Liberalii renunță la fuziunea cu UNPR

Liberalii vor analiza, luni, în şedinţa Biroului Politic Naţional, variantele de alianţe, pre şi post-electorale, în apropierea alegerilor parlamentare, potrivit unor surse din partid, varianta unor fuziuni cu partidele mai mici din Parlament – UNPR, PSRO şi PND – ieşind din calculele conducerii, în urma reacţiilor publice apărute în ultimul timp.

Copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga au fost mandataţi, la ultimul Birou Politic Naţional, să înceapă discuţiile cu alte forţe politice, privind o posibilă colaborare, în perspectiva alegerilor parlamentare, pentru maximizarea scorului la scrutinul legislativ.

Potrivit surselor liberale, iniţial s-a luat în calcul o posibilă fuziune cu partidele mici din Parlament, UNPR, PSRO – condus de Mircea Geoană – şi Partidul Naţional Democrat, al deputatului Daniel Fenechiu. Acest lucru ajuta şi în încercarea de a răsturna actuala majoritate parlamentară, condusă de PSD, în urma pierderii parlamentarilor care au câştigat alegerile locale şi şi-au dat demisia din funcţiile de deputat sau senator, arată News.

Pe lângă reacţiile critice venite din spaţiul public, dar şi din interiorul partidului, privind o posibilă fuziune a PNL cu UNPR, PSD a dat o lovitură UNPR-ului, în ultima şedinţă de plen a Senatului. Atunci, nouă senatori UNPR şi-au anunţat demisia din UNPR şi trecerea fie la PSD, fie activarea ca independenţi în această Cameră.

Şi la Camera Deputaţilor, 4 deputaţi UNPR au părăsit grupul parlamentar. În urma acestui val de demisii, plenul Senatului a luat act de dizolvarea grupului parlamentar al UNPR, vot contestat de progresişti care au făcut o sesizare la preşedintele Senatului şi la Biroul Permanent.

Dacă varianta unei fuziuni cu UNPR a picat, asta deşi fostul lider al formaţiunii, Gabriel Oprea şi-a anunţat demisia din partid şi intenţia de a părăsi scena politică în toamnă, liberalii ar putea analiza alte variante, precum o colaborare parlamentară cu partidele mai mici din Legislativ.

O decizie finală nu va fi luată luni, în Biroul Politic, ci va fi înaintată următorului for de conducere al partidului, Colegiul Director Naţional.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, vineri, pentru News.ro, că la şedinţa Biroului Politic Naţional de luni, va prezenta colegilor din conducerea partidului propunerile referitoare la politica de alianţe a PNL pentru alegerile parlamentare, în urma discuţiilor avute în ultima perioadă, împreună cu Vasile Blaga, cu UNPR şi alte partide mici.

Ea a explicat şi cu alte ocazii care este scopul acestor discuţii. ”Vreau să fie foarte clar, faptul că avem discuţii, este un gest de normalitate, încercăm orice fel de dialog care să poată genera o platformă viabilă, eficientă, care să se opună PSD în toamnă. Nu s-au făcut discuţii referitoare la nimic,  nici fuziune, nici alianţă. Încercăm să vedem dacă se creează nişte punţi de comunicare cu aceste partide politice, în vederea, repet, maximizării şi eficientizării scorului în toamnă”, spunea Gorghiu, în urmă cu o săptămână.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.