Ghiță îl atacă dur pe Cioloș
Sebastian Ghiţă a lansat un atac la adresa premierului Dacian Cioloş, pe care îl acuză că cedează presiunilor venite din partea ONG-urilor, lucru care ameninţă ordinea de drept şi Constituţia. Deputatul dă ca exemplu iniţiativa guvernului de a lansa programul GovITHub, prin care vrea să angajeze specialişti IT în sistemul administraţiei publice.
Sebastian Ghiţă califică drept utopie propunerea guvernului de a crea structura GovITHub, menită să aducă specialişti IT în slujba autorităţilor. Mai mult, afirmă deputatul, acest lucru afectează ordinea statului şi Constituţia, prin crearea unor structuri paralele.
”Am văzut astăzi textele de PR scrise pentru a lauda iniţiativa guvernului Cioloş privind GovITHub. Mi se pare că tehnocraţii aceştia, împreună cu şeful lor, trăiesc într o ţară numită UTOPIA, nu în România.
Practic, Guvernul Cioloş vrea să desfiinţeze un minister, respectiv MCSI, votat în Parlament, şi să creeze o structură paralelă în Statul român. Acest Chief Information Officer, angajat la Cancelaria Prim-Ministrului Cioloş, va deveni ministru ascuns, iar aparatul său de lucru va fi o asociaţie, un ONG, numit GovITHub, care oferă 10 burse de 2.000 de euro, timp de 6 luni. În rest, domnul Cioloş vorbeşte de voluntari.
Cu tot respectul ideea mi se pare lipsită de realism. Nici un om nu-şi opreşte parcursul profesional pentru o aventură de 6 luni.
Experimentul din România cu ONG-urile care conduc o ţară şi se substituie încet-încet Statului român ar trebui să intre deja în preocuparea Direcţiei de Apărare a Constituţiei din SRI. Orice stat are o Constituţie. Are un Parlament, care votează un Guvern cu o structura guvernamentală.
Ştim toţi cum a venit guvernul Cioloş la putere. Fără legitimitate. După voinţă străzii. De aici şi până la a accepta că ONG-urile dirijează şi plătesc procurorii României, că ONG-urile devin structuri paralele cu structurile statale ale României şi că ONG-urile se substituie companiilor din România, organizate conform Legii 31, e cale lungă.
ONG-urile nu pot fi nici structuri economice, şi nici structuri administrative. Sunt structuri asociative care ajută eventual. Noi nu suntem şi nu vom deveni Republica ONG-istă România.
Deja influenţa acestor oameni din ONG-uri se face simţită în conducerea serviciilor de informaţii, în conducerea Parchetului General, a DNA şi a DIICOT, în conducerea Justiţiei, respectiv CSM. Devine îngrijorător. Aceşti oameni din ONG-uri şantajează înalţi demnitari români, public sau în privat, ameninţă cu relaţiile lor din ambasade, dau mită excursii şi premii în bani şi cadouri şi diplome mai abitir ca oamenii de afaceri.
Astăzi au reuşit ONG-iştii să-l convingă pe Prim-Ministrul României Dacian Cioloş să desfiinţeze un Minister al Guvernului României şi să-l substituie cu o Asociaţie GovITHub. De dragul imaginii, domnul Cioloş a acceptat.
Un singur lucru trebuie să ştie şi să înţeleagă ONG-iştii din România. Mai sunt mulţi români care înţeleg ce se întâmplă. Mai sunt mulţi români care şi-au câştigat traiul muncind în România şi pentru ţara lor. Nu toţi am fost şcoliţi şi plătiţi în ONG-uri şi nu toţi suntem datori propăşirii şi dezvoltării ONG-urilor de aici sau de aiurea.
Sper ca instituţiile Statului român să înceapă să analizeze coerent aceste întâmplări nefericite şi să oprească acest delir care parazitează şi paralelizează instituţii în România”, a declarat Sebastian Ghiţi pentru EvZ.
Premierul Dacian Cioloş a declarat, joi, la lansarea programului GovITHub, că Executivul va oferi o bursă lunară de 2.000 euro, pe o perioadă de 6 luni, specialiştilor din IT care doresc să se implice în eficientizarea administraţiei publice, unde este nevoie de capacitate inovativă care să vină din acest domeniu.
„Asta e ideea acestei platforme: să găsim oameni care sunt dispuși, făcând o pauză în activitatea lor profesională din sectorul privat, să vină să dea o mână de ajutor sau cu o bursă pe care o oferim pentru șase luni, de 2.000 de euro pe lună. Sigur nu e miraculos 2.000 de euro pe lună, dar e cred suficient de stimulativ pentru oameni (…). Poate să vină oricine, dar mă gândesc că pentru un tânăr o experiență în administrație din această perspectivă ar putea fi foarte utilă. (…) Deci, va avea șase luni, cu această bursă de 2.000 de euro pe lună, pentru a crea, pornind de la identificarea unor probleme (…), și de a-și lăsa urmele trecerii prin administrație prin aceste produse pe care le va oferi nu doar administrației, ci și cetățenilor. Deci, va exista această posibilitate prin intermediul burselor sau prin voluntariat, o schemă mai flexibilă, dar care din punctul meu de vedere ar putea avea cel puțin aceeași eficiență. Și sistemul de voluntariat îl testăm în momentul de față și chiar eu am putut să constat că funcționează, avem un astfel de voluntar la Ministrul Mediului, care lucrează pe îmbunătățirea acelei aplicații privind ‘Inspectorul Pădurilor'”, a afirmat Dacian Cioloș.