Blair, previziuni sumbre dacă Trump ajunge președinte!

Tony Blair a prezis marți că vom avea haos în politica internațională dacă Donald Trump ajunge președinte al SUA, fostul premier britanic comparând o posibilă retragere a Statelor Unite din problemele globale cu o partidă de fotbal care se joacă fără arbitru.

Întrebat la un eveniment organizat de agenția Reuters despre sfaturile pe care i le-ar da lui Trump dacă acesta ar câștiga scrutinul din 8 noiembrie, Blair s-a abținut să-l califice pe candidatul republican drept izolaționist. În schimb, fostul premier britanic a subliniat că lumea are nevoie de leadership-ul și de valorile democratice ale SUA și a lăudat-o pe contracandidata lui Trump, Hillary Clinton.

‘Dacă întorci spatele la ceea ce se întâmplă în lume atunci când aceste valori sunt subminate, nu îți îndeplinești destinul ca țară (…) Ca țară, ai primit acest destin. Nimeni altcineva nu poate face acest lucru astăzi în lume’, a spus Tony Blair referindu-se la rolul SUA în politica internațională.

În declarațiile sale pe teme de politică externă, Donald Trump a sugerat că dorește o revizuire a acestei politici, în sensul unei implicări mai reduse a SUA pe plan global. El a spus că ar lăsa China să gestioneze problema dosarului nuclear nord-coreean, a pus sub semnul întrebării o intervenție a SUA pentru apărarea aliaților din NATO în eventualitatea unei agresiuni din partea Rusiei, condiționând această intervenție de fondurile pe care acești aliați le alocă bugetului apărării, și a apreciat inclusiv că ar fi acceptabil ca și alte state să se doteze cu arme nucleare.

În declarația acordată agenției Reuters, Tony Blair a comparat SUA cu arbitrul unui meci de fotbal, care este criticat constant de jucătorii ce consideră că el ar fi părtinitor. ‘Vă puteți imagina o partidă de fotbal în timpul căreia arbitrul decide să plece la vestiare ? În primele momente fiecare va spune că e minunat, că este liber. Dar după o vreme apare haosul’, explică Blair, recunoscând că el însuși a venit ca premier cu dorința de a se concentra pe agenda internă, dar s-a văzut repede nevoit să acorde atenție unor probleme externe urgente.

‘Decât să spun ceva despre Donald Trump, mai degrabă aș spune despre Hillary Clinton. Este o persoană în care personal aș avea încredere deplină (…) Cred că ea are o înțelepciune uriașă, simțul realității și este integră’, a conchis Tony Blair.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.