Istoria întâlnirilor directe dintre România și Franța
Începe Euro 2016 cu mari emoţii pentru români. Istoria nu este de partea României în meciurile directe cu Franţa, naţionala antrenată de Anghel Iordănescu nu a reuşit să câştige încă un meci oficial disputat împotriva francezilor şi a pierdut singura partidă disputată la un turneul final, Campionatul European, din Anglia 1996, scor 0-1.
Campionatul European a ajuns la ediția cu numărul 15 și revine în Franța, țara unde a debutat în 1960 sub denumirea de Cupa Europei pe Națiuni. Va fi prima ediție cu 24 de participante.
Şi motorul de căutare Google marchează acest eveniment cu un logo special prin care fiecare internaut fie că este iubitor de fotbal sau nu este înştinţat că de faptul că cel mai mare eveniment sportiv al acestei veri debutează. „Începe Euro 2016″, este mesajul care însoţeşte logo-ul.
Trofeul pe care îl primește câștigătoarea Campionatului European mai poartă și numele de Cupa Henri Delaunay, în cinstea francezului care a avut ideea organizării competiției. Confecționată în 1958 de către aurarul Chobillon, înainte de a fi cumpărată de către bijutierul Arthus Bertrand, Cupa Henri Delaunay a rămas neschimbată timp de 50 de ani. UEFA a decis înaintea ediției din 2008 să refacă trofeul. Fabricat din argint și păstrând nota clasică, noul trofeu a crescut în înălțime cu 18 centimetri și în greutate cu două kilograme, având o înălțime de 60 de centimetri și o greutate de opt kilograme, scrie Agerpres.
Meciurile de la EURO 2016 (10 iunie și 10 iulie) se vor desfășura pe zece stadioane. Meciul de deschidere și finala Campionatului European se vor juca pe Stade de France (Saint-Denis). Semifinalele se vor juca la Marsilia și Lyon, stadionul Velodrome găzduind și unul dintre cele patru sferturi de finală alături de arenele din Bordeaux, Lille și Saint-Denis. Ca număr de meciuri, la Lens, Nice, Saint-Etienne și Toulouse se vor disputa câte patru, la Bordeaux și Paris (Parc des Princes) câte cinci, la Lille, Lyon și Marsilia câte șase, în timp ce pe Stade de France se vor juca șapte meciuri ale turneului final.
EURO 2016. Turneul fin Franța se desfășoare și sub spectrul grevelor, dar și al temerilor legate de securitate, riscul unor atentate determinând autoritățile să interzică vizionarea meciurilor la terase în Hexagon.
Franţa şi România s-au întâlnit de 15 ori, iar palmaresul este favorabil naţionalei antrenate de Didier Deschamps. Franţa are 7 victorii, a pierdut 3 meciuri, iar celelalte 5 dispute s-au terminat la egalitate.
Prima partidă s-a disputat în 1932 pe Stadionul „ONEF” din Bucureşti şi a adus o victorie la scor de tenis pentru elevii antrenaţi de Constantin Rădulescu: 6-3. Golurile au fost marcate de Bodola(8, 84), Wetzer(15,72) şi Scwartz(18, 50).
Al doilea meci direct a însemnat o altă victorie pentru selecţionata noastră, de data aceasta în deplasare, pe „Parc des Princes”. În 1967, echipa lui Dobrin, Lucescu şi Nunweiller se impunea cu 2-1 într-un meci amical. Pentru România au marcat Frăţilă(min 15) şi Dridea (min 75).
Doi ani mai târziu, în 1969, tot într-un amical, şi tot pe Parc des Princes, Franţa bifa prima victorie din istoria întâlnirilor directe cu România. Echipa antrenată de Angelo Niculescu a pierdut pe final de meci, cu 1-0, prin golul marcat de Henri Michel.
A patra confruntare dintre cele două echipe s-a disputat la Reims, într-un meci amical ce a precedat plecarea naţionalei lui Angelo Niculescu la Guadalajara, pentru meciurile Mondialului din 1970. Franţa s-a impus cu 2-0, prin golurile marcate de Charly Loubet şi Jean Djorkaeff , din penalty.
Doi ani mai târziu, tot într-un meci amical, de această dată pe stadionul 23 august, elevii lui Angelo Niculescu şi-au luat revanşa şi au trecut din nou în avantaj în duelul disputelor directe: 3-2. Din păcate, victoria cu 2-0 de la Bucureşti a rămas ultima victorie a României contra Franţei. Pentru naţionala noastră au marcat atunci Anghel Iordănescu(16) şi Cornel Dinu(54).
În 1974, pe „Parc des Princes” România a cedat la limită contra echipei din Hexagon, cu 1-0. De notat că pentru prima dată în istoria confruntărilor directe, cei doi antrenori au folosit o aşezare care să se asemene cu sistemele din fotbalul contemporan: 4-3-3.
Cea mai categorică înfrângere pentru România în disputele cu francezii a venit în 1975, în Calificările pentru Jocurile Olimpice din 1976. Atunci, elevii lui Valentin Stănescu treceau printr-o perioadă neagră, nereuşind nicio victorie în ultimele şase partide ale anului. Este adevărat că adversarii au fost de calibru, România a întâlnit Spania, Franţa sau Uniunea Sovietică. Totuşi, naţionala nu a reuşit să câştige nici în faţa unor adversari mai slab cotaţi, obţinând doar remize cu Scoţia sau Turcia. Meciul împotriva Franţei a fost pierdut cu un categoric 0-4. Olivier Rouyer marcând o hattrick.
Timp de aproape 20 de ani cele două echipe nu s-au mai întâlnit în niciun meci oficial. În octombrie 1994, generaţia de aur a lui Hagi şi Popescu s-a deplasat la Saint Etienne, după sfertul de finală de la Campionatul Mondial din Statele Unite ale Americii. Elevii lui Anghel Iordănescu au reuşit un 0-0 în Preliminariile lui Euro 1996, în faţa unei naţionale a Franţei condusă de Aime Jaquet şi care îi avea în componenţă pe Blanc, Cantona, Desailly sau Zidane.
Returul din Ghencea, din octombrie 1995, a venit într-un moment în care naţionala lui Anghel Iordănescu îşi asigurase practic prezenţa la Eurpeanul din Anglia. De partea cealaltă, francezii aveau nevoie de victorie pentru a fi siguri de prezenţa la Euro 1996. Elevii lui Jacquet s-au impus fără mari probleme, cu 3-1, după un meci pe care l-au controlat în totalitate.
România şi Franţa s-au întâlnit apoi la Campionatul European din 2008, iar scorul a fost egal, 0-0, tot în primul meci al celor două naţionale la turneul final. Apoi, s-a terminat 2-2 şi 1-1 în disputele din preliminariile Campionatului Mondial din 2010.
Ultimele întâlniri directe au avut loc în toamna lui 2010 şi 2011. Pe 9 octombrie 2010, pe Stade de France, acelaşi stadion pe care vom juca şi vineri, a fost nevoie de intervenţia arbitrilor, care au validat un gol din ofsaid marcat de Remy, pentru ca Franţa să deschidă scorul în minutul 83. Săpunaru a lovit bara pentru România, dar scorul final a fost stabilit de Gourcuff în al treilea minut de prelungiri: 2-0. În returul de la Bucureşti, pe 6 septembrie 2011, ocazie cu care s-a inaugurat Arena Naţională, România a remizat cu Franţa, scor 0-0.
Vineri, de la ora 22:00, Stade de France va fi al 16-lea meci direct dintre România şi Franţa.