Anchetă britanică: Putin a ordonat asasinarea lui Litvinenko!

0

Vladimir Putin a dat ordin, „probabil”, ca unul din foştii săi spioni să fie asasinat. Asta reiese după ancheta britanică în acest caz, iar aluziile la implicarea liderului de la Kremlin în otrăvirea fostului agent rus au tensionat deja relaţiile Londra-Moscova.

Guvernul britanic a decis joi să-l convoace pe ambasadorul rus la Londra după publicarea concluziilor anchetei privind moartea opozantului Aleksandr Litvinenko, care îl desemnează pe Vladimir Putin drept responsabil probabil, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Potrivit raportului britanic, moartea fostului spion Aleksandr Litvinenko a fost „cel mai probabil” aprobată de preşedintele rus Vladimir Putin, în 2006, în contextul unor mai vechi răfuieli între cei doi. „Președintele rus Vladimir Putin a ‘aprobat probabil’ uciderea opozantului rus Aleksandr Litvinenko la Londra în 2006 de către doi agenți ruși”, a apreciat joi un judecător britanic în concluziile anchetei publice asupra morții fostului ofițer FSB (ex-KGB) prin otrăvire cu poloniu radioactiv.

‘Operațiunea FSB (fostul KGB) a fost probabil aprobată de Patrușev (Nikolai, ex-șeful FSB) și de asemenea de președintele Putin’, a menționat magistratul Robert Owen în concluziile sale.

Diplomația rusă a denunțat joi această anchetă, considerând-o ‘motivată politic’ și lipsită de ‘transparență’. ‘Nu există nicio rațiune să ne așteptăm ca raportul final privind această anchetă extrem de motivată politic și lipsită de transparență (…) să fie obiectiv și imparțial’, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, într-un comunicat, citat de Agerpres.

Poliția britanică a cerut joi extrădarea a doi cetățeni ruși – Andrei Lugovoi și Dmitri Kovtun – desemnați ca autorii asasinării prin otrăvire cu poloniu radioactiv a fostului agent FSB (ex-KGB) Alekasandr Litvinenko în 2006 la Londra, conform concluziilor anchetei făcute publice joi de magistratul britanic Robert Owen, citat de AFP.

Cu toate acestea, Rusia nu-i va extrăda pe Lugovoi și Kovtun în Marea Britanie după ce ancheta publică desfășurată la Londra a stabilit implicarea directă a celor doi în asasinarea lui Litvinenko, conform concluziilor făcute publice joi de Owen. O declarație în acest sens a fost făcută pentru RIA Novosti de către avocatul Dmitri Agranovski. Constituția Federației Ruse interzice acest lucru, a explicat el.

Verdictul nagistraţilor britanici riscă să reaprindă tensiunile cu Kremlinul, care a denunțat rapid această anchetă, după ce negase constant orice implicare în moartea opozantului rus, otrăvit cu poloniu-210, o substanță radioactivă extrem de toxică și aproape imposibil de detectat.

Litvinenko era critic vehement al lui Putin şi un apropiat al miliardarului rus Boris Berezovski, şi acesta mort în condiţii suspecte, tot la Londra.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.