Octavian Anghel (Romsilva): Suntem un partener deschis și corect cu toți jucătorii de pe piață!
Cotidianul online „Cronica Română” continuă seria interviurilor cu profesioniștii din Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, în încercarea de a deschide, cât mai larg, această Regie Națională către cititori și opinia publică. Acest lucru nu ar fi fost, însă, posibil fără sprijinul directorului general al Romsilva, Ciprian Pahonțu, cel care a demonstrat în cele cinci luni de la preluarea mandatului că transparența și deschiderea acestei Regii către mass-media și implicit opinia publică nu reprezintă doar niște simple promisiuni făcute la început de mandat, ci un demers lăudabil care nu poate conduce, până la urmă, decât la ceea ce își dorește fiecare dintre cei 16.000 de angajați ai RNP: o imagine corectă pentru Romsilva. Așa cum este ea: cu bune și cu rele!
Astăzi, publicăm un interviu, cu cărțile pe masă, cu noul director al Departamentului Comercial, ing. Octavian Anghel, un inginer tânăr, bine pregătit, care are în fața sa provocări uriașe. Acesta ne vorbește, printre altele, despre atribuțiile și prioritățile Departamentului Comercial, Departament nou-înființat, despre licitațiile privind vânzarea masei lemnoase pe picior, despre relația Regiei cu oamenii de afaceri din industria forestieră, despre criza lemnului de foc destinat populației, despre strategia de dezvoltare a RNP-Romsilva în domeniul creșterii produselor și serviciilor, altele decât cele provenite din vânzarea lemnului.
Domnule inginer Octavian Anghel, ați fost numit în urmă cu două luni director al Departamentului Comercial din cadrul Regiei Națională a Pădurilor-Romsilva. Spuneți-ne, vă rog, câteva cuvinte despre dumneavoastră, despre activitatea dvs. profesională…
Am absolvit în anul 1999 Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere din Brașov. Lucrez de la absolvirea facultății, de 17 ani, în cadrul RNP-Romsilva. Am avut în tot acest timp diferite responsabilități și am ocupat atât funcții atât de execuție, cât și de conducere. Am fost, pe rând, șef de district pe raza Ocolului Silvic Vălenii de Munte, inginer silvic la Direcția Silvică Prahova, șeful Ocolului Silvic Ploiești, șeful serviciului marketing și comercializare în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor, din nou șef de Ocol Silvic Ploiești, director la Direcția Silvică Giurgiu, director la Direcția Silvică la Prahova, am revenit, apoi, ca șef de Ocol Silvic la Ploiești și din septembrie 2016 sunt Director al Departamentului Marketing, departament nou înființat.
Concret, domnule director Anghel care sunt atribuțiile/sferele de competență ale acestui nou departament, Departament Comercial, pe care îl conduceți? Care sunt serviciile și birourile pe care le aveți în subordine?
Printre serviciile și birourile aflate în subordinea Departamentului Comercial, aș enumera serviciul de valorificare a lemnului, biroul de valorificare a produselor nelemnoase, biroul de cinegetică și salmonicultură, serviciul de exploatări forestiere și prelucrare a lemnului și un birou de marketing, nou înființat, care va fi funcțional în perioada imediat următoare.
Departamentul Comercial este, așa cum am spus, unul nou, care a preluat o parte din sarcinile fostului Departament Informatic și de Marketing, dar și sarcini de la Departamentul de Fond Forestier și anume responsabilitatea privind vânzările de masă lemnoasă pe picior și fasonate. Dacă discutăm de o strategie comercială, extrem de importantă în orice companie, acesta are mai multe modificări pentru că fiecare conducere are o altă viziune asupra strategiei comerciale. Poate nu atât de diferită de la un management la altul, dar, totuși, la alți parametri.
Vreau să vă mai spun că cca.70% din cifra de afaceri a RNP-Romsilva se face din vânzarea de lemn pe picior, mai corect pe vânzarea dreptului de tăiere a lemnului. Cca. 20% se obține din vânzarea lemnului fasonat și a produselor prelucrate, iar diferența de 10% provine din alte venituri, servicii și produse, în afara lemnului. Produsele nelemnoase se situează la circa 2% din cifra de afaceri și aici putem să vorbim de fructe de pădure, ciuperci, plante medicinale, plante ornamentale, puieți, semințe forestiere. Pe de altă parte, serviciile prestate de Romsilva reprezintă 8% din cifra de afaceri. Aici includem prestări servicii pentru proprietari (în principal administrări servicii pentru păduri private!) domeniu în care aș dori să orientez strategia comercială a Romsilva pentru că aici văd o posibilitate de majorare a ponderii acestor servicii, ca valoare absolută în cifra de afaceri a RNP-Romsilva. Consider că, în acest sens, Romsilva beneficiază de câteva atuuri. Avem cea mai bogată resursă de personal din România, la categoria specialiști silvici, discutăm de 16.000 de angajați între care personal tehnic. Mai mult, avem experiență în domeniul administrării pădurilor și putem face performanță în acest domeniu.
Care sunt prioritățile/țintele pe care vi le propuneți în noua funcție?
În planul de management al directorului general al RNP-Romsilva, Ciprian Pahonțu, în multitudinea planului de indicatori aprobați de Consiliul de Administrație al RNP-Romsilva și asumați de conducerea executivă a Regiei Naționale a Pădurilor, se numără și creșterea ponderii, dar și în valoare absolută, a produselor și serviciilor altele decât cele provenite din vânzarea lemnului. Așa cum v-am spus, dorim să creștem ponderea serviciilor și produselor, targetul asumat este ca acestea să crească anual, cu câte 5%.
Pe cei patru ani de mandat, perioada pentru care este făcută strategia de management, prioritatea mea și a Departamentului Comercial este să mărim ponderea serviciilor pentru că produsele nu beneficiază, cel puțin în acest moment, de posibilități de dezvoltare. Vă pot și exemplifica în acest sens. În cazul fructelor de pădure (afine, mure, zmeură, catine, măceșe etc ) achiziționam în anii trecuți 6-7.000 de tone. În ultimii ani suntem, din păcate, într-o scădere, și din cauza faptului că parte din populația activă a României migrează spre Vestul Europei. Și ne confruntăm cu situația în care, efectiv, nu mai are cine să culeagă aceste fructe din pădurile proprietate publică a statului. Și în aceste condiții devine foarte greu, o provocare uriașă, să realizezi o strategie viabilă, pliată pe aceste realități. Cu toate acestea, RNP-Romsilva încearcă să identifice posibilități de dezvoltare în zona acestor produse.
Care este strategia privind silvoturismul?
Din păcate, sumele care vin din silvoturim nu sunt semnificative. Cabanele care sunt deținute de RNP-Romsilva sunt deschise, în tot cursului anului, accesului tuturor iubitorilor de pădure și aer curat. Nu s-a mers, însă, mai departe în sensul de a încheia contracte cu agențiile de turism și a ajunge, astfel, la un nivel superior, mult mai larg și accesibil, de turism. Există anumite riscuri și nu suntem pregătiți, încă, să intrăm peo piață pe care nu o cunoaștem și care îți poate aduce și deservicii. Noi suntem specialiști în silvicultură, știm să administrăm pădurile-pentru cât mai mulți proprietari- și ne dorim să facem acest lucru cât mai bine. Și de aici putem avea și beneficii de imagine pentru că mai mulți clienți mulțumiți înseamnă o imagine mai bună decât ne-ar putea aduce, sunt convins, orice clip publicitar sau orice panotaj.
Revenind la prioritățile mandatului meu, vă spun că urmăresc schimbarea abordării față de oamenii de afaceri. După cum vă spuneam, 70% din cifra de afaceri provine din vânzarea de masă lemnoasă pe picior. Am auzit, în ultimii ani, vehiculat pe piață, un concept greșit și anume că Romsilva ar fi un partener de afaceri mai mare și mai puternic decât ceilalți. Abordarea că noi am fi un partener de afaceri mare și puternic, iar ceilalți cca. 5.000 de parteneri, mici și nesemnificativi, este, din punctul meu de vedere și nu numai al meu, greșită. Nu este o abordare constructivă, corectă, pentru că din punctul vedere contractual, toți partenerii de afaceri sunt egali, indiferent cât de mare sau mică este cifra de afaceri sau afacerea în sine a fiecăruia, în parte.
Tocmai în această idee, conducerea executivă a Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva a negociat cu patronatul din industria forestieră astfel încât contractul-cadru de vânzare a masei lemnoasă pe picior să fie echitabil pentru toți jucătorii de pe piață. Există, încă, un sentiment de neîncredere din partea lor, undeva, însă au și dreptate. În acest moment suntem inegali în privința relației contractuale. Noi, cei de la Romsilva, pe lângă faptul că suntem parteneri în contract avem și o altă calitate, aceea de agenți constatatori pentru contravențiile și infracțiunile silvice în cazul pădurilor pe care le administrăm.
Noi putem sesiza o încălcare a legii, însă au fost, din păcate, cazuri în care unii angajați ai Romsilva au abuzat de acest lucru în relația cu unii agenți economici. Nu există „pădure fără uscături” nici în cazul Romsilva, deși vorbim de cazuri foarte izolate pe care noul management al Romsilva și-a propus să le elimine în totalitate.
Licitațiile privind vânzarea de masă lemnoasă pe picior sunt în plină desfășurare. Anul trecut au fost, după cum știm cu toții, tensiuni mari, boicoturi ale agenților economici, interminabile scandaluri și acuze. Cum vedeți licitații din acest an și care sunt țintele financiare propuse pentru vânzarea de masă lemnoasă la aceste licitații, în toată țara?
Legislația s-a schimbat în acest sens. HG nr. 924/2015 a fost înlocuită cu HG nr. 617/2016. Nu mă aștept să asistăm la o situația similară cu cea de anul trecut, în această toamnă. De altfel, ținta noastră nu este definită într-un procent din ofertă. Bineînțeles că ne dorim ca toată masa lemnoasă scoasă la licitație să fie ofertată și adjudecată în condițiile legii. Vă pot asigura că Romsilva va fi mult mai flexibilă în ceea ce privește prețurile în acest an. Și spun asta și datorită faptului că avem cadrul legal modificat în acest sens.
Un alt important palier al activității Departamentului Comercial este cel privind asigurarea comunităților locale cu lemn pentru foc. Și este un subiect de foarte mare actualitate, mai ales pentru că în această toamnă, cred că este pentru prima dată, când avem o criză a lemnului pentru foc destinat încălzirii populației. Această criză se resimte cel mai mult la nivelul populației și are drept cauză faptul că de un an de zile legislația privind protecția pădurilor s-a îmbunătățit, fiind upgradată și implementată de către ministerele de resort foarte intens. În consecință, tăierile ilegale s-au redus ca niciodată. Pe de altă parte, vă pot spune că tăierile de masă lemnoasă la nivelul Romsilva, pentru jumătate din pădurile țării, pentru jumătate din volumul care se taie, la nivelul lunii septembrie erau cu 10% mai mici decât anul trecut. Această diferență nu poate crea, însă o criză de lemn pentru foc, deci, rezultă, că diferența este din lemn tăiat ilegal care, astăzi, nu se mai taie.
Eu vă pot spune, că practica anilor trecuți când mașini mai mari sau mai mici veneau cu lemn pentru foc de fag de la munte și claxonau pe la curțile oamenilor și îi rugau să accepte oferta lor, astăzi nu se mai întâmplă. Există, în acest sens, o teamă îndreptățită, până la urmă, a cetățenilor de la câmpie care nu au altă alternativă de încălzire a caselor. Astfel, prețurile au crescut, oferta fiind mult sub cerere.
Și noi, Romsilva, din cauza legislației de anul trecut care a condus la boicotul agenților economici, suntem la jumătate din oferta pe care o făceam în fiecare an pe piața lemnului pentru foc pentru populație. Ne străduim, după modificarea regulamentului de vânzare, aplicabil din 2 septembrie 2016, să remediem, pe cât posibil, această situație. Vorbim, în cifre, de un milion de metri cubi de lemn pentru foc, în 2014, 2015, care au fost vândute populației, iar noi, în septembrie a.c., aveam vânduți doar 450.000 de metri cubi. Deci un deficit important!
Un alt obiectiv al activității mele este exploatarea în regie proprie cu profesioniști, nu cu pădurari. Romsilva a hotărât, în 2015, să scoată pădurarul din exploatarea forestieră în regie proprie, văzându-l ca o posibilă sursă de corupție în sistem. Chiar dacă există riscul unei crize a lemnului pentru foc, nu doresc să ne întoarcem la situația din 2015 când pădurarul, împreună cu oamenii lui exploatau, gestionau, partizile în regie proprie.
Actuala conducere a Romsilva nu vrea să se întoarcă la situația din anii trecuți și, în consecință încercăm, atât cât putem, să facem acest lucru în regie proprie cu angajați profesioniști, cu muncitori specializați, iar vânzarea să se facă din depozite, nu din pădure. Acesta este, de altfel, una dintre prioritățile mele ca director al Departamentului Comercial!
Domnule director Octavian Anghel vă mulțumesc pentru amabilitatea și deschiderea arătate și vă doresc mult succes în continuare…
Un interviu realizat de Iulian Badea