1 Iunie va fi zi liberă!

0

Românii ar putea avea o nouă ZI LIBERĂ de la serviciu, pe 1 IUNIE. Proiectul de lege „1 Iunie, Zi liberă naţională” a primit avizul favorabil de Guvern şi ar urma să intre în vigoare începând din 2017 dacă va trece de dezbaterea de la Camera Deputaţilor din Parlament.

Propunerea legislativă care vizează declararea zilei de 1 Iunie, Ziua Copilului, drept sărbătoare legală, devenind astfel ZI LIBERĂ la nivel naţional a primit un punct de vedere favorabil de la Guvern, conform unui comunicat al Executivului.

Scopul acestui proiect este ca de Ziua Copilului, părinţii să poată petrece mai mult timp cu copiii lor, beneficiind de o zi liberă în plus de la serviciu.

Proiectul de lege a fost iniţiat de senatorul Rozalia Biro şi deputatul Claudia Boghicevici, fiind depus la Senat de 85 de parlamentari de la toate partidele.

 Iniţiatorii proiectului au apreciat, în expunerea de motive, că timpul petrecut de părinţi alături de copii reprezintă cea mai eficientă şi simplă metodă de a forma şi consolida o relaţie sănătoasă copil-părinte.

„În societatea actuală, timpul a devenit o resursă critică, atât la birou, cât şi acasă. 24 de ore par să nu mai fie suficiente, iar găsirea unui echilibru între viaţa personală şi cea profesională este o provocare din ce în ce mai mare. Muncim peste program şi facem sacrificii pentru ca cei mici să aibă o viaţă mai bună. Dar de multe ori lipseşte ce e mai preţios pentru ei: prezenţa fizică a părinţilor lor. Să le oferim celor mici timp de calitate şi amintiri pentru o viaţă”, spun parlamentarii în expunerea de motive. Detalii, aici.

Ziua de 1 IUNIE ar putea deveni liberă de la serviciu pentru români începând din 2017 dacă proiectul va trece de dezbaterea de la Camera Deputaţilor din Parlament.

Ce zile mai sunt libere de la serviciu în 2016

 Până la sfârşitul anului, românii vor mai avea zile libere în lunile iunie, august, noiembrie şi decembrie, după cum urmează:

– 19 IUNIE (duminică), 20 IUNIE (luni) – Rusalii

– 15 AUGUST (luni) – Adormirea Maicii Domnului

– 30 NOIEMBRIE (miercuri) – Sfântul Andrei

– 1 DECEMBRIE (joi) – Ziua Naţională a României

– 25 DECEMBRIE (duminică), 26 DECEMBRIE (luni) – Crăciunul.

Salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.