Scandal între UMF București și Universitatea Titu Maiorescu

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Bucureşti acuză Universitatea “Titu Maiorescu” de abuzuri şi ilegalităţi privind folosirea spaţiilor din Institutul Clinic Fundeni pentru stagii clinice şi cursuri cu studenţii Facultăţii de Medicină a acestei universităţi private, în diferite specialităţi medicale. Conducerea UMF îi solicită ministrului Sănătăţii să dispună încetarea aprobărilor obţinute în urmă cu doi ani de Universitatea ”Titu Maiorescu”, susţinând că în baza acestora se derulează activităţi “în afara legilor şi a reglementărilor ARACIS”.

Conducerea UMF Bucureşti afirmă că funcţionarea legală a învăţământului superior şi postuniversitar românesc din domeniul sănătăţii este pusă în pericol de către învăţământul privat din România, „prin abuzurile şi ilegalităţile întreprinse de către Universitatea «Titu Maiorescu» derulate pe parcursul ultimilor doi ani, „ţinta fiind acapararea bazei universitare a Institutului Clinic Fundeni”, potrivit news.ro.

Potrivit Universităţii de Medicină şi Farmacie, în urma mai multor demersuri întreprinse în ultimii doi ani, Universitatea „Titu Maiorescu” a obţinut din partea Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, „la cererea conducerii Institutului Clinic Fundeni”, aprobarea de a efectua cu studenţii Facultăţii de Medicină a acestei universităţi stagii clinice în Clinica de Chirurgie Generală, care aparţin UMF, dar din care au fost scoase 25 de paturi şi transformate în secţie nonclinică şi apoi retransformate în secţie clinică de transplant hepatic şi chirurgie generală, pentru Facultatea de Medicină a Universităţii”Titu Maiorescu”.

„Contractul între Institutul Clinic Fundeni şi Universitatea privată «Titu Maiorescu» a fost semnat pentru şase ani, şi nu anual, cum se procedează obişnuit, în raport de repartiţiile studenţilor pentru stagii clinice şi cursuri, în diferite specialităţi medicale, în spitalele clinice”, a precizat sursa citată.

UMF mai arată că, în urmă cu şase zile, a fost făcut un control, de către Facultatea de Medicină a UMF, care a arătat că delimitarea secţiei de 25 de paturi nu este făcută, iar studenţii Universităţii „Titu Maiorescu” folosesc aceleaşi saloane şi aceleaşi spaţii de învăţământ cu studenţii Universităţii „Carol Davila”.

„Cadrele didactice de la «Titu Maiorescu» se extinseseră pe încă două secţii clinice ale Clinicii de Chirurgie Generală (bază de învăţământ a Universităţii «Carol Davila»). Personalul medical aparţinând Institutului Clinic Fundeni, implicit UMF «Carol Davila», este angajat, concomitent, în activităţile Universităţii «Titu Maiorescu»”, susţine conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie.

UMF susţine că toate prevederile legale şi reglementările de funcţionare a învăţământului superior medical sunt grav încălcate, ceea ce duce la „un adevărat haos în derularea procesului educativ”.

Potrivit UMF, la Serviciul de anatomie patologică a fost promovat un cadru didactic în poziţia de şef de lucrări la Universitatea „Titu Maiorescu”, deşi Universitatea de Medicină şi Farmacie are, din anii 1997, respectiv 2000, două cadre didactice ce funcţionează în Institutul Clinic Fundeni, în această specialitate. În plus, Şeful de lucrări de la Universitatea „Titu Maiorescu” desfăşoară învăţământ postuniversitar de rezidenţiat, deşi rezidenţiatul se află sub îndrumarea şi responsabilitatea UMF.

În Secţia Clinică Gastroenterologie III, bază clinică a UMF, s-a constituit un compartiment de Oncologie Medicală cu 10 paturi, a fost promovat un cadru didactic la poziţia de şef de lucrări şi efectuează stagii cu studenţii de la Universitatea „Titu Maiorescu” în aceeaşi secţie clinică cu studenţii de la UMF ce îşi efectuează stagiul de Gastroenterologie, susţine conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie.

Totodată, în Departamentul de Transplant Medular a fost promovat la poziţia de conferenţiar de hematologie la Universitatea „Titu Maiorescu” un medic al Clinicii de Hematologie „Fundeni”, bază clinică a UMF. „Studenţii de la Universitatea «Titu Maiorescu» nu efectuează stagiul clinic de Hematologie în Institutul Clinic Fundeni (probabil că nu efectuează deloc stagiul clinic de Hematologie), dar utilizează spaţiile pentru cursuri ale studenţilor Universităţii «Carol Davila», a precizat sursa citată.

Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie susţine că încheierea acordurilor Universităţii „Titu Maiorescu” cu Institutul Clinic Fundeni pentru funcţionarea unor discipline ale universităţii private în spaţiile utilizate de UMF sunt ilegale şi afectează grav procesul de învăţământ.

„Aceste acorduri au fost obţinute prin abuzuri şi prezentări ireale ale situaţiei faptice, prin necunoaşterea legilor şi a reglementărilor sau, şi mai grav, prin nerespectarea voită a acestora sau condiţionată în diverse moduri. Standardele ARACIS, specifice pentru domeniul medical, printre altele, prevăd: «Toate disciplinele cu stagiu vor avea baze clinice în folosire exclusivă, nu se admit mai multe facultăţi în aceeaşi bază clinică”, mai arată UMF.

„Stimate Domnule Ministru al Educaţiei, situaţia prezentată mai sus funcţionează complet în afara legilor şi a reglementărilor în domeniu. Aprobările obţinute în urmă cu ani de Universitatea «Titu Maiorescu» din partea unor persoane funcţionând în Ministerul Educaţiei şi în Ministerul Sănătăţii sunt ilegale”, a spus preşedintele Senatului UMF, Mircea Beuran.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie, Ioanel Sinescu, susţine că „prin toate ilegalităţile şi perturbările provocate, UMF «Carol Davila» este grav prejudiciată în derularea contractelor cu studenţii şi rezidenţii, inclusiv cu cei străini care studiază în Universitatea noastră, în regim cu plată”.

Senatul şi comunitatea universitară de la UMF consideră că, în acest moment, se impune o analiză rapidă şi exactă a situaţiei ilegale şi grave creată în detrimentul bunei funcţionări a învăţământului superior românesc şi apreciază că Ministerul Educaţiei trebuie să dispună urgent încetarea acestor aprobări şi a contractelor obţinute şi derulate absolut în afara legilor şi a reglementărilor ARACIS.

Conducerea UMF „Carol Davila” a precizat că a semnalat în nenumărate rânduri aceste ilegalităţi, atât Guvernului, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educaţiei, cât şi Ministerului Justiţiei, însă fără a primi în schimb o soluţionare legală.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.