Totul despre pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou

Patriarhia Română anunţă că astăzi începe pelerinajul de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor.

Organizat ca în fiecare an de Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor, pelerinajul se va desfăşura în perioada 22-28 octombrie 2016.

Anul acesta vor fi aduse spre închinare şi moaştele Sfântului Arhidiacon Ştefan, de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Greciei.

Sâmbătă, de la ora 14.00, credincioşii vor putea participa la procesiunea Calea Sfinţilor cu Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor de la Catedrala Patriarhală, pe bulevardul Regina Maria până la baza Colinei Patriarhiei.

Moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou vor fi depuse spre închinare în baldachinul de pe Colina Patriarhiei, alături de moaştele Sfântului Arhidiacon Ştefan şi moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, pentru a fi cinstite de către cler şi credincioşi până în ziua de vineri, 28 octombrie.

Moaştele Sfântului Dimitrie Cel Nou au fost aduse în Catedrala Patriarhală în 1774, la rugamintea mitropolitului Grigorie al II-lea. Iniţial, moaştele au fost aşezate într-o raclă din lemn placată cu argint.

În februarie 1918, hoţi înarmaţi au pătruns în Biserica Patriarhiei şi au furat racla cu moaştele Sfântului Dimitrie. La 30 de kilometri de Bucureşti, în localitatea giurgiuveană Călugăreni, hoţii au mutat racla dintr-o maşină într-o căruţă, dorind să îşi piardă urma în drumul lor spre Bulgaria. Hoţii au fost prinşi în dreptul satului Daia, iar după aproape 2 săptămâni moaştele făcătoare de minuni au fost recuperate.

Osemintele sfinte au fost mutate, şase ani mai târziu, într-un sicriu din argint masiv, confecţionat pe cheltuiala episcopului Ghenadie Petrescu al Argeşului. Pe capac se afla chipul Sfântului, iar pe margine 12 serafimi. Pe frontispiciu sunt gravate icoana Sfintei Treimi şi încoronarea Maicii Domnului, iar la picioare, Arhanghelul Gavriil. Pe laterale sunt gravate 8 icoane, cu scene din viaţa Sfântului Dimitrie cel Nou. Trupul lui nu este complet: îi lipsesc mâna dreaptă şi un deget de la cea stângă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.