Șeful PCM Covasna nu crede în varianta tentativei de atentat!

0

Şeful Partidului Civic Maghiar Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat, marți seară, în legătură cu informațiile privind atentatul cu bombă dejucat la Târgu Secuiesc, că acuzațiile aduse suspectului sunt extrem de grave și consideră că acest caz trebuie limpezit cât mai repede de către organele de anchetă.

„Eu nu pot să cred că cineva din rândul comunității maghiare se poate gândi la așa ceva (la un atentat cu bombă n.r). Atât PCM, cât și celelalte organizații politice maghiare și bisericile maghiare luptă pentru autonomie pașnic și respectăm toate legile țării, legile europene, Constituția României și legile internaționale (…) Noi luptăm pentru autonomie cu toate mijloacele democratice (…) E foarte grav ce se spune (referitor la atentat—n.r), pentru că nu e un furt de găină sau un geam spart, e cea mai gravă infracțiune ce există, dacă e adevărat (…) Eu consider că trebuie ascultate ambele părți (…) și în cel mai scurt timp, pentru liniștea comunității, să se facă lumină în acest caz. Nu vrem tensiune în județ sau în regiune. Pentru liniște și pace trebuie făcută lumină”, a declarat, pentru Agerpres, Kulcsar Terza Jozsef.

El a mai adăugat că „nu vrea să apere pe nimeni”, dar nu consideră că membrii „Mișcării de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) sunt „niște extremiști”, recunoscând că liderii acestora au luat cuvântul la mai multe manifestații publice pe care PCM le-a organizat în ultimii ani.

„Îi consider niște tineri care luptă pentru interesele maghiarimii și secuimii din zonă. Îi consider niște maghiari adevărați, nu niște extremiști. Nu poate fi judecată toată organizația prin prisma unei singure persoane (…) Le-am dat cuvântul la adunările noastre și o să le mai dăm dacă mesajele lor se identifică cu ale noastre”, a mai spus liderul PCM.

Președintele Consiliului Național Secuiesc, Izsak Balazs, a declarat marți, pentru Agerpres, că organizația sa condamnă orice formă de violență sau de amenințare cu violența și uzează doar de mijloace pașnice pentru realizarea obiectivelor asumate, cum este autonomia.

„De mai bine de 11 ani CNS militează pentru autonomia ținutului secuiesc, dar exclusiv prin mijloace pașnice. Sunt ferm convins că pe calea dialogului și prin aprofundarea democrației din România ne putem atinge obiectivul. Condamnăm orice formă de violență sau amenințare cu violența (…) Sper că vom ajunge la obiectivul pe care ni l-am propus și va funcționa în România, ca în multe țări ale Uniunea Europeană, o autonomie în care își vor găsi locul toți locuitorii ținutului secuiesc, fără deosebire de naționalitate. Manifestările violente nu duc nicăieri și fiecare individ trebuie să suporte consecințele juridice ale faptelor sale, nu sunt pentru pedeapsa colectivă. Responsabilitatea este individuală, și la marș (marșul pentru autonomie din Târgu Mureș, din 2014, n.r.) și peste tot, fiecare trebuie să își asume responsabilitatea pentru ceea ce face”, a spus Izsak Balazs.

Un atentat a fost dejucat, marţi, la Târgu Secuiesc, de poliţiştii de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate. Un român de etnie maghiară, membru al formaţiunii extremiste ”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria, a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DIICOT, acesta fiind acuzat că intenţiona să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat, marţi, la Parada de Ziua Naţională organizată la Târgu Secuiesc.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.