Provocări între Rusia și SUA în Marea Mediterană

Share:

O navă de război rusească s-a apropiat foarte mult de un crucișător american într-un nou incident joi în Marea Mediterană, potrivit armatei SUA, care a denunțat „lipsa de profesionalism” a navei rusești, informează AFP.

Crucișătorul lansator de rachete USS San Jacinto era prezent în Mediterana în cadrul operațiunii „Inherent Resolve” (determinare absolută), lansată în august 2014 pentru a lovi pozițiile grupării Statului Islamic (SI).

Potrivit comandamentului european al armatei americane, fregata rusească Iaroslav Mudrîi „a manevrat spre” San Jacinto, până la punctul de a fi la „o proximitate nejustificată” de crucișătorul american, potrivit unei declarații transmise duminică agenției France Presse.

Nava rusească și-a schimbat apoi direcția și a manevrat în urma USS San Jacinto, care „nu a fost deloc amenințat de aceste manevre haotice” ale lui Iaroslav Mudrîi, a precizat armata americană.

Potrivit comandamentului european, mișcările fregatei rusești relevă o „lipsă de profesionalism”.

„Suntem preocupați de fiecare dată de manevrele lipsite de profesionalism care se produc în mare”, a comentat armata americană.

Pentru armata americană, „aceste acte pot conduce la o escaladare nejustificată a tensiunilor între țări și la erori de calcul sau accidente periculoase”.

Rușii și americanii s-au acuzat deja reciproc de manevre periculoase în timpul unui alt incident care a implicat, în aceeași zonă, Iaroslav Mudrîi și distrugătorul american USS Gravely, la 17 iunie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.