Ultima dezbatere Clinton-Trump, acuze și lovituri sub centură!

0

Imigraţia, relaţia cu Rusia şi economia au fost printre primele teme discutate de cei doi candidaţi la preşedinţia Statelor Unite în ultima dezbatere electorală dinainte de alegerile din 8 noiembrie, relatează AP.

Candidații la președinția Statelor Unite Hillary Clinton și Donald Trump s-au întâlnit miercuri seara pentru cea de-a treia și ultima dezbatere în direct din campania electorală, înaintea alegerilor din 8 noiembrie. Evenimentul, cu durata de 90 de minute, transmis de marile rețele de televiziune din America și din întreaga lume și relatat de agențiile de presă internaționale, a fost găzduit miercuri de la ora locală 18 (joi, 4 a.m. ora României) de Universitatea din Las Vegas, metropola jocurilor de noroc și divertismentului din statul Nevada.

Dezbaterea dintre candidata Partidului Democrat, fostă secretar de stat, și omul de afaceri newyorkez nominalizat de Partidul Democrat, a fost moderată de jurnalistul Chris Wallace de la televiziunea Fox News, al cărei public este în special de dreapta. Numărul de telespectatori așteptat în Statele Unite era mai mic decât la primele două confruntări între Clinton și Trump.

Trump a refuzat să spună clar dacă va accepta rezultatul alegerilor pentru Casa Albă, indiferent dacă le va câştiga sau pierde. “Mă voi uita când vine momentul”, a declarat el, în condiţiile în care, recent, a formulat numeroase acuzaţii că scrutinul este fraudat.

Republicanul Donald Trump nu este de acord cu concluziile la care au ajuns oficiali din serviciile de informaţii americane, potrivit cărora Rusia se află în spatele atacurilor informatice care au vizat Partidul Democrat şi al e-mailurilor publicate ulterior.

În replică, democrata Hillary Clinton a atras atenţia că o parte dintre politicile externe ale lui Trump sunt mai degrabă în interesul Rusiei şi că el le-a cerut personal hackerilor ruşi să îi găsească e-mailurile. Fostul secretar de stat a subliniat că Rusia a accesat conturile de e-mail ale echipei sale de campanie şi a publicat, prin intermediul WikiLeaks, mesaje confidenţiale, tocmai pentru a-l ajuta pe Trump.

În replică, republicanul a dat asigurări că ar “condamna” o interferenţă rusă sau a oricărei alte ţări în alegerile din Statele Unite. Cu toate acestea, a spus el, nu crede că Moscova se află în spatele atacurilor informatice.

Preşedintele rus Vladimir Putin nu este “prietenul meu cel mai bun”, dar liderul rus a “păcălit-o” pe Clinton în mod repetat, a subliniat Trump.

Mai mult, omul de afaceri new-yorkez a acuzat-o pe Clinton că a permis Rusiei să îşi dezvolte arsenalul nuclear.

În replică, fosta şefă a diplomaţiei a amintit că Trump este un adevărat “cavaler” în ceea ce priveşte armele atomice şi că a sugerat recent că mai multe ţări ar trebui să aibă putere nucleară.

În ceea ce priveşte economia, Trump a propus să crească veniturile SUA obligând aliaţii bogaţi să plătească pentru susţinerea militară şi renegociind acordurile comerciale.

“Arabia Saudită, numai bani. Apărăm Arabia Saudită, ei de ce nu plătesc?”, a întrebat Trump, oferind un exemplu de aliat căruia i-ar cere să ofere Statelor Unite bani pentru asistenţă militară.

În ceea ce priveşte acordurile comerciale pe care Statele Unite le au în prezent, omul de afaceri a insistat că le va renegocia sau va retrage SUA din ele.

O altă temă de discuţie a fost imigraţia. Trump a insistat că strategia sa dură este o cale de a-i scoate pe “hombres răi” din Statele Unite. El a reafirmat că va construi un zid la graniţa cu Mexicul, va expulza “nişte oameni răi, răi din această ţară”, apoi va stabili cine poate fi primit înapoi.

Pe de altă parte, Clinton i-a reproşat că nu a reuşit să discute cu liderul mexican despre planul său de a construi un zid la graniţa Mexicul şi de a obliga ţara latino-americană să plătească pentru proiect, deşi pentru asta fusese invitat la Ciudad de Mexico.

Ea a dat asigurări că va pune la punct o reformă a imigraţiei în primele 100 de zile de mandat.

De asemenea, candidata democrată l-a acuzat pe mogulul new-yorkez că angajează imigranţi ilegali la companiile sale, acuzaţie pe care Trump nu a negat-o.

Hillary Clinton şi Donald Trump şi-au început cea de a treia dezbatere într-o atmosferă tensionată. Nici ei, nici familiile lor nu au dat mâna la început, aşa cum cere protocolul.

Dialoguri tăioase între Hillary Clinton şi Donald Trump

Hillary Clinton: Curtea Supremă a SUA trebuie să stea de partea poporului american, nu de partea corporațiilor sau a celor bogați. Instanța nu ar trebui să revină asupra deciziilor care permit căsătoriile între persoane de același sex și avortul. Senatul ar trebui să discute nominalizarea judecătorului Merrick Garland, desemnat de președintele Barrack Obama pe locul vacant la Curtea Supremă.

Donald Trump: Curtea Supremă ar trebui să susțină și al doilea amendament la Constituția SUA, care permite americanilor să dețină și să poarte arme. Dacă voi ajunge președinte, voi nominaliza la această instanță un judecător „pro-viață” (n.red. — termen folosit de americani pentru „anti-avort”).

Clinton: Trebuie blocată varianta online de achiziție a armelor.

Trump: Sunt mândru de susținerea din partea National Rifle Association (n. red. — asociație de lobby pentru portul de armă).

Clinton: Avortul poate fi reglementat, atâta vreme cât se ține seama de viața și sănătatea mamei. Femeile nu trebuie obligate să aibă copii, așa cum se întâmpla în România.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.