Funeralii de stat pentru Helmut Schmidt

0

Funeraliile fostului cancelar german Helmut Schmidt, decedat marți la vârsta de 96 de ani, vor oferi prilejul unei „ceremonii de stat”, la 23 noiembrie, în orașul său, Hamburg (nord), a anunțat joi Ministerul federal de Interne, potrivit AFP.

Fostul lider social-democrat, care a fost cancelar al Germaniei între anii 1974 și 1982 și a rămas foarte activ în dezbaterile politice până în ultimele luni, comentând criza din Grecia sau conflictul din Ucraina, a încetat din viață la domiciliul său, după ce a fost internat în spital în august și septembrie.

În decembrie 2013, cu ocazia împlinirii a 95 de ani, un sondaj al revistei Stern l-a desemnat ca fiind cancelarul cel mai important de după Al Doilea Război Mondial (25%), devansându-i pe Konrad Adenauer (23%), Willy Brandt (18%) și Helmut Kohl (17%).

Cu toate că erau din familii politice diferite, Helmut Schmidt și președintele Franței Valéry Giscard d’Estaing au simbolizat prietenia franco-germană și relansarea proiectului integrării europene. Acțiunea lor după șocul petrolier a fost încununată de introducerea Sistemului Monetar European (SME), în 1979, și apoi a înaintașului monedei unice euro, ECU.

Marți, cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că Helmut Schmidt a reprezentat o „instituție politică” în Germania, subliniind „autoritatea naturală” și „modestia” acestuia, în timp ce președintele francez, François Hollande, a salutat „un mare european”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.