocupări în ceea ce priveşte capabilităţile lor şi aria lor de acoperie. Nu vorbim aici de un singur aeroport, ci de zeci de aeroporturi la care ar putea avea acces fie prin infiltrarea unui militant de-al lor, fie prin mituirea unuia dintre angajaţii aeroportului.”

Pe Sharm El Sheikh, aeroportul de pe care a decolat pe ultimul drum avionul rusesc, mii de turişti aşteaptă să decoleze. 2.000 de turişti britanici au ajuns acasă în ultimele 24 de ore, în timp ce 44 de aeronave au fost trimise de Rusia pentru a începe transferul celor peste 80.000 de cetăţeni ruşi aflaţi în vacanţă în Egipt.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.