Peste 10.000 de arestări, în urma puciului eșuat din Turcia

Recep Tayyip Erdogan, președintele turc, a afirmat că numărul persoanelor arestate în Turcia după tentativa de puci eșuată din 15 iulie a ajuns la 10.410, relatează vineri agenția DPA, potrivit Agerpres.

Recep Tayyip Erdogan a declarat pentru agenția turcă de presă Anadolu că, dintre persoanele arestate, 4.060 au fost plasate în detenție.

DPA precizează că unele relatări indicau vineri un număr de circa 9.000 de persoane arestate. Ritmul rapid al arestărilor, despre care Erdogan insistă că îi vizează pe susținătorii clericului Fethullah Gulen, autoexilat în SUA și despre care președintele turc spune că se află în spatele tentativei de puci eșuate, a provocat îngrijorare în multe țări occidentale, aliați ai Ankarei, care spun că Turcia se îndreaptă spre un autoritarism crescând.

Începând de joi, în Turcia este în vigoare starea de urgență pentru o perioadă de trei luni, despre care Erdogan a afirmat că este necesară pentru a reinstaura ordinea după tentativa de puci, soldată cu 260 de morți. Ankara îi cere, de asemenea, Washingtonului să-l extrădeze pe Gulen.

Cetățenii au fost nevoiți să se apere împotriva „celei mai insidioase și mai josnice tentative de lovitură de stat militară din istoria poporului turc”, a declarat Erdogan pentru Anadolu.

Populația a continuat să se bucure după înăbușirea tentativei de puci. Mii de oameni s-au adunat noaptea trecută pe Podul Bosfor, ce a fost ocupat de trupe cu tancuri care au tras în civili în noaptea puciului.

Yasin Aktay, purtătorul de cuvânt al Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), formațiunea politică a lui Erdogan, a declarat pentru Anadolu: „Nu putem înțelege criticile care vin dinspre Europa în legătură cu aceasta. Au existat recent două incidente în Franța și Belgia, unde atacurile teroriste au dus la instaurarea stării de urgență pentru șase luni, care a fost prelungită cu șase luni”.

Potrivit declarațiilor sale, Turcia a fost victima unor multiple atacuri teroriste în această perioadă și s-a abținut să declare starea de urgență. ”Faptul că noi nu am făcut-o în acest caz ar trebui aplaudat mult mai mult”, a spus Aktay.

Purtătorul de cuvânt a precizat că 10.410 persoane au fost arestate, respectiv 7.423 de militari, 287 de polițiști, 2.014 judecători și procurori, precum și 686 de civili. Dintre militari, 162 sunt generali, din care aproape jumătate generali ai celei de-a doua mari armate din cadrul NATO.

În afară de arestări, peste 37.500 de funcționari publici și polițiști au fost suspendați din funcție. În plus, 21.000 de cadre didactice din școli private și-au pierdut autorizația de funcționare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.