România, între caniculă și furtuni

0

În sudul ţării caniculă, în centru furtuni. O vijelie a făcut ravagii luni după-amiază la Cluj-Napoca. Vântul a rupt mai mulţi copaci, iar câteva străzi din oraş au rămas fără curent şi internet. Cea mai mare temperatură din ţară a fost în Oltenia; luni după-amiază, termometrele au înregistrat 39 de grade la umbră. Şi în Capitală, luni a fost cea mai călduroasă zi din an.

Până marţi, la ora 18:00, este valabil un cod galben de vijelii şi grindină în centru, nord, nord-est şi sud-vest. În zonele de sud-est vor persista şi în zilele următoarea temperaturile ridicate. Capitala şi 11 judeţe din sud-est sunt marţi sub atenţionare de cod galben de caniculă.

O vijelie a făcut ravagii luni după-amiază la Cluj-Napoca. Vântul a rupt mai mulţi copaci, iar câteva străzi din oraş au rămas fără curent şi internet. Vijelia a durat un sfert de oră şi a dat peste cap tot oraşul. Zece apeluri telefonice au anunţat copaci rupţi sau beciuri inundate.

În Cluj şi în localităţile învecinate au fost smulse acoperişuri şi multe străzi au fost blocate de pomii rupţi de vânt. În Floreşti şi Gilău, mai multe gospodării au fost inundate.

August a venit cu temperaturi de foc în sudul ţării.

Cea mai mare temperatură din ţară a fost în Oltenia. Luni după-amiază, termometrele au înregistrat 39 de grade la umbră.

Maximele au fost atinse la Turnu Măgurele şi Zimnicea, în Teleorman. Dogoarea a fost şi mai accentuată de indicele temperatură-umiditate, care a depăşit 80 de unităţi în mai toată Oltenia şi Muntenia, aflate sub cod portocaliu de caniculă.

În Dolj, cel mai cald a fost pe malul Dunarii, la Bechet, unde, la ora 17:00 se înregistrau 38 de grade. Oamenii au fost însă precauţi şi s-au protejat de arşiţă. La serviciul de ambulanţă din Craiova au fost înregistrate 250 de solicitări.

Temperaturile ridicate afectează şi culturile. Producţia şi calitatea legumelor sunt în pericol, a transmis Oana Danciu de la TVR Craiova.

În Botoșani, oamenii au de suferit din cauza secetei prelungite. Sunt câmpuri întregi de culturi pârjolite de arşiţă. Fântânile din multe localitati au secat.

Până în 15 august meteorologii anunţă zile toride în Oltenia şi slabe şanse de ploaie.

Şi în Capitală, luni a fost cea mai călduroasă zi din an. La orele prânzului erau 38 de grade la umbră, iar disconfortul termic era accentuat. Bucureştiul şi şapte judete au fost, luni, sub cod portocaliu de caniculă.

Pe o asemenea caniculă, candidaţii la Academia de Poliţie au dat probele sportive. Trei au leşinat.

Într-o astfel de zi este bine ca persoanele în vârstă să evite să iasă pe stradă. Tocmai acestea au ignorat avertismentele medicilor şi au ieşit în miezul caniculei la plimbare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.