Scandal uriaș la Parlament. Mii de ciobani protestează!

Mii de ciobani, din toată ţara, protestează, marţi, la Palatul Parlamentului, împotriva modificărilor la Legea vânătorii, intrate recent în vigoare. Ciobanii au blocat bulevardul din faţa Parlamentului, în timp ce alţii au sărit gardul şi au intrat în curtea instituţiei. O delegaţie a protestatarilor discută cu preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu. Zeci de jandarmi au fost mobilizaţi în zonă.

Mii de ciobanii s-au strâns, marţi, în Parcul Izvor, în faţa Palatului Parlamentului. După un protest paşnic, oierii au pornit pe carosabil în jurul Parlamentului. Unii au sărit gardurile Parlamentului, intrând în curtea instituţiei, unde au blocat intrările şi ieşirile, potrivit România TV. La Palatul Parlamentului s-au luat măsuri sporite de securitate, jandarmii fiind pregătiţi să intervină cu gaze lacrimogene.

O delegaţie a protestatarilor a intrat în Parlament, la negocieri. Ciobanii au fost primiţi de preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu. Oficialul a declarat, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii protestatarilor, că va transmite premierului Cioloş revendicările acestora.

E foarte greu să ne angajăm în fața reprezentaților oierilor cu o rezolvare pozitivă, în sensul așteptărilor pe care le au. Le-am propus să vorbesc cu premierul, să îi transmit revendicările, cu rugămintea să fie preluate și rezolvate printr-o ordonanță de urgență care trebuie să fie promovată de Ministerul Mediului și Agriculturii„, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

La discuţii a fost prezent şi fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin.

Senatoarea Cristiana Anghel a mers printre protestatari ca să îi înfrunte, însă a reuşit să îi înfurie şi mai tare, după ce l-a numit „prost” pe unul dintre ciobani.

Ciobanii au ameninţat că vor bloca străzile din România şi vor protesta cu furci şi topoare, dacă politicienii nu le vor rezolva cerinţele. „Dacă nu se va rezolva, vom bloca străzile în Romania. Vom veni cu furci şi topoare, pentru că aşa au făcut strămoşii noştri şi au rezolvat problemele”, a spus unul dintre protestatari.”Nu ne ia nimeni în seamă, am ajuns la capătul puterilor. Că vină ministrul Agriculturii, să vină cei de la APIA, care ne-au trădat. Agricultura este un dezastru. Ne fură hoţii. Niciunul nu e bun, toţi sunt tâlhari”, au spus ciobanii.

„Cine a mai văzut ca la 1.000 de oi să ții un singur câine? Vin ei să ne păzească oile? Politicienii vor să ne țină departe, să nu ne asculte nimeni, de aceea cu toții, am trecut mai departe, am rupt cordonului de jandarmi. O să facem o delegație cu care să mergem la comisia de agricultutră din Parlament ca să discutăm revendicarile. Nu vom încerca să intrăm cu forța în Parlament, suntem oameni civilizați. Problema este că acest Parlament trebuie să coboare cu picioarele pe pământ și să vadă care este rolul nostru în agricultura românească”, a spus un protestatar.

Ciobanii sunt nemulţumiţi de noile reglementări intrate în vigoare în Legea vânătorii şi a fondului cinegetic, care interzic înfiinţarea, întreţinerea sau recoltarea culturilor agricole, fără asigurarea protecţiei faunei de interes cinegetic şi limitează numărul de câini pe care crescătorul de animale îl poate deţine.

De asemenea a fost introdusă interdicţia potrivit căreia „pe terenul proprietate, crescătorul de animale nu mai poate păşuna’: „În scopul gestionării durabile a faunei cinegetice, se interzic: … c) păşunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie şi 24 aprilie”, prevede legea. Ciobanii cer abrogarea noilor norme.

Potrivit modificărilor legislative, promulgate recent de preşedintele Klaus Iohannis, ciobanii vor putea deţine la şes un singur câine de pază la stângă, cei de la deal vor avea doi câini, iar cei de la munte trei câini. Legea vine acum şi cu amenzi, de până la 1.500 de lei.

Protestul a fost organizat de mai multe asociaţii de crescători de animale din România, în special de către Agrostar şi Asociaţia crescătorilor şi exportatorilor de bovine, ovine, porcine din România. Organizatorii acţiunii susţin că la manifestaţie ar fi urmat să participe 3.000 de persoane.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.