Rata anuală a inflației, pe tobogan

0

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a coborât în luna martie la -3%, nou nivel minim istoric, de la -2,7% în februarie, după un uşor avans al preţurilor, cu 0,1%, faţă de a doua lună din 2016, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Datele INS arată că preţurile de consum au crescut în martie, în medie, cu 0,1% comparativ cu luna februarie, însă evoluţia a fost diferită de la o categorie de produse la alta.

Astfel, alimentele şi serviciile s-au ieftinit, în medie, cu 0,01% în martie faţă de luna precedentă, în timp ce mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,23%. În perioada martie 2015-martie 2016, preţurile alimentelor au scăzut cu 6,7%, în medie, mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 0,9%, iar serviciile – cu 0,5%.

În acest interval, taxa pe valoarea adăugată (TVA) a scăzut de la 24% până la 9% pentru alimente, de la 1 iunie 2015, iar cota generală de TVA a fost redusă de la 24% până la 20%, de la 1 ianuarie 2016. De la începutul acestui an, cota TVA pentru apa potabilă şi pentru cea folosită la irigaţii a scăzut la 9%.

Calculele matematice arată că, dacă reducerea TVA la alimente, de la 24% la 9%, s-ar fi transpus integral în preţurile de la raft, preţurile alimentelor ar fi trebuit să scadă, în medie, cu 12,1%.

Reducerea cotei generale a TVA de la 24% până la 20% are un efect de reducere a preţurilor finale cu 3,2%, în cazul în care comercianţii ar aplica integral reducerea taxei la preţurile de la raft.

Comparativ cu februarie, cele mai mari scăderi de preţuri s-au înregistrat, în martie, la ouă (-7,1%), fasole (-0,4%), carne de porc şi brânză de oaie (0,3%).

La polul opus, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat, faţă de a doua lună a anului, la cartofi (2%) citrice (1,3%) şi combustibili (1,3%).

Pentru finalul anului 2016, Banca Naţională a României (BNR) estimează că rata anuală a inflaţiei va urca la 1,4%, iar la finalul anului viitor, indicatorul va ajunge la 3,4%. Dacă se exclude efectul reducerii TVA asupra preţurilor, rata anuală a inflaţiei ar fi, la finalul acestui an, de 3%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.