Zeci de morți după un dublu atentat în Siria

0

Un dublu atentat, comis sâmbătă lângă mausoleul șiit Sayeda Zeinab, la 10 km de Damasc, s-a soldat cu cel puțin 20 morți, între care 13 civili, atacurile fiind revendicate de către gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), potrivit unui nou bilanț al Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Două atentate au avut loc sâmbătă lângă mausoleul șiit dintr-o suburbie a Damascului. Bilanțul atacurilor „se ridică la 20 de morți, între care 13 civili, și peste 30 de răniți”, a declarat Abdel Rahmane, directorul OSDO, o organizație neguvernamentală siriană cu sediul la Londra, dar care dispune de surse de informare pe întreg teritoriul Siriei.

Un atacator sinucigaș, potrivit acestuia, s-a aruncat în aer la intrarea în sanctuar, atacul vizând „un baraj al milițiilor proregim”.

Agenția oficială de presă Sana vorbea de cel puțin 12 morți și 55 de răniți, precizând că un atentator sinucigaș și-a detonat centura cu explozibili aflată asupra sa la intrarea în sanctuar, iar un altul a detonat o mașină capcană pe o stradă în aceeași zona de la periferia Damascului.

Atacurile au fost revendicate ulterior de către gruparea jihadistă Statul Islamic, care susține că, de fapt, au fost trei atentate. „Trei operațiuni de martiriu — două folosind o centură explozivă și a treia cu mașină capcană — au fost comise de combatanți ai SI la Sayeda Zeinab”, afirmă agenția de știri Aamaq, având legătură cu această grupare ultraradicală sunnită.

Mausoleul din moscheea Sayeda Zeinab, venerat de musulmanii șiiți, întrucât se consideră că aici este mormântul unuia dintre nepoții profetului Mahomed, este protejat de miliții șiite, în special libaneze și irakiene, precum și de soldați ai armatei siriene.

Puncte de control apără această zonă extrem de securizată de la periferia Damascului, mausoleul fiind ținta mai multor atacuri ale grupărilor jihadiste sunnite, între care SI, care îi consideră pe șiiți drept eretici.

Cel mai recent atac de la Sayeda Zeinab, din 25 aprilie, revendicat tot de Statul Islamic, s-a soldat cu cel puțin opt morți și 20 de răniți, fiind comis cu o mașină capcană.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.