Liberalul Dan Cristian Popescu, soluția câștigătoare pentru Primăria Sectorului 2

Domnule deputat Dan Cristian Popescu ați lansat, vineri, în calitate de candidat PNL la Primăria acestui important sector al Capitalei, Strategia de Dezvoltare Durabilă a Sectorului 2 pentru mandatul 2016-2020, un program ambițios care își propune ca acest sector să devină, în sfârșit, un sector modern, la standarde europene…

Într-adevăr am elaborat și lansat Strategia de Dezvoltare a Sectorului 2 în urma unui dialog permanent cu locuitorii acestui sector, dar și cu reprezentanții societății civile. De ani de zile lucrăm și adunăm idei și proiecte pentru a repara lucrurile, hai să spunem prost făcute, în ultimii 16 ani de administrația Onțanu. Principala direcția în care vreau să duc administrația locală a sectorului 2 este transparența instituțională. Voi aplica acest principiu în toate activitățile Primăriei. Transparența înseamnă, până la urmă, ca toate acțiunile și inițiativele Primăriei Sectorului 2 să fie cunoscute în cel mai mic detaliu de cetățenii din sector. Transparență înseamnă, de asemenea, și verificarea contractelor, dosarelor de restituire a proprietăților, avizelor de urbanism, făcute în ultimii 16 ani. Tot mai multe persoane, inclusiv eu, au dubii că aceste acte au urmat traseul legal. Nu vreau să vorbesc mai mult, vreau ca împreună cu specialiștii să verificăm legalitatea acestor acte și să vedem dacă legea a fost încălcată sau nu. Dacă legea a fost încălcată, voi face, în calitate de primar, tot ce ține de instituția Primăriei, pentru a recupera prejudiciul creat locuitorilor sectorului 2.

În mandatul meu, dacă voi fi ales primar de cetățenii sectorului 2, transparența va însemna și faptul că orice cetățean va putea să vadă, dacă va solicita acest lucru, modul în care Primăria va cheltui fiecare leu din banii publici. Fiecare persoană, care plătește taxe și impozite, are dreptul de a fi informat în privința cheltuirii bugetului Primăriei.

Un alt principiu al programului meu îl reprezintă oprirea risipei banului public. Acest lucru înseamnă că Primăria Sectorului 2 va renunța, în totalitate, la cheltuieli inutile care grevează bugetul de banii necesari realizării unor proiecte utile. Și mă refer aici, în primul rând, la finalizarea reabilitării tuturor blocurilor din acest sector, un program dat uitării de primarul suspendat al acestui sector, Neculai Onțanu.

Un alt principiu al Strategiei de Dezvoltare Durabilă a Sectorului 2 este dialogul permanent cu societatea civilă. Sunt convins că numai în urma unui dialog activ cu locuitorii sectorului, cu oamenii care se confruntă cu probleme și care împărtășesc aceste probleme cu Primăria, cu ONG-urile, cu reprezentanții zonei culturale a sectorului, putem găsi cele mai bune soluții pentru a duce acest sector la parametrii de dezvoltare doriți de fiecare dintre noi.

Alarmant de mulți locuitori ai sectorului 2 se plâng de birocrația, aroganța și corupția existentă la Primăria Sectorului 2. Cum veți reuși să schimbați această situație greu de anihilat?

Nimic nu poate fi realizat la Primăria Sectorului 2 fără respectarea unui alt principiu dorit și impus de mine: debirocratizarea. Nu este normal ca în anul 2016 lumea să stea la coadă pentru a-și plăti taxele și impozitele. Este un lucru greșit, abuziv și contraproductiv, ca unele avize să fie obținute atât de greu. Consider că este obligatoriu și reprezintă o dovadă de respect pentru cetățeni ca aceste avize să se obțină rapid și cu respectarea prevederilor legale. Unele avize, consider, că ar trebui să se elibereze pe loc! Acest lucru se va face prin scurtarea radicală a duratei circuitului obținerii acestor avize. Scurtarea timpului de reacție a birourilor de specialitate din cadrul Primăriei este posibilă dacă pui interesul cetățeanului mai presus de orice. Să fie clar: pe perioada mandatului meu nu Primăria va fi importantă, ci cetățeanul. Mai mult, vă asigur că Primăria va lucra, exclusiv, în interesul cetățeanului și pentru cetățean.

Și ajungem astfel la un alt principiu a Strategiei de Dezvoltare Durabilă a Sectorului 2 și anume administrația doar în slujba cetățeanului. Acest principiu înseamnă că primarul trebuie să lucreze doar pentru cetățean, iar acțiunile Primăriei trebuie să fie nu în folosul primarului, așa cum a fost în perioada mandatelor lui Onțanu, ci în folosul cetățeanului.

Nu trebuie să mai apără, pe orice mică lucrare, acele plăcuțe cu numele primarului. Nu trebuie să mai existe acțiuni ale Primăriei, plătite din bani publici, care au  ca scop promovarea imaginii primarului. Unicul scop al acțiunilor Primăriei trebuie să fie doar bunăstarea cetățenilor, dezvoltarea sectorului, doar lucruri cu adevărat utile pentru locuitorii din sector, pentru că oamenii sunt foarte inteligenți și știu cel mai bine dacă îți faci sau nu treaba ca edil.

Nu este normal ca la fiecare acțiune a primăriei, primarul în funcție să fie promovat în ciuda unei realități extrem de grave.

Un alt principiu la care țin foarte mult este acela că, din punctul meu de vedere, cea mai bună și eficientă formă de protecție socială este un loc de muncă. Toate preocupările Primăriei trebuie să aibă în vedere acest principiu, dacă se pot atrage investiții, dacă se pot stimula start-up-uri, dacă se pot crea locuri de muncă, acest lucru trebuie urmărit ca principiu esențial, în tot ceea ce face Primăria.

De asemenea, inovația și tehnologia vor fi parte integrantă a dezvoltării Sectorului2. Vorbeam și despre acel parc tehnologic de IT, unde să  atragem companii. Vorbeam, totodată, și de o clădire de birouri pentru tineri, pentru start-up-uri, pusă la dispoziție de Primărie, pentru început gratuit, în cazul tinerilor care vor să deschidă astfel de companii, companii care vor crea locuri de muncă. Este foarte important să ajuți aceste companii, la început, când totul merge greu. Acest lucru trebuie privit nu numai ca o normalitate, dar și ca o investiție, pentru că statul primește parte din profitul tuturor companiilor și cu cât sunt mai multe IMM-uri și tineri care sunt ajutați să pornească astfel de afaceri, cu atât va fi mai bine pentru comunitate.

Dacă stăm să ne gândim, însuși Facebook a fost un start-up și dacă dintr-o mie de start-up-uri unul are succes și investiția Primăriei tot va fi amortizată, numai prin taxele și impozitele plătite de această firmă.

Încurajarea inițiativei private reprezintă un alt punct important al Strategiei de Devoltare a Sectorului 2 în condițiile în care se vizează creșterea numărului de companii care vor conduce la crearea de noi locuri de muncă și implicit bani la bugetul de stat.

Un alt principiu la care țin foarte mult este prevenția, prevenția aplicată în toate acțiunile Primăriei, prevenția în contextul în care nicio instituție nu trebuie să funcționeze fără toate avizele legale, nicio stradă să nu se asfalteze fără a avea în vedere rețelele stradale de dedesupt, niciun bloc să nu fie reabilitat fără să schimbi tot ce trebuie schimbat atunci pentru a nu fi nevoit să intervii ulterior și să cheltuiești sume mult mai mari de bani.

Am avut acest principiu în vedere pentru că sunt matematician și știu foarte clar că un leu investit în prevenție economisește 20 de lei investiți în reacție.

Reabilitarea blocurilor din sectorul 2 este un alt pariu pierdut al administrației Onțanu. Multe promisiuni, puține realizări. Care este strategia candidatului Popescu în această direcție?

Despre reabilitarea termică a blocurilor vreau să spun, pentru început, că am făcut eforturi în Parlament și am adus modificări consistente legii care se referă la reabilitarea termică a blocurilor, în sensul că se vor înlocui și coloanele. Am reușit să elimin anul arbitrar, 1950, în sensul că începând din vara anului trecut se pot reabilita și blocuri mai vechi de această dată dacă întrunesc condițiile de siguranță și, cât de curând, se va vota în Parlament un alt proiect de lege care îmi aparține și care prevede că în momentul reabilitării termice a blocurilor se vor schimba și lifturile.

Sunt lucruri utile care se vor regăsi, cu siguranță, în acțiunile de reabilitare a sectorului 2 și vreau să spun că în momentul în care vor fi tăiate toate cheltuielile inutile făcute în sectorul 2 și mă refer aici la panseluțe, excursii, concerte, tăblițele cu realizările primarului, plătite din banii publici, vor exista fondurile necesare terminării reabilitării termice a tuturor blocurilor din sector în următorii patru ani.

Este o promisiune fermă: toate blocurile vor fi reabilitate termic până în 2020! Mai mult, vreau să-i ajutăm chiar dacă parțial într-o primă fază, pe toți cei care locuiesc la case. Din 2012, legea permite ca Primăria să acorde un ajutor celor care vor să își reabiliteze termic casa. Concret, ajutorul Primăriei se situează între două și trei mii de euro pentru fiecare casă. Există această lege și sunt convins că vom ajuta foarte multe persoane care locuiesc la casă.

Insuficiența locurilor de parcare reprezintă o altă problemă majoră a Sectorului 2…

Tot din banii economisiți prin reprioritizarea și justețea cheltuielilor Primăriei, vom crea noi locuri de parcare. Am în vedere minimum 10.000 de noi locuri de parcare care vor ajuta nu numai la fluidizarea traficului, dar și la o viață mai bună, mai calmă și mai liniștită în acest sector dacă mă refer doar la cozile infernale de mașini și insuficiența locuri de parcare, aspecte care creează un stres suplimentar cetățenilor

Cred că toți suntem de acord că este un calvar să sosești seara de la serviciu și să fii obligat să dai zeci de ture, poate, în jurul blocul pentru a găsi până a doua zi, când ești obligat să pleci la serviciu și să o iei de la capăt, un loc de parcare. Este un lucru anormal, care trebuie rezolvat de urgență.

Am în vedere introducerea sensurilor unice pe toate străzile laterale pe care se poate introduce această regulă de circulație, lucru care poate mări numărul locurilor de parcare din zonă. Mai mult, am în vedere construirea de parcări supraetajate în locuri pe care le vom identifica. Mai am în vedere parcări mari la intrările mari din sector, mă refer la intrările din Colentina și Pantelimon, unde cei care vin din alte orașe își pot parca, în siguranță, mașinile, și de acolo pot lua transportul în comun. Mai mult, locuitorii sectorului 2 care merg rar cu mașina, cel mult în weekend, vor fi încurajați de primărie să își ducă mașinile gratuit în acele parcări și să elibereze locurile de parcare pentru cei care folosesc zilnic mașina.

Este în beneficiul cetățenilor să ducă mașinile în aceste parcări mari, mai ales că aceasta va fi păzită gratuit. Sunt multe alte soluții adiacente în aceste direcții, soluții care le voi detalia la momentul potrivit.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.