Mesajul lui Iohannis de Ziua Națională a Italiei

Președintele Klaus Iohannis a afirmat joi că Ziua Națională a Italiei este un prilej de sărbătoare și pentru numeroși români și a anunțat o apropiată vizită în România a omologului său italian, Sergio Mattarella.

El a subliniat că relația bilaterală dintre cele două țări este definită de cele două comunități — română și italiană, informează Agerpres.

„Sunt sigur că am asentimentul concetățenilor noștri atunci când afirm că Ziua Națională a Italiei este un prilej de sărbătoare și pentru numeroșii români care trăiesc în țara dumneavoastră. Prezența unei largi comunități românești în Italia este și expresia legăturilor de prietenie, a parteneriatului și a respectului reciproc dintre România și Italia. Faptul că un număr atât de mare de români au ales să trăiască și să muncească în Italia este, în sine, o reconfirmare a relației speciale pe care o împărtășim și o legătură puternică între popoarele noastre”, a afirmat șeful statului, la recepția oferită de Ambasada Italiei de Ziua națională a acestei țări.

Iohannis a subliniat că dialogul politic cu Italia a atins un nivel excepțional în ultima perioadă.

„Legăturile istorice solide și îndelungata tradiție de prietenie și cooperare dintre România și Italia au căpătat o nouă și semnificativă expresie prin realizarea, acum aproape două decenii, a Parteneriatului strategic consolidat dintre cele două țări. Acest fapt a contribuit la evoluția neîntreruptă a colaborării în toate domeniile — în plan economic, în plan internațional și, mai ales, în ceea ce privește dialogul politic dintre țările noastre, care a atins în ultima perioada un nivel excepțional”, a afirmat el.

Șeful statului a amintit de cele două vizite ale sale de anul trecut de la Roma și Milano, care au vizat dezvoltarea colaborării româno-italiene.

„Am ferma convingere că apropiata vizită în România a președintelui Republicii Italiene, domnul Sergio Mattarella, va reprezenta o continuare și o aprofundare a acestui dialog”, a spus Iohannis.

În opinia acestuia, este nevoie de consolidarea și intensificarea cooperării economice dintre România și Italia. El a arătat că deja companiile italiene constituie o prezență dinamică în țara noastră, iar contribuția întreprinzătorilor italieni este una importantă pentru dezvoltarea României.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.