Construcțiile au crescut cu aproape 10% în 2015

Volumul lucrărilor de construcții a crescut, în primele nouă luni ale acestui an, cu 9,9%, ca serie brută, comparativ cu perioada similară din 2014, în timp ce avansul în luna septembrie față de august, tot pe serie brută, a fost de 13,7%, reiese din datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

Pe serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în primele nouă luni din acest an, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 10,5%, față de perioada similară a anului trecut, iar lunar — septembrie față de august — volumul s-a majorat cu 0,7%, informează Agerpres.

„Pe elemente de structură (serie brută — n. r.) au avut loc creșteri în primele nouă luni la lucrările de reparații capitale cu 15,9%, lucrările de întreținere și reparații curente cu 13,2% și la lucrările de construcții noi cu 7,6%. Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut la construcțiile inginerești cu 15,6% și la clădirile nerezidențiale cu 5,2%. Clădirile rezidențiale au scăzut cu 0,2%”, se precizează în comunicatul INS.

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a crescut pe total cu 10,5%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creșteri astfel: lucrările de reparații capitale cu 17,5%, lucrările de întreținere și reparații curente cu 10,5% și la lucrările de construcții noi cu 9%.

Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut astfel: clădirile nerezidențiale cu 8,6%, clădirile rezidențiale cu 6,7% și la construcțiile inginerești cu 6,4%.

În luna septembrie 2015, față de luna precedentă, volumul lucrărilor de construcții a crescut, atât ca serie brută cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 13,7%, respectiv cu 0,7%.

Față de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcții a crescut, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 4,4%, respectiv cu 4%.

Potrivit datelor INS, creșterea pe serie brută cu 13,7% a volumului lucrărilor de construcții în septembrie față de august este evidențiată astfel: lucrările de construcții noi cu 16,7%, lucrările de întreținere și reparații curente cu 13,2% și la lucrările de reparații capitale cu 1,6%. Pe obiecte de construcții au crescut clădirile nerezidențiale cu 20,6%, clădirile rezidențiale cu 15,8% și construcțiile inginerești cu 10,3%.

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate s-a înregistrat pe total o creștere cu 0,7%, evidențiată la lucrările de construcții noi cu 4,2%. Lucrările de întreținere și reparații curente și lucrările de reparații capitale au scăzut cu 1,8%, respectiv cu 0,4%. Pe obiecte de construcții clădirile nerezidențiale au crescut cu 7,3%, iar scăderi au avut loc la clădirile rezidențiale și la construcțiile inginerești cu 6,2%, respectiv cu 0,9%.

Potrivit datelor INS, în septembrie 2015 comparativ cu septembrie 2014, volumul lucrărilor de construcții a crescut, ca serie brută cu 4,4%. Pe elemente de structură au avut loc creșteri la lucrările de reparații capitale și la lucrările de întreținere și reparații curente cu 17,8%, respectiv cu 12,6%. Lucrările de construcții noi au scăzut cu 0,5%. Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut la construcțiile inginerești cu 19,1%. La clădirile rezidențiale și la clădirile nerezidențiale s-au înregistrat scăderi cu 12,2%, respectiv cu 11,1%.

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 4,0%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creșteri la lucrările de reparații capitale și la lucrările de întreținere și reparații curente cu 20,7%, respectiv cu 11,3%.

Lucrările de construcții noi au scăzut cu 1,2%. Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut la construcțiile inginerești cu 14,0%. Clădirile nerezidențiale și clădirile rezidențiale au scăzut cu 9,7%, respectiv cu 8,1%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.