Studiile clinice, tot mai riscante!

În România este foarte greu să realizezi un studiu clinic. Anumite medicamente sunt destinate bolilor rare, iar medicilor le este aproape imposibil să găsească subiecţii potriviţi pentru a testa eficienţa şi efectele. Tocmai de aceea, asociaţiile care protejează pacienţii spun că unii bolnavi nici măcar nu ştiu că fac parte dintr-un astfel de studiu.

Reuşita unui studiu clinic implică responsabilitatea atât a medicului, cât şi a pacientului. Bolnavul trebuie să fie informat asupra riscurilor la care se expune şi trebuie să respecte anumite restricţii. Producătorii de medicamente trebuie să îi plătească pacientului cheltuielile legate de transport, analize, un anumit regim alimentar sau stil de viaţă impus de studiul clinic.

Pentru acurateţea informaţiilor culese de medici în cazul unui medicament, studiile clinice se desfăşoară simultan în mai multe ţări şi testează loturi diferite.

Punerea pe piaţă a unui medicament nou se face în urma unor etape succesive de studii care durează chiar şi 10 ani. Acestea încep din laborator, continuă cu testele pe animale şi se termină cu cercetarea clinică pe pacienţi.

Aceste studii sunt reglementate de Uniunea Europeană şi implică numeroase etape, cercetări de laborator şi aprobări de la Agenţia Naţională a Medicamentului. Scandalul iscat în sistemul medical românesc riscă să şteargă ţara noastră de pe harta statelor în care sponsorii au încredere să facă astfel de cercetări.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.