Sindicatele din Educație, invitate de Cioloș la Guvern

Premierul Dacian Cioloş a chemat sindicatele din Educaţie, la Guvern, după ce acesta au ameninţat cu proteste de amploare, potrivit România TV. Întâlnirea va avea loc vineri după-masă. Sindicaliştii din Educaţie sunt foarte nemulţumiţi de proiectul noii ordonanţe de urgenţă privind salarizarea. Aceştia susţin că sunt şanse ca examenele naţionale programate în perioada următoare, respectiv Capacitatea şi Bacalaureatul, să fie boicotate.

Profesorii urmează să organizeze un marș pe 1 iunie, pe traseul Piaţa Victoriei – Cotroceni sau Piaţa Constituţiei – Palatul Victoria.

„Am cerut ca salariul maxim să fie obţinut după 25 de ani, nu după 40 de ani. Am mai cerut majorarea salariilor pentru toată lumea. Aşteptăm un proiect de lege pentru salarizarea în sectorul public”, a spus şeful Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu.

„În zilele următoare vom declanşa discuţii cu reprezentanţii celorlalte sindicate din teritoriu, cei ai elevilor, ai părinţilor şi ai studenţilor, vor fi proteste cu siguranţă. Mai auzim o placă: că atâta vreme cât nu creşte calitatea nu poţi acorda creşteri salariale, în justiţie nu a fost aşa. În momentul de faţă, Ministerul Educaţiei nu are forţa de a asigura necesarul de profesori pentru aceste examene”, a explicat Marius Nistor, liderul Federaţiei Spiru Haret.

La rândul său, Simion Hăncescu a precizat că proiectul de ordonanţă este nul. „Ştim că există două domenii importante: sănătatea şi educaţia. Din păcate, educaţia a fost abandonată până în acest moment. Nu pot sa pronunţ cuvântul grevă, este vorba de 2% şi Guvernul face criterii de performanţă pentru acest procent. Nu a fost nicio negociere, ni s-au prezentat trei variante pe care Ministerul Muncii le-a avut în vedere”, a spus Hăncescu.

Şi Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Alma Mater, s-a arătat dezamăgit de ordonanţă. „Proiectul a venit la 16.29. Avem de a face cu cârpeli, sunt dezamagit, nu mă aşteptam să fim trataţi atât de rău. Am crezut că vor fi mai raţionali. O lipsă de transparenţă totală, o lipsă de interes faţă de sistemul educaţional, vrem cadre bune, dar nu investim în ele”, a spus Hadăr.

Citește și
1 Comentariu
  1. Ioana spune

    Profesorii din invatamantul preuniversitar ,trebuie sa opreasca orice activitate din scoli , sa nu incheie medii,deci situatia scolara , sa nu dea examenele cu elevii, mai ales BACALAUREATUL ,deci GREVA ,pana la INGHETAREA ANULUI SCOLAR ! Este prea mare UMILINTA ! Chiar daca unii dintre voi , traiti din acest salariu mizerabil , trebuie sa aveti ambitie , sa opriti ACTIVITATEA ! Voi nu sunteti cersetori , nu admiteti acei 2% !Ce marsavie la nenorocitul CIOLOS , singurul domeniu unde se doreste criterii de PERFORMANTA ! Este o sfidare fara margini ! Ciolos isi permite deoarece voi nu reactionati ! Acum este momentul ,INGHETAREA ANULUI SCOLAR ! Sa nu auzim cumva „copiii nu au vina ” . Umilitilor ,dar copiii vostri au vina ? Va este FURATA VIATA !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.