Peste 18.000 de civili, morți în ultimii doi ani în Irak

Share:

În conflictul din Irak au fost uciși 18.800 de civili și alți 36.200 au fost răniți în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 octombrie 2015, potrivit unui raport ONU care acuză extremiștii Statului Islamic pentru majoritatea crimelor, relatează marți DPA și BBC.

3,2 milioane de persoane au fost nevoite să se deplaseze pe teritoriul țării în aceeași perioadă, au informat marți Misiunea de Asistență a ONU din Irak și Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, oferind cele mai recente cifre disponibile.

ONU acuză Statul Islamic, care controlează o mare parte din Irak, de violențe sistematice care pot fi considerate drept crime împotriva umanității și posibil genocid. Totodată ONU afirmă că forțele de securitate irakiene și milițiile aliate, precum și luptători kurzi peshmerga au comis crime și au răpit civili încălcând legile războiului.

Statul Islamic răspândește sistematic teroarea prin uciderea oamenilor în spectacole publice, printre care decapitări, arderea victimelor încă în viață și aruncarea oamenilor de pe clădiri, se menționează în raport.

În conflictul dintre forțele guvernamentale, unitățile kurde și Statul Islamic, gruparea jihadistă a vizat civilii considerați oponenți ai săi, persoane având legătură cu guvernul și poliția, avocați, medici, jurnaliști și lideri locali, conform probelor adunate de experți ONU.

Ei au informat de asemenea că SI a răpit între 800 și 900 de copii la Mosul în iunie pentru formarea religioasă și militară, iar extremiștii au folosit femei și copii ca sclavi sexuali.

‘Acest raport dezvăluie suferința civililor din Irak și ilustrează clar motivul pentru care refugiații irakieni au încercat să scape atunci când au fugit în Europa și în alte regiuni. Aceasta este oroarea cu care ei se confruntă în țară’, a declarat Zeid Raad Al Hussein, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

Pe lângă cei uciși sau răniți în conflict, mulți alții au murit din cauza lipsei de apă, a alimentelor sau a îngrijirilor medicale, a mai spus Zeid.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.