Val de incidente electorale la alegerile locale

0

Votul pentru alegerea primarilor, consilierilor judeţeni şi locali a început, duminică, la ora 7.00. 18.274.891 de români sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi exprima opţiunea electorală. Votul se încheie la ora 21.00. Ca de fiecare dată, nu lipsesc neregulile.

 Alegerile locale s-au desfăşurat fără înregistrarea unor situaţii deosebite până la ora 12.30, fiind făcute 120 de sesizări cu privire la săvârşirea unor posibile contravenţii sau infracţiuni şi, deşi 20 la sută nu au fost confirmate, au fost aplicate amenzi în valoare de 11.000 de lei, nouă avertismente scrise şi se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea a 10 posibile infracţiuni, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Centrul Naţional de Conducere Integrată a analizat, în cadrul unei şedinţe operative, situaţia din punct de vedere al menţinerii siguranţei publice la nivel naţional, în contextul alegerilor locale.

Reprezentanţii MAI au constatat că nu au fost înregistrate situaţii deosebite.

„Au fost înregistrate 120 de sesizări cu privire la săvârşirea unor posibile contravenţii sau infracţiuni, în urma verificărilor realizate până în prezent 20 la sută nu au fost confirmate. Toate sesizările primite sunt cercetate cu operativitate de către structurile MAI pentru a confirma sau nu aspectele semnalate. Au fost constatate 20 de fapte contravenţionale, fiind aplicate amenzi în valoare de 11.000 de lei şi 9 avertismente scrise. De asemenea, se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea a 10 posibile infracţiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI.

Potrivit sursei citate, cele mai multe sesizări se referă la continuarea propagandei electorale, fotografierea sau filmarea buletinului de vot şi prezenţa altei persoane în cabina de vot în afara celei care votează.

„Referitor la situaţia din comuna Verneşti, din judeţul Buzău, doresc să precizez că pe perioada suspendării votării nu au existat probleme pe linie de ordine publică”, a mai spus Monica Dajbog.

Incidente au mai avut loc şi în alte judeţe. Astfel, în judeţul Argeş,a fost întocmit un dosar penal pentru violarea confidenţialităţii votului pe numele preşedintelui unei secţii de votare care a intrat în cabina de vot cu un alegător cu dizabilităţi pentru a-l ajuta să voteze.

„Reamintim că, în conformitate cu art. 90 din Legea 115/2015, alegătorul care nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de vot, în scopul de a-l ajuta, un însoţitor ales de el, care nu poate fi din rândul membrilor biroului electoral, al persoanelor acreditate sau al candidaţilor.”, a arătat purtătorul de cuvânt al MAI.

De asemenea, în municipiul Medgidia, din judeţul Constanţa, preşedintele unei secţii de votare a părăsit sediul secţiei de votare cu ştampila de control, motiv pentru care i s-a întocmit dosar penal pentru neglijenţă în serviciu, iar la Bistriţa-Năsăud s-a întocmit dosar penal pe numele unui preşedinte al unei secţii de votare care a votat, deşi nu avea domiciliul pe raza secţiei respective.

În Bucureşti poliţiştii efectuează cercetări specifice după ce un alegător a părăsit secţia de votare cu ştampila de vot, aceasta fiind ulterior înapoiată.

„Totodată, în mai multe judeţe, printre care Argeş, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Cluj, Constanţa, au fost înregistrate cazuri de persoane care şi-au fotografiat buletinele de vot în timpul exercitării dreptului de vot. În aceste cazuri, poliţiştii au aplicat sancţiuni contravenţionale cuprinse între 600 şi 1.000 de lei”, a mai spus reprezentantul MAI.

De asemenea, în localitatea Unirea, din judeţul Dolj, o persoană a fost sancţionată cu1.400 de lei pentru că i-a indicat unui cetăţean cu cine să voteze, iar în Râmnicu Vâlcea ofiţerii de poliţie l-au amendat pe proprietarul unei locuinţe care avea afişate pe balcon afişe care îndemnau populaţia să voteze un anumit candidat. În judeţul Vaslui, în localitatea Murgeni, un poliţist de frontieră a observat că un bărbat lipea afişe electorale pe un gard din apropierea secţiei de votare. Bărbatul a fost amendat cu 1.600 lei.

Potrivit MAI, în toate situaţiile sesizate se fac cercetări pentru a stabili cu certitudine existenţa aspectelor semnalate, iar acolo unde acestea se confirmă vor fi aplicate cu fermitate măsurile legale.

Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne vor însoţi şi echipele membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare care se deplasează cu urna specială la alegătorii care au depus cerere pentru a vota prin intermediul urnei speciale, în condiţiile legii.

Conform legislaţiei electorale, urna specială este transportată de o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral al secţiei de votare, angajaţii MAI asigurând doar măsurile de protecţie a acestora.

Tot prin intermediul urnei speciale şi respectând aceeaşi procedură votează şi persoanele asupra cărora s-a luat măsura arestului la domiciliu, cele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă şi persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale şi care au domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială, iar în cazul municipiului Bucureşti, în sectorul pe raza căruia se află penitenciarul sau locul de deţinere.
Abuz de nedescris în sectia de votare nr. 99 comuna Giurgiu. Presedintele sectiei de votare a fost fotografiat în cabină cu alegătorii. Fotografia ne-a fost trimisă de un cititor RomaniaTV.net pe adresa webcontent@rtv.net.

Un cititor RomaniaTV.net a trimis un mesaj pe webcontent@rtv.net prin care ne spune că în localitatea Pantelimon, Ilfov, toate clanurile mafiote care stapanesc orasul, clanurile Caran si Duduianu, sunt stranse in fata sectiilor de votare din oras si impart suma de 100 de lei sau stau in fata sectiilor sa intimideze alegatorii.

„Nu vrem sa permitem clanurilor mafiote sa stapaneasca orasul nostru. Au fost prezente politia si jandarmeria care nu fac fata numarului mare de sesizari”, scrie cititorul nostru.

Un cititor RomaniaTV.net a semnalat ca viceprimarul din Sarulesti Sat, judeţul Calarasi, transportă impreuna cu fiul sau persoane către sectia de votare nr.202, încălcand legea electorală.

De asemenea, un alt cititor semnalează nereguli în Prahova.

„Intr-o comuna din Prahova (Puchenii Mari), candidatul Negoi Constantin incearca fraudarea alegerilor in toate sectiile de votare pe toata raza comunei. Toti oamenii lui alearga pe strazi si ia pe toata lumea la intrebari cu cine voteaza. Le spune cu cine sa voteze si le ofera masina sa ii duca la sectia de votare. Se incearca ingreunarea votului, oamenii stand deja la coada de la primele ore ale dimineti. Se ofera 50 de lei pentru vot, in caz contrar le spune ca vor avea nevoie de el in primarie si vor regreta. Daca se poate ar fi ideal sa vina televiziuna la fata locului sau daca se poate cu o camera ascunsa”, scrie cititorul.

Poliţiştii au întocmit dosar penal pe numele unui tânăr din Vaslui, ziarist la un cotidian on-line, după ce acesta şi-a fotografiat buletinul de vot şi l-a postat, ulterior, pe o reţea de socializare.

„În urma cercetărilor efectuate de poliţişti, în cauză a fost întocmit dosar penal pentru violarea confidenţialităţii votului”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, Loredana David.

PSD Dâmboviţa a anunţat, duminică, printr-un comunicat de presă, că a sesizat Poliţia cu privire la faptul că un candidat PNL din Ulmi împreună cu mai multe persoane patrulează prin faţa secţiilor de votare, ameninţă şi influenţează alegătorii.

”Partidul Social Democrat a formulat sesizare către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa solicitând măsuri imediate pentru evitarea săvârşirii de contravenţii şi infracţiuni electorale pe raza comunei Ulmi. Numitul Tiţa Bogdan (candidat PNL la funcţia de primar al localităţii Ulmi – n.r.), împreună cu un număr de circa 20 de persoane, patrulează prin faţa secţiilor de votare de pe raza comunei şi, prin ameninţări repetate, încearcă influenţarea persoanelor care se deplasează spre secţiile de vot. Am solicitat să se procedeze la constatarea infracţiunilor electorale prevăzute de Titlul IX Cod Penal (art. 385 – art. 391) cu consecinţa evidentă a fraudării rezultatului alegerilor locale”, se arată în comunicatul PSD Dâmboviţa.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dâmboviţa au confirmat că s-a depus sesizare, menţionând că în acest caz se efectuează cercetări.

Probleme au fost şiîn Găeşti. ”Reprezentantul UNPR în secţia de vot nr. 101 Găeşti, Anghel Daniela, a reclamat infracţiunea de vot multiplu. Femeia s-a aflat în secţia de vot de la ora 6:00. Când a vrut să voteze pe listele suplimentare, în sistemul electronic rezulta ca aceasta ar fi votat deja, la secţia 96, aflată tot pe raza oraşului Găeşti. Se va depune plângere penală”, se arată în comunicatul UNPR Dâmboviţa.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dâmboviţa au confirmat că s-a depus plângerea şi au declarat că în acest caz se efectuează cercetări.

Mai multe buletine de vot din judeţul Braşov au fost depistate la o secţie de votare din comuna suceveană Adâncata, cel mai probabil din cauza faptului că tipografia din Săvineşti-Neamţ, care a tipărit aceste tipizate pentru judeţele Suceava şi Braşov, a trimis din greşeală aceste buletine de vot.

Potrivit prefectului de Suceava, Constantin Harasim, mai multe buletine de vot din judeţul Braşov au fost depistate, duminică, printre buletinele de vot pentru comuna suceveană Adâncata.

Prefectul a declarat că pentru judeţul Suceava au fost tipărite peste 1,8 milioane de buletine de vot, subliniind că nu toate acestea au putut fi verificate de angajaţii Prefecturii, dar trebuia verificate de preşedinţii secţiilor de votare. Potrivit acestuia, buletinele de vot care nu sunt conforme trebuie anulate.

Preşedintele secţiei de votare 353 din comuna doljeană Gherceşti a fost reclamat la poliţie şi la BEJ după ce a refuzat accesul candidaţilor în secţie. Cosmin Mitrică, membru al Biroului Electoral Judeţean Dolj, a declarat presei că, potrivit legii, interzicerea accesului candidaţilor în secţia de votare se sancţionează cu amendă de către reprezentanţii MAI.

„Am primit o sesizare la BEJ legată de interzicerea accesului candidaţilor în secţia de votare nr. 353. O astfel de situaţie este, potrivit legii, de competenţa MAI: potrivit art. 83, alin. 5, din legea 115/2015, preşedinţii secţiilor de votare au obligaţia să permită accesul candidaţilor în secţie, nu este la aprecierea lor”, a spus membrul BEJ Dolj, potrivit Agerpres.

 Preşedintele filialei Arad a PMP, Florin Remeţan, şi-a găsit duminică la prima oră autoturismul personal cu anvelopele de la două roţi înţepate.

„Duminică dimineaţă, când am ieşit din blocul unde locuiesc, situat în zona ultracentrală a municipiului Arad, pe bulevardul Iuliu Maniu, am găsit două din roţile autoturismului personal aflate pe jantă. Le-am umflat, după care am dus autoturismul la un vulcanizator, care a constatat că ambele roţi au fost înţepate din lateral. Am anunţat Poliţia, însă de acolo mi s-a spus că nu se mai pot face cercetări, întrucât am mutat autoturismul din loc. Apreciez că adversarii politici au vrut să mă scoată din joc într-o zi atât de importantă cum este cea a votului, mai ales că este o zi de duminică. Însă, din fericire, am găsit oameni de bună-credinţă care m-au ajutat să ies din acest impas şi să îmi pot desfăşura activităţile programate pentru astăzi”, a declarat, pentru Agerpres, liderul PMP Arad.

 În localitatea Nisipari din comuna Castelu un angajat al primăriei a fost surprins când își fotografia buletinul de vot și a fost amendat de lucrătorii poliției. Potrivit reporterntv.ro, un caz similar a avut loc și în Cernavodă, unde un alegător a fost prins în timp ce-și fotografia buletinul de vot. Pe numele său va fi întocmit dosar penal.

La secția 262 din Medgidia au fost raportate probleme cu sistemul de vot. Asta după ce s-a constatat că tableta scanează selectiv buletinele de vot. Totul a fost rezolvat însă în scurt timp, fiind vorba doar despre poziționarea greșită a tabletei. Trei buletine de vot au fost introduse manual de reprezentanții secției.

În comuna constănțeană Ciobanu s-a făcut o sesizare la 112 prin care se reclama că o cunoștință a unuia dintre candidații la funcția de primar oferă cartofi alegătorilor. Poliția a început verificările în acest caz.

Președintele secției de votare nr. 252 din Medgidia s-a ales cu dosar penal și riscă închisoare pentru neglijență în serviciu după ce sâmbătă seară a plecat cu ștampila de control acasă. Ulterior, acesta a adus-o înapoi.

Polițiștii au fost sesizați că într-o secție de votare din comuna Săcele a dispărut ștampila de vot. Oamenii legii fac cercetări în acest caz. Procesul electoral a fost întrerupt pentru 40 de minute, după care a fost reluat.

Un alt caz incredibil a avut loc în Constanţa. Un hoț a fost prins, sâmbătă-noapte, într-o secție de votare din Constanța. Potrivit replicaonline.ro, este vorba despre secția de votare din incinta Gaudeamus. Individul a fost prins de agenții de pază de la Speed Escort, care au anunțat Poliția și l-au predat. din câte se pare, exista și un al doilea individ care încerca să intre prin efracție, dar care a reușit să fugă.

În Bistriţa Năsăud au fost raportate anumite erori de operare a sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot. Potrivit președintelui BEJ, incidentele au fost sesizate la secții de votare din mediul rural.

Într-o secţie din Satu Mare a fost mare scandal cu doar câteva ore înainte de începerea votului.Primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, a agresat un observator pentru că acesta nu ar fi vrut să îi arate acreditatrea. Primarul a devenit agresiv, a rupt acreditarea și a avut un comportament violent față de observator. În secție nu era prezent niciun jandarm, ci numai un angajat ISU, care a reținut acreditarea observatorului în mod nelegal.Scandalul a avut loc chiar în secţia de votare, de faţă cu membrii comisiei electorale. Primarul susţine că observatorul nu ar fi vrut să-i arate acreditarea, ca urmare l-a agresat şi i-a şi distrus documentul. Observatorul arătase însă actul preşedintelui secţiei de votare, aşa cum prevede legea.

Mai mult, edilul spune că el este cel care a adus buletinele de vot la secţie, lucru interzis de lege. Primarul a fost amendat de poliţiştii din Satu Mare, care i-au şi deschis dosar penal.

Probleme au fost şi într-o comună din Buzău. Votul a fost suspendat în comuna buzoiană Verneşti până la cel puţin ora 9.00, în condiţiile în care buletinele de vot au fost tipărite greşit. Buletinele de vot pentru alegerea primarului au mai multe pagini, respectiv pe prima pagină sunt nume ale candidaţilor la Primărie, iar pe filele următoare sunt numele celor care candidează pentru funcţiile de consilieri locali, deşi acestea ar fi trebuit să fie tipărite separat.

„Solicităm anularea alegerilor din comuna Verneşti. Se încearcă prin toate mijloacele încălcarea legii electorale. Deja au trecut aproape trei ore şi se impune anularea alegerilor în această circumscripţie electorală”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă preşedintele PNL Buzău Ovidiu Anghel.

La rândul său vicepreşedintele PNL Buzău, Ioan Caton Mateeşeşcu, a declarat că cere demiterea prefectului în regim de urgenţă, afirmând că ‘în circa trei ore de la demararea procesului electoral am înregistrat mai mult de 10 incidente electorale pentru care am făcut sesizări la BEJ în localităţi precum Cochirleanca, Valea Râmnicului, C.A. Rosetti, Cernăteşti, Cozieni, Bozioru, Pogoanele, Zărneşti, Merei’.

Persoanele care îşi fotografiază sau îşi filmează prin orice mijloace buletinul de vot în timpul exercitării dreptului electoral riscă o amendă cuprinsă între 600 şi 1.000 de lei, a informat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

„Potrivit Codului penal, împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. Totodată, persoana care oferă sau dă bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării unui cetăţean să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat poate fi condamnată la pedeapsa cu închisoarea de la şase luni la trei ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”, a precizat Monica Dajbog.

Aceeaşi pedeapsă o riscă şi persoana care votează fără a avea acest drept, introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul, utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals ori votează de două sau de mai multe ori, în timp ce refuzul de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în afara acestuia, până la o distanţă de 500 metri, se pedepseşte cu amendă de la 2.200 la 3.000 de lei.

Un număr de 679 de persoane, care împlinesc duminică 18 ani, pot vota la alegerile locale, în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa.

De asemenea, peste 40.000 de cetăţeni ai Uniunii Europene, care au domiciliul sau reşedinţa în România, au dreptul de a alege în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români.

Peste 65.800 de poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră şi angajaţi de la structuri neoperative ale Ministerului Afacerilor Interne asigură ordinea publică duminică, la alegerile locale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.