Băsescu nu dă bani pentru „Cumințenia pământului”

0

Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat, joi, că procedura de achiziţie publică a sculpturii lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia Pământului” nu i se pare cea mai potrivită şi că opera ar trebui cumpărată direct de statul român.

Întrebat dacă ar fi dispus să contribuie cu bani la subscripţia publică demarată de statul român pentru ”Cuminţenia Pământului”, Traian Băsescu a răspuns: ”Sincer, nu!”, potrivit news.ro.

Fostul preşedinte a spus că Guvernul trebuia să cumpere direct opera de artă, fără a recurge la subscripţie. „Cred că procedura trebuia făcută altfel. Trebuia o achiziţie a statului”, a spus Băsescu.

Acesta a amintit că posibilităţile de vindere a sculpturii de către proprietarii actuali erau oricum limitate. „Dacă nu aveau bani (Guvernul – n.red.), opera oricum nu putea fi scoasă din România. Nu cred că a fost cea mai fericită soluţie. Nu spun «nu» de zgârcit, ci din cauza principiului”, a mai precizat fostul şef de stat.

Pe 16 martie, ministrul Culturii de la acea dată, Vlad Alexandrescu, a anunţat pe pagina sa de Facebook, că proprietarii operei lui Constantin Brâncuşi au acceptat oferta de 11 milioane de euro, din care Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, restul, prin subscripţie publică naţională.

Sculptura „Cuminţenia Pământului” se află, din noiembrie 2014, expusă la Muzeul Cotroceni.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.