Ministrul Mediului, val de abuzuri la adresa Romsilva! Întrebări la care Pașca Palmer trebuie să răspundă!

De trei luni și jumătatea de la numirea sa în fruntea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, a declanșat atacuri furibunde la adresa directorului general al RNP-Romsilva, Adam Crăciunescu. Toate gesturile, afirmațiile și declarațiile noului ministru în privința conducerii Romsilva au reprezentat dezinformări de neacceptat pentru un demnitar care se pretinde tehnocrat și departe de orice tip de jocuri politice.

Revocarea ( mulți spun abuzivă!) lui Adam Crăciunescu, dar și a altor patru membri ai CA al Romsilva, ridică serioase semne de întrebare asupra intențiilor reale ale actualului ministru. Mai mult, numirea, în același Consiliu de Administrație, a unor membri provizorii , mulți dintre ei aflați în conflict evident de interese (vezi cazul Adrian Băban, noul președinte al CA al Romsilva, cel care deține și funcția de administrator al Bussines Forest SRL din Timiș, firmă care un obiectiv de activitate similar cu al Romsilva). Și cazul lui Daniel Nicolăescu, numit la rândul său membru provizoriu în CA al Romsilva, este unul scandalos în contextul în care acesta deține simultan nu numai funcția de șef de ocol privat, dar și pe cea de vicepreședinte al Asociației Proprietarilor de Păduri!

Ca urmare, ca și jurnalist, consider că acest atac pe care profesioniștii din Romsilva ( vezi scrisoarea deschisă adresată dumneavostră în acest sens de Consiliul Științific Consultativ din Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, scrisoare care prezintă o situație alarmantă și la care dumneavoastră ca ministru aveați obligația de a răspunde! ) îl cataloghează drept furibund și pe care l-ați declanșat, imediat, după numirea dumneavoastră în funcție la adresa Romsilva, a personalului angajat al acesteia, a Consiliului de Administrație ( legal constituit și cu un mandat aflat în vigoare!) și nu în ultimul rând a conducerii executive ( care a depășit toți indicatorii de performanță impuși de CA! ) ridică numeroase semne de întrebare în privința legalității demersurilor dumneavostră.

Toate acestea în condițiile în care unul dintre adjuncții dumneavoastră, secretarul de stat Erika Stanciu, a participat și a lăudat performanțele Romsilva la evenimentul ce a marcat împlinirea a 25 de ani de existență, a Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, singura regie de stat care, timp de un sfert de secol, a fost singurul mare contribuabil cu profit, care a contribuit cu sume uriașe la bugetul statului român.

Concret, i-ați reproșat , în mass-media, directorului general al RNP-Romsilva, Adam Crăciunescu, faptul că are un dosar pe rolul instanțelor de judecată și în această situație dumneavostră, care impuneți așa cum susțineți înalte criterii de performanță și legalitate, i-ați solicitat acestuia demisia. Mai mult, ați forțat demisia acestuia din funcția de director general al RNP-Romsilva, revocându-l din funcția de membru al CA al RNP-Romsilva.

Pentru a clarifica această situație care, pentru unii, are conotații ce vizează încălcarea flagrantă a legii de către dumneavostră la adresa Romsilva, vă solicit, stimată doamnă ministru, să-mi răspundeți la următoarele întrebări cu precizări clare privind legalitatea deciziilor dvs.:

  1. Ați emis ordinul de revocare a directorului general din Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, cu just temei, în condițiile în care acesta fusese selectat și numit, după parcurgerea procedurii prevăzută de lege?
  2. Ați emis ordinul de numire a domnului Viorel Gheorghe Marinescu în Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva prin eludarea sau cu respectarea procedurii legale de selecție? Se afla acesta în conflicte de interese cu Regia, în momentul numirii în funcție, și în consecință a demisionat ulterior tocmai din cauza acestei incompatibilități? Atunci de ce l-ați mai numit? Situația este similară și în cazul lui Bogdan Popa, demisionar și el din cadrul aceluiași CA provizoriu al RNP-Romsilva?
  3. Emiterea ordinului de revocare a Consiliului de Administrație, selectat și numit conform procedurii prevăzute de lege, a respectat procedurile legale și a avut loc în contextul motivării acestui demers, pentru a nu crea haos și confuzie privind deciziile luate de dvs. ca ministru? Ați afirmat că aceste persoane se află în conflict de interese și că nu pot deține simultan și funcțiile de șefi de Direcții Silvice Județene și pe cea de membri în CA. Știați că fostul ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu a primit, după o solicitare în acest sens (din 29.12.2014! ) adresată ministrului Justiției, un răspuns clar care preciza că șefii de Direcții Silvice Județene pot face parte și din CA al Romsilva? De ce nu ați ținut seama de acest aspect care vă putea ajuta în luarea unei decizii cu respectarea legii?
  4. Emiterea ordinului de numire a unui Consiliu de Administrație provizoriu, a fost făcută sau nu prin încălcarea flagrantă a prevederilor O.U.G. nr. 109/2011, concretizată în eludarea procedurii de selecție, fără să mai vorbim de faptul că, majoritatea acestora se află în evident conflict de interese cu ROMSILVA?
  5. Care au fost motivele reale pentru care ați acuzat ROMSILVA, că poartă întreaga vină, pentru neinițierea modificării HG nr 924/2015 privind Regulamentul de vânzare a masei lemnoase, în condițiile în care ar fi trebuit, ca ministru, să știți procedurile de inițiere a proiectelor de acte normative, conform cărora, procedura vă revenea integral?
  6. Ce interese personale aveți doamnă ministru în a susține, unele asociații patronale din domeniu (precum ASFOR! ) sau ONG-uri care, datorită intereselor diametral opuse regiei, din varii motive, de mai multă vreme, au speculat în folosul propriu, atitudinea dumneavoastră?
  7. Cum ați permis ca președintele noului Consiliu de Administrație provizoriu al RNP-ROMSILVA, Adrian Băban, să fie ales în ședința din 22 februarie în această funcție în contextul în care știți sau ar trebui să știți foarte bine că acesta este în conflict de interese flagrant, deținând în același timp și funcția de administrator al Bussines Forest SRL din Timiș, firmă care are un obiect de activitate similar cu al Romsilva? Mai mult, de ce ați permis ca unii dintre noii membri provizorii ai CA , precum Daniel Nicolăescu, să se afle, de asemenea, în condiții flagrante de incompatibilitate și conflict de interese, în contextul în care deține și funcția de șef de ocol privat (?!), dar și de cea de vicepreședinte al Asociației Proprietarilor de Păduri?
  8. Cum vă veți asuma responsabilitatea doamnă ministru, în cazul în care instanțele de judecată vor decide că revocările lui Adam Crăciunescu din funcția de membru al CA al RNP-ROMSILVA, dar și a celorlalți membri, sunt ilegale, iar ROMSILVA va fi obligată nu numai să-i repună în funcție, dar și să plătescă daune-interese majore?

Doamnă ministru Palmer sunt unul dintre zecile de mii de români care au ieșit în stradă în fața abuzurilor guvernării Ponta. V-am adus și eu, indirect, în această demnitate la care, sunt convins, n-ați visat niciodată! Nu pentru a vă purta discreționar, încălcând legea și pentru a lua decizii după bunul plac! După Iohannis, și Cioloș începe să se decredibilizeze accentuat. Pentru că a ales să nu reacționeze în fața acestor abuzuri. Ale dumneavoastră și ale altor miniștri.

M-aș bucura să aveți decența de a răspunde acestor acuzații. M-aș bucura, de asemenea, ca toate aceste critici să fie desființate, cu argumentele aferente, de dumneavoastră. Iar eu voi fi primul care vă va cere scuzele cuvenite. De altfel, mă tem că nu mie trebuie să-mi răspundeți, ci angajaților RNP-Romsilva, cei care privesc cu teamă, îngrijorare și dezamăgire la modul în care înțelegeți să îi tratați. Mă tem, însă, că nu veți răspunde. Din simplul motiv pentru că știți foarte bine că în aceste luni de mandat respectarea legii nu a fost chiar punctul dvs. forte

Adam Crăciunescu a demisionat din funcția de director general al RNP-Romsilva. Are un proces pe care trebuie să și-l asume până la capăt. De la plecarea acestuia din funcție (marea dvs. obsesie! ) până la a face atâtea abuzuri la adresa regiei pe care încă o conduce este o cale, însă, lungă care ridică numeroase semne de întrebare și pe care dumneavoastră ați ales să o parcurgeți mult prea rapid!

Ce păcat, însă, că împreună cu mulți dintre colegii dumneavoastră de guvern ați ales varianta compromiterii noțiunii de tehnocrat!

I.Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.