Crește numărul britanicilor care vor să rămână în UE!

Share:

Lira sterlină a cunoscut luni cea mai semnificativă apreciere din 2008 și până în prezent, acțiunile europene sunt la cel mai ridicat nivel din ultimele șase luni în timp ce prețul aurului a scăzut la cel mai mic nivel din ultima lună după apariția ultimelor sondaje potrivit cărora campania pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană câștigă teren, transmite Bloomberg.

Aprecierea lirei sterline a debutat vineri, „iar sondajele realizate în week-end au ajutat această evoluție chiar dacă indică încă 50:50”, a explicat Stuart Bennett, șeful Departamentului Strategie pentru grupul celor 10 monede, de la Banca Santander din Londra. Lira sterlină „poate scădea semnificativ dacă următoarele sondaje indică ieșirea (Marii Britanii din UE — n.r.)”, a arătat sursa citată.

Prețul aurului a coborât la cel mai redus nivel din ultima lună în condițiile în care sondajele indică faptul că votanții vor înclina către rămânerea în UE iar acest fapt scade cererea pentru investiții de refugiu. Prețul aurului cu livrare imediată a pierdut 1,4 procente, ajungând la 1.280 dolari/uncie, cea mai mare scădere zilnică din 24 mai până în prezent, și se tranzacționa, luni dimineață, la 1.284 dolari/uncie la Londra, potrivit Bloomberg.

Acțiunile europene au consemnat cel mai mare avans din luna februarie și până în prezent, în condițiile în care un nou sondaj arată o creștere a numărului britanicilor care susțin rămânerea în UE. Indicele Stoxx Europe 600 al celor mai importante acțiuni europene a urcat cu 3,3 procente, la 336,58 puncte la Londra, al doilea avans consecutiv. Toate piețele importante din vestul Europei au crescut. Indicele londonez FTSE 100 a câștigat 2,7 procente.

„Sunt mișcări continue începând de vineri când am avut deja o anumită relaxare. Momentul Brexit a fost așa puternic și a fost întrerupt brusc ceea ce a luat pe toată lumea prin surprindere. Ne îndreptam către un scenariu clar de Brexit iar acum vedem o mișcare de contraatac care face situația mai echilibrată, în linie cu ceea ce investitorii au crezut de la început”, a afirmat Christian Gattiker, șeful Departamentului de cercetare la grupul de private banking Julius Baer în Zurich.

Un sondaj publicat în week-end a arătat că 54% la sută dintre votanți susțin tabăra celor care doresc rămânerea în UE în timp ce 42% sunt în favoarea unei ieșiri din UE, o inversare față de începutul săptâmânii trecute când sondajele plasau pe primul loc grupul celor care doreau părăsirea UE de către Marea Britanie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.