Poroșenko vrea ca Obama să rezolve conflictul din Donbas

0

Președintele american Barack Obama are o șansă de a rezolva conflictul din Donbas, estul Ucrainei, unde armata ucraineană se opune rebelilor separatiști proruși sprijiniți de Moscova, înainte de încheierea mandatului său în ianuarie 2017, și-a exprimat convingerea președintele ucrainean Petro Poroșenko, citat de portalul Obozrevatel.

Poroșenko a făcut o declarație în acest sens vorbind miercuri la forumul „Lupta pentru libertate a Ucrainei continuă”, în clădirea Congresului Statelor Unite ale Americii, organizat în marja Summitului securității nucleare de la Washington.

 „Eu cred că președintele Obama are o șansă reală de a marca finalul său de mandat prin rezolvarea conflictului în estul Ucrainei”, a insistat Poroșenko, care cu ocazia actualei vizite în SUA nu va fi primit de șeful administrației americane, având programată doar o întâlnire cu vicepreședintele Joe Biden.

Circa 2.700 de militari ucraineni și-au pierdut viața în conflictul din Donbas, iar numărul victimelor conflictului îl depășește pe cel al pierderilor SUA în ultimii 15 ani în Afganistan, a spus președintele ucrainean. Potrivit unui bilanț al ONU prezentat la sfârșitul anului trecut, peste 9.000 de persoane și-au pierdut viața de la începerea ostilităților în estul Ucrainei în aprilie 2014.

„Occidentul are o problemă — are în față o mare putere nucleară, cu un complex de inferioritate, cu o atitudine de ură și care încalcă toate valorile comune, principiile și normele convenite. Iar această problemă nu va dispărea de la sine”, a avertizat șeful statului ucrainean, referindu-se la Rusia.

În același timp, Petro Poroșenko a atras atenția că Rusia a militarizat puternic Peninsula Crimeea, pe care a anexat-o în martie 2014, și ar intenționa să amplaseze arme nucleare acolo.

Referitor la rezolvarea conflictului din Donbas, Poroșenko a indicat trei condiții pentru desfășurarea alegerilor în regiune, asupra cărora insistă Moscova, conform Unian.

Astfel, alegerile în teritoriul ocupat temporar în estul Ucrainei de către „forțe teroriste ruse” sunt posibile dacă Rusia pune în aplicare prevederile acordurilor de la Minsk (februarie 2015) cu privire la securitate, desfășurarea unei misiuni polițienești a OSCE în această regiune și preluarea de către Kiev a controlului asupra graniței cu Rusia, aflată în prezent în mâinile separatiștilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.