Dispar Latina și Dirigenția, apar discipline noi!

0
Latina nu se va mai studia la gimnaziu, Tehnologia Informaţiei şi a comunicaţiilor apare ca oră obligatorie în trunchiul comun, iar ora de sport se va numi Educaţie fizică, sport şi sănătate. În loc de dirigenţie, elevii claseler V-VIII vor avea ore de consiliere şi orientare. Acestea sunt doar câteva dintre modificările pe care Institutul pentru Ştiinţele Educaţiei le propune în noile planuri cadru pentru gimnaziu. Acestea au fost deja lansate în dezbatere publică.

Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei a lansat în dezbatere publică  trei propuneri de plan-cadru pentru clasele V-VIII. Timp de o lună,  până pe 23 ianuarie 2016, toţi cei interesaţi – cadre didactice, specialişti în curriculum, elevi, părinţi sau reprezentanţi ai societăţii civile – sunt invitaţi să participe la această consultare publică şi să-şi exprime punctele de vedere, sugestiile şi propriile propuneri prin completarea unui chestionar online.

Institutul a lansat trei variante pe marginea cărora se va purta dezbaterea. Cultura civică e înlocuită de materii precum Educaţie pentru drepturile copilului, Educaţie interculturală, Educaţie pentru cetăţenie democratică şi Educaţie economică. Dar va exista şi un opţional integrat în care abordarea va fi interdisciplinară.

Practic, această ora transdisciplinară ar putea fi ulterior transformată într-o probă separată la examenul de Evaluare Naţională. Singura problema este că profesorii nu sunt încă formaţi să predea într-o astfel de abordare. În plus, specialiştii Institutului spun că elevii vor primi mai mult sprijin în alegerea traseului educaţional.

Materia Educaţie pentru sănătate nu apare separat în planuri, dar ea poate fi integrată în cadrul unor ore de Educaţie fizică, dar şi în interiorul disciplinelor de ştiinţă. Disciplina Limba şi literatura română pierde o oră la clasa a V-a, în toate cele 3 variante.

Aceste planuri nu au mai fost schimbate de aproape 15 ani.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.