Asistenții medicali, despre problemele sistemului de Sănătate

Problemele de igienă descoperite în ultimele zile în spitalele din România scot la iveală şi alte nereguli. Lipsa de personal şi subfinanţarea îngreunează din ce în ce mai mult actul medical. Asistenele medicale recunosc că sunt secţii în care tura de noapte este asigurată de o singură asistentă care are grijă chiar şi de 50 de pacienţi. În alte spitale, criza de personal atrage după sine amânarea operaţiilor, fapt care pune în pericol viaţa pacienţilor.

Asistentele spun că la blocul operator de la spitalul CFR Iaşi lucrează trei asistente şi un infirmier, iar normele presupun existenţa a cel puţin 25 de cadre medicale.

Epuizarea, stresul şi salariul mic determină mulţi asistenţi medicali să părăsească România. Numai la Iaşi, în ultimul an, au plecat peste 500 de asistenţi medicali, aproape dublu faţă de anul precedent.

Lorena Stancu are peste 20 de ani în Terapie Intensivă, iar după trei ani în Italia şi Marea Britanie, a hotărât să se întoarcă acasă.

Reuşim, aşa subfinanţaţi, să ţinem lucrurile sub control, să muncim de două ori mai mult ca să substituim anumite lucruri, să depunem un efort dublu ca oamenii să fie îngrijiţi, a declarat Lorena Stancu.

Sunt spitale unde un asistent are 50-60 de pacienţi de după-amiază şi este singur. Un asistent are cel puţin trei-patru posturi pe care le suplineşte, ceea ce duce la epuizare profesională, a declarat Liliana Pintilie, şefa Ordinului Asistenţilor Medicali din Iaşi.

Asistenţii medicali au tras încă un semnal de alarmă privind subfinanţarea sistemului medical şi criza de personal.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.