Spania, în căutarea unui guvern stabil

Spania are nevoie urgentă de un guvern stabil. Acesta a fost argumentul conservatorului Mariano Rajoy care şi-a prezentat ieri candidatura pentru un nou mandat la conducerea executivului. Cei mai mulţi parlamentari de la Madrid nu vor însă un nou guvern de dreapta, chiar dacă spaniolii au votat deja de 2 ori în ultimele 8 luni.

Actualul premier Mariano Rajoy a încercat să-i motiveze pe adversarii săi politici, timp de 80 de minute, cu promisiuni şi cu necesitatea urgentă de a debloca administraţia guvernamentală.

Rajoy a insistat pe faptul că trebuie evitată organizarea unui al treilea scrutin, după ce spaniolii au votat deja în decembrie şi în luna iunie pentru acelaşi lucru: formarea unui nou guvern.

După alegerile din decembrie, Podemos a fost partidul care a reuşit să adune suficiente voturi ca să împiedice instalarea noului executiv de dreapta, iar acum socialiştii au cele mai multe mandate în parlament după formaţiunea condusă de Mariano Rajoy.

Liderul socialist Pedro Sanchez nu susţine candidatura rivalului său şi deputaţii săi vor vota în sesiunea de astăzi şi de vineri împotriva Partidului Popular, fapt care va prelungi procesul de negocieri până la 2 luni.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.