Oprea, urmărit penal în dosarul „coloana oficială”

Share:

Fostul vicepremier şi ministru de Interne, Gabriel Oprea, a ajuns, vineri, în jurul orei 10.40, la DNA. El a fost audiat pentru aproximativ o jumătate de oră. La plecare, a spus că a beneficiat de maşini de însoţire de la poliţie în baza unui ordin de ministru de dinainte de ministeriatul său. Oprea se declară în continuare nevinovat.

DNA a emis un comunicat de presă după audierea lui Gabriel Oprea, în care arată că fostul ministru de Interne pentru a i se comunica faptul că a început urmărirea penală în dosarul Coloana oficială.

„Luând cunoștință de rezultatele supunerii la vot, de către plenul Senatului, la data de 3 februarie 2016, a cererii transmise de D.N.A (cerere de încuviințare a urmării penale), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de OPREA GABRIEL, în prezent senator în Parlamentul României, care a îndeplinit funcțiile de viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, pentru infracțiunile de:

– abuz în serviciu constând în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere

– abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere

Detalii referitoare la starea de fapt se regăsesc în comunicatul nr. 54/VIII/3 din data de 25 ianuarie 2016.

Suspectului OPREA GABRIEL i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul DNA.

Oprea s-a prezentat, vineri, la Direcţia Naţională Anticorupţie. Fostul ministru de Interne le-a spus ziariştilor aflaţi în faţa sediului DNA că nu îi este frică de această anchetă şi că va face declaraţii de presă, la ieşirea de la audieri.Senatul a încuviințat, miercuri, solicitarea Justiției de începere a urmării penale față de fostul vicepremier și ministru de Interne Gabriel Oprea, cu 102 voturi „pentru” și 30 „împotrivă”, un vot fiind anulat.

Procedându-se la numărarea voturilor exprimate de către senatori, prin vot secret cu bile, asupra solicitării Parchetului de pe lângă ÎCCJ în vederea cererii de urmărire penală a dlui. Gabriel Oprea (…) s-a constatat că numărul total al votanților a fost 133, din care voturi ‘pentru’ 102, voturi ‘contra’ 30, un vot anulat. Ca urmare a faptului că în urma votului exprimat a fost întrunit votul majorității senatorilor prezenți, (…) Senatul adoptă proiectul de hotărâre prin care cere urmărirea penală a dlui. Gabriel Oprea pentru faptele ce fac obiectul dosarului nr. 905/P/2015 al DNA, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție„, potrivit procesului verbal întocmit de comisia de numărare a voturilor.

Gabriel Oprea se consideră nevinovat și spune că nu a beneficiat de nimic în plus față de ceilalți miniștri de Interne.
Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deținut funcția ministerială.
Conform DNA, una dintre infracțiunile de abuz în serviciu constă în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere.
Cea de a doua infracțiune de abuz în serviciu are legătură cu încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general ar fi beneficiat în mod nelegal de coloană oficială. Una dintre infracțiunile de abuz în serviciu constă în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere.

Cea de a doua infracțiune de abuz în serviciu are legătură cu încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general ar fi beneficiat în mod nelegal de coloană oficială.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.