Victimele violenței domestice, ordin de restricție în trei zile

Share:

Victimele violenţei în familie vor putea obţine ordinul care să le protejeze de agresor în cel mult trei zile de când sesizează autorităţile. Mult mai repede decât acum, când aşteaptă ordinul de restricţie chiar şi 30 de zile. Va fi posibil odată cu intrarea în vigoare a modificărilor legii privind combaterea violenţei în familie. Documentul e pe masa guvernului şi din noiembrie ar urma să aducă pedepse mult mai aspre pentru agresor.

Peste 300 de femei au murit în ultimii opt ani din cauza violenţei domestice. Cel mai recent caz: vânzătoarea de la un magazin de lux de pe Calea Victoriei. Loredana a fost ucisă de iubitul ei care o teroriza de şase luni, iar poliţia nu a ajutat-o.

Un alt caz celebru – crima de la Perla. Agentul de poliţie Gheorghe Vlădan şi-a împuşcat mortal soţia şi pe colega acesteia, într-un coafor din Bucureşti. A mai rănit 6 şase persoane. Vlădan era în divorţ cu soţia, care ceruse ordin de restricţie. Dar poliţia nu a făcut nimic.

Ioana este însă printre fericitele care au reuşit să fugă de acasă şi să se ascundă de soţul violent, înainte să fie prea târziu.

Pentru a separa victima de agresor, în prezent este nevoie de un ordin de protecţie dat de instanţă. Eliberarea lui poate dura chiar şi 30 de zile.

Dacă guvernul va aproba luna viitoare actul legislativ, ordinul de restricţie va fi eliberat în cel mult 72 de ore. În plus, soţul agresor va putea fi evacuat temporar din casă, chiar dacă e proprietar, şi poate să i se interzică orice contact cu soţia şi cu copiii, inclusiv telefonic. Totodată, agresorul poate ajunge chiar la închisoare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.