SUA avertizează China

0

China riscă să închidă într-un „Mare Zid de izolare” prin operațiunile sale de expansiune militară din Marea Chinei de Sud și presupusele atacuri cibernetice, a afirmat vineri secretarul american al Apărării, Ashton Carter, scrie AFP.

Beijingul revendică aproape în totalitate Marea Chinei de Sud și efectuează pe unele insule uriașe operațiuni de rambleiere. Aceste acțiuni „sfidează principii fundamentale, iar noi nu ne vom uita în altă parte”, a adăugat șeful Pentagonului, aflat la Annapolis, în apropiere de Washington.

El va efectua o vizită săptămâna viitoare la Singapore pentru Forumul despre securitatea în Asia unde șantierele din Marea Chinei de Sud, care irită țări din zonă ca Vietnamul și Filipinele, vor fi abordate cu siguranță.

„Cu acțiunile sale, China ar putea să își ridice un Mare Zid de izolare în jurul ei”, a afirmat ministrul în cursul unei ceremonii de înmânare a diplomelor la o școală a Marinei americane.

„Țări din întreaga regiune, că sunt aliați, parteneri sau nealiniați, își exprimă îngrijorările public și în privat la cel mai înalt nivel”, a continuat Ashton Carter.

Statele Unite au trimis în ultimele luni nave de război să patruleze în vecinătatea insulelor aflate sub controlul Beijingului, dând asigurări că apără astfel „libertatea de navigație” în fața „militarizării” operate, în opinia lor, de armata chineză în această zonă strategică pentru comerțul internațional.

Pentru a veni în sprijinul pretențiilor sale, Beijingul a efectuat uriașe operațiuni de rambleiere a unor insulițe din Arhipelagul Spratly, unele cu puțin ieșite de sub apă, și cere să fie considerată ca apele sale teritoriale și spațiul său aerian zona de 12 mile marine din jurul acestor construcții.

De asemenea, Ashton Carter a avut cuvinte dure în legătură cu actele de piraterie cibernetică lansate din China.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.