Confruntări dure la graniţa dintre Grecia şi Macedonia

Confruntările între imigranţi şi poliţia elenă au izbucnit, luni, după ce câteva zeci de migranţi au încercat să împingă pe şinele de tren un vagon spre graniţa cu Macedonia. Incidentul a survenit la numai o zi după ce teci de migranţi au fost răniţi în bătăile cu poliţia macedoneană.

Peste 10.000 de imigranţi extracomunitari sunt blocaţi de două luni la frontiera Greciei cu Macedonia, în Idomeni. În confruntările de luni, migranţii bărbaţi s-au urcat pe plafonul unui vagon de tren strigând şi agitând steaguri greceşti şi germane în semn de protest. Alţii au mers până la graniţă şi au agitat ramuri de măslin în faţa soldaţilor macedoneni care se aflau de partea cealaltă a gardului de sârmă, scrie Reuters.

Protestul de luni este oarecum o continuare a celui de duminică, zi în care zeci de migranţi şi refugiaţi au fost răniţi după ce poliţia macedoneană a folosit împotriva lor gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a dispersa mulţimile de protestatari aflaţi în partea greacă a graniţei cu Macedonia.

Organizaţia Medici fără Frontiere a estimat că din aproximativ 300 de persoane pe care le-au îngrijit, peste 30, inclusiv copii, prezentau urme ale gloanţelor de cauciuc. Autorităţile macedonene au confirmat numai faptul că au folosit gaza lacrimogene şi au acuzat poliţia elenă că nu a intervenit să pună capăt furiei protestatarilor.

Premierulgrec, Alexis Tsipras, a criticat uzul de „substanţe chimice, gaze lacrimogene şi gloanţe decauciuc împotriva manifestanţilor care nu erau înarmaţi şi, în consecinţă, nu ar fi prezentat un pericol.

Grecia încearcă de mai multe săptămâni să îi convingă pe cei blocaţi la graniţă să se mute în campusuri din ţară, dar cei mai mulţi dintre aceştia nu vor de teama că, odată ajunşi în aceste tabere, vor pierde şi ultima şansă de a ajunge într-o ţară din Europa Occidentală.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.