BCE, despre impactul economic al atentatelor de la Paris

0

Vicepreședintele Băncii Centrale Europene (BCE), Vitor Constancio, s-a declarat îngrijorat de atacurile teroriste de la Paris deoarece ele se adaugă dificultăților regionale existente, deși este prea curând să se aprecieze impactul economic, transmite Bloomberg.

‘Evenimentele care au avut loc și răspunsurile care trebuie date nu sunt ușor de aflat deoarece conțin toate problemele cu care ne-am confruntat în ultimul timp. Până acum piețele au reacționat calm. Dacă nu vor exista consecințe suplimentare, impactul nu va fi foarte extins’, a declarat Vitor Constancio la un eveniment desfășurat luni la Frankfurt.

Piețele bursiere europene și Bursa de la Paris erau în scădere luni dimineață, după unul dintre cele mai grave atacuri teroriste din istoria Europei. Indicele principal CAC 40 al Bursei de la Paris înregistra luni dimineață un declin de 0,9% în timp ce indicele bursier Stoxx Europe 600 a scăzut cu 0,6%. Indicele Stoxx Europe 600 s-a redresat la prânz, înregistrând un avans de 0,2%. Euro s-a depreciat la 1,0728 dolari.

BCE analizează deja dacă zona euro are nevoie de măsuri suplimentare de stimulare a economiei, după ce încetinirea comerțului a pus presiune asupra inflației, a explicat Vitor Constancio. Luni, Eurostat a anunțat că rata anuală a inflației în zona euro a urcat până la 0,1% în octombrie, de la minus 0,1% în septembrie. Viitoarea reuniune a Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene va avea loc în 3 decembrie și atunci ar putea fi anunțate noile măsuri.

‘Efectul atacurilor depinde de evenimentele ulterioare. Dacă ele afectează încrederea consumatorilor, a oamenilor de afaceri și aversiunea față de risc, atunci desigur consecințele vor fi mai grave’, a afirmat Vitor Constancio.

Duminică, Franța a bombardat orașul sirian Raqqa, bastionul insurgenților Statul Islamic, devenind singura putere europeană care desfășoară operațiuni masive de luptă în Irak și Siria. Statul Islamic a revendicat atentatele de vineri seară din Paris, soldate cu 132 de morți și 352 de răniți, dintre care 99 în stare foarte gravă, potrivit celui mai recent bilanț.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.