Tăriceanu îl pune la colț pe Cioloș

Călin Popescu-Tăriceanu, copreședinte ALDE, a declarat luni că Executivul Cioloș a eșuat în toate planurile, iar cifrele prezentate de premier în plenul Parlamentului sunt „o perdea de fum” cu scopul de a manipula opinia publică.

„Ședința noastră comună de astăzi marchează eșecul total al singurei acțiuni politice puse în operă de președintele Iohannis de la instalarea sa în funcție — acțiunea cunoscută drept ‘Guvernul meu’, care face parte, după cum bine știți, din programul ‘România lucrului bine făcut’ cu care au fost păcăliți românii în anul 2014. Eșecul acțiunii prezidențiale poate fi cuantificat, o spun cu regret, ca fiind la puterea a doua. În primul rând, a distrus o guvernare bună, bazată pe PSD și ALDE, sub conducerea domnului Victor Ponta, guvernare care îmbunătățise substanțial condițiile de viață, modul în care funcționează mediul economic, iar, în al doilea rând, a înlocuit-o cu o echipă alcătuită aproape fără noimă, (…) lipsită de competențe, ceea ce a dus la un regres resimțit de toți românii”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, în plenul reunit al Parlamentului.

Copreședintele ALDE a adăugat că ministrul Justiției ar merita „o mențiune specială” pentru că a reușit „o premieră și performanța unică de a fi contestată, de a i se cere demisia din Guvern nu de către politicieni, ci de către majoritatea magistraților aflați în activitate”.

El a reamintit că, în urmă cu aproape un an, la votul de învestitură al Guvernului Cioloș spunea că „așa cum se prezintă astăzi, în fața Parlamentului, tehnocrația ucide democrația”.

Tăriceanu a criticat lipsa de performanță a actualei guvernări, evidențiind, printre altele, faptul că prin intermediul ordonanțelor de urgență au fost aduse modificări unor legi importante, inclusiv Codului penal.

„Domnule prim-ministru și domnilor miniștri, nu ați răspuns cu nimic și nici nu cred că aveți de gând să răspundeți și am să vă spun de ce: pentru că nu ați fost aleși. Sunteți un guvern nedemocratic, care timp de un an de zile a luat decizii care au ucis încet, dar sigur, democrația în România. Guvernul tehnocrat a fost un experiment nereușit, la care românii au fost supuși fără voia lor. (…) Domnule Cioloș, Guvernul dumneavoastră a eșuat în toate planurile — în plan economic, în planul respectării drepturilor și libertăților cetățenești, în plan social. Sunteți, din păcate, o dezamăgire pentru români. V-am ascultat cu atenție discursul ținut astăzi și mi s-a părut mai degrabă o perdea de fum, o perdea creată de cifre, de cifre abstracte, care, de fapt, ascund realitatea”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu.

El a spus că s-ar fi așteptat ca din discursul premierului să reiasă cum s-a îmbunătățit situația „din spitale, din școli și viața românilor în general”.

„La acest capitol, din păcate, nu am auzit nimic. (…) Cifrele prezentate de dumneavoastră nu corespund realităților din satele și orașele din România, nu corespund cu ceea ce se întâmplă în sălile de judecată sau în spitalele din România. (…) Faptul că în discursul de astăzi ați ignorat aceste lucruri arată că obiectivul dumneavoastră pare să fie mai degrabă o manipulare a opiniei publice și nu de a ne prezenta o situație reală de astăzi”, a afirmat Tăriceanu.

Potrivit copreședintelui ALDE, soluția pentru viitor o reprezintă votul din 11 decembrie, în urma căruia va rezulta un guvern ales democratic.

„Important este ce facem în viitor. Ne așteaptă un vot pe 11 decembrie, un vot democratic, din care trebuie să rezulte o nouă majoritate democratică și un guvern bazat pe legitimitatea votului popular”, a subliniat Tăriceanu.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, în plenul reunit al Parlamentului, că România are o creştere economică previzionată pentru 2016 de 4,8%, peste estimările iniţiale, dar acesta nu este motiv de „prezentare triumfalistă” de date, ci trebuie să ne asigurăm că ne înscriem pe un trend ascendent.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.