Locurile unde nu se va mai putea fuma din 16 martie

0

Din 16 martie românii nu vor mai avea voie să fumeze în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii – inclusiv în cele din parc – , în unitățile de învățământ, în unitățile sanitare, precum și cele destinate protecției copilului. Țigările vor fi interzise în baruri, restaurante și cafenele. Cei care vor dori să își aprindă o țigară trebuie să iasă afară.

În plus, nici în mijloacele de transport în comun, inclusiv taxiuri, nu se va mai putea fuma, scrie republica.ro.

Despre țigările electronice legea prevede doar că vor fi interzise în mijloacele de transport în comun și la locurile de joacă pentru copii.

Potrivit noii legi, nu se va mai putea fuma nici în stațiile de transport în comun, pentru că legea publicată recent în Monitorul Oficial prevede că un spațiu public închis este format din minimum doi pereți și un acoperiș, indiferent de natura lor, fie că sunt construcții temporare sau permanente.

Fumatul va putea fi permis, potrivit legii noi, în două tipuri de spații publice închise, și anume în aeroportul internațional, unde există posibilitatea amenajării de spații pentru fumători, precum și în celulele de maximă siguranță din penitenciare, adică în celulele unde există câte un singur deținut.

În celulele unde sunt mai mulți deținuți nu este permis fumatul, pentru că acolo s-ar putea să existe și nefumători.

Amenzi de 100- 500 de lei pentru persoanele fizice

Noua lege introduce amenzi și pentru persoanele fizice care încalcă legea, lucru care nu era menționat în vechea lege. Amenda este de la 100 la 500 de lei pentru persoanele fizice, iar sfera de aplicare intră în competența Poliției și Poliției locale.

Sancțiunile în cazul localurilor unde va fi încălcată legea vor fi între 5000 și 15000 lei, iar legea prevede inclusiv măsura complementară de suspendare a activității în cazul încălcării repetate a legii. În cazul agenților economici cei care vor putea face în continuare controale și da amenzi sunt cei de la ANPC.

Unde se va mai putea fuma totuși, de la 16 martie?

Ministerului Sănătății indică locurile unde va mai fi permis fumatul sau nu, începând din 16 martie.

Astfel, în fața restaurantului, pe terasă, se va putea fuma dacă acolo va fi amenajat un loc de fumat, fără ca acesta să fie unul acoperit și cu minimum doi pereți.

Un alt loc unde nu va mai fi permis fumatul de la 16 martie este reprezentat de balcoanele deschise ale clădirilor de birouri, după cum ne-a precizat șeful ANPC, Paul Anghel.

Iată lista despre locurile unde se poate fuma și răspunsurile de la Ministerul Sănătății:

1. În stațiile de autobuz (cele acoperite și cu 2 „pereți”) – NU este permis fumatul

2. Pe stadioane – NU este permis

3. În fața restaurantului, pe terasă – Dacă se amenajează loc de fumat, fără să fie acoperit și cu minimum doi pereți – DA

4. În mașinile personale, dacă sunt și copii minori – DA, din punct de vedere legal. NU, „din punct de vedere moral”, spun autoritățile.

5. În parc – DA, în apropierea locului de joacă al copiilor – NU

6. La un concert în Piața Constituției – dacă este spațiu deschis și nu există compartimentări, în locuri special amenajate – DA

7. În taxi – NU

8. În curtea spitalului – NU

9. Pe plajă la mare – Dacă este loc de joacă – NU. Dacă este plajă deschisă – DA

10. Dacă vecinul fumează pe balconul lui, poate fi reclamat? NU. Locuința personală nu este loc public. Dacă desfășoară activitate economică pe balcon, atunci este loc de muncă închis și nu se fumează. Reclamația se poate face la Poliție.

11. În restaurante nu se va mai fuma deloc sau vor putea fi amenajate spații speciale? – Doar în spații care nu încalcă dispozițiile legale ( 2 pereti și un acoperiș). Practic, nicăieri în restaurant nu se va mai putea fuma, pentru că, în plus, este și loc de muncă

12. Vor dispărea scrumierele din fața marilor magazine? Dispar scrumierele de la intrare la metrou? – NU. Dacă este în aer liber, și nu este încadrat de acoperiș și 2 pereți, se poate fuma.

13. Pe balcoanele clădirilor de birouri – (acoperite și cu minimum doi pereți) – NU va mai fi permis fumatul (după cum a declarat șeful ANPC).

Paul Anghel, directorul general al ANPC, a confirmat la rândul lui câteva din locurile unde se va putea fuma din 16 martie și unde nu va mai fi permis fumatul.

„În stația de autobuz nu se va mai putea fuma, dacă e acoperită și cu doi pereți. În mașina personală se va putea fuma, dacă nu sunt copii minori în mașină. În parc poți să fumezi, dar în perimetrul locurilor de joacă sau în apropierea locurilor de joacă nu se va putea fuma. Pe un stadion nu se poate fuma. La concerte în piețe deschise se poate fuma. În clădirile de birouri, pe balcoanele deschise, nu va mai fi permis fumatul”, a declarat directorul general al ANPC, Paul Anghel.

Pe de altă parte, reprezentanții Metrorex au precizat că scrumierele de la gurile de metrou urmează să fie scoase, treptat.

Dispar scrumierele din fața marilor magazine, acolo unde există? Delia Nica, director executiv Asociația Marilor Rețele Comerciale din România, spune că subiectul amplasării scrumierelor în fața marilor magazine, în cazul magazinelor care nu se găsesc în complexe comerciale și în care accesul se face direct de afară, va fi discutat luna viitoare cu membrii AMRCR.

„Nu știu cum se va întâmpla. Eu personal mi-am notat în agendă această dată – 16 martie. E una din cele mai fericite zile din viața mea de după Revoluție. (Despre scrumiere în fața marilor magazine, acolo unde există – n.n.) O să vorbim. O să le pun întrebarea pe 3 martie, la Adunarea generală a membrilor AMRCR”, a declarat pentru Delia Nica.

Noua lege nu va avea și niște norme de aplicare. La întrebarea dacă noua lege va avea niște norme de aplicare, reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat pentru Republica.ro că „nu sunt necesare norme de aplicare”, pentru că „legea este foarte clară”.

Va exista însă, pentru reprezentanții Ministerului de Interne un „ghid de implementare a legii”, după cum ne-a precizat inițiatoarea legii, deputata Aurelia Cristea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.