Radu Ștefănescu (ANCPI), despre Programul Național de Cadastru și Carte Funciară!

Care este rolul și care sunt prioritățile Agentiei Naționale de Cadastru și Carte Funciară ?

Agentia Nationala de Cadastru și Publicitate Imobiliară este o instituție publică, în subordinea Guvernului și în coordonarea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. ANCPI a fost înființată în 2004, iar în 2015 a demarat proiectul de realizare a cadastrului general gratuit, intitulat “Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF)”. ANCPI este unica autoritate în domeniul cadastrului și al publicității imobiliare, iar prioritatea zero este înregistrarea tuturor proprietăților de pe teritoriul Rornaniei în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.

Care sunt principalele proiecte ale ANCPI și ce își propune pentru viitor?

În anul 2015, ANCPI a demarat Programul național de cadastru și carte funciară (PNCCF), care presupune înregistrarea sistematică a tuturor proprietăților din România, gratuit pentru cetățeni, persoane fizice și juridice. PNCCF este cel mai important proiect pe care ANCPI l-a derulat de la înființare. Realizarea înregistrarii sistematice a tuturor proprietatilor de pe teritoriul Rornâniei va avea ca rezultat dezvoltarea comunităților, creșterea accesării fondurilor europene, dezvoltarea pieței imobiliare, beneficii importante pentru agricultură etc.

Cum caracterizați relația pe care o aveți cu Ministerul Dezvoltării Regionale. Dar cu celelalte instituții cu care conlucrați?

ANCPI și Ministerul Dezvoltarii Regionale și Administrației Publice au colaborat foarte bine în ceea privește derularea PNCCF, precum și la elaborarea și promovarea OUG nr. 35/2016, act care are ca scop grăbirea înregistrării gratuite în toată țara.

Prin Ordonanța de urgență nr.35/2016 a fost modificată și cornpletată Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996, stabilindu-se cadrul legal necesar înregistrării accelerate a terenurilor agricole din extravilan, și, pe cale de excepție, a celor din intravilan, în cazul unităților administrativ-teritoriale în care nu există terenuri în extravilan. Colaborările cu alte instituții decurg firesc.

Care este numărul de imobile gestionate de sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară? Ce reprezintă această cifră pentru terenurile aflate în extravilan?

Trebuie să precizez că, potrivit Legii nr. 7/1996, art.1, alin. (5), prin imobil “se înțelege terenul, cu sau fără construcții, de pe teritoriul unei unități administrativ-teritoriale, aparținând unuia sau mai multor proprietari, care se identifică printr-un număr cadastral unic”.

Situația detaliată a imobilelor la data de 15.11.2016 era următoarea:

Total imobile înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară – 9.174.009 (din totalul estimat la aproximativ 40.000.000), din care:

Imobile situate în extravilan = 2.666.453

Imobile situate în intravilan = 6.507.556.

ANCPI, alături de alte instituțiii ale statului, are de câștigat un pariu uriaș: Programul National de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF).Cum ați defini utilitatea/viabilitatea acestui Program Național? Cât costă acest Program și dacă există banii necesari pentru realizarea acestuia?

Programul național de cadastru și carte funciară este un proiect de irnportanță națională, vital pentru dezvoltarea comunităților și pentru întreaga țară. Programul este implementat de ANCPI, iar costurile sunt estimate la aproximativ 1,3 miliarde de euro.

PNCCF are trei surse de finanțare: veniturile proprii ale ANCPI, fonduri externe nerambursabile și bugetele locale.

Cea mai mare parte a fondurilor sunt din veniturile proprii ale ANCPI – peste 900 de milioane de euro. Pentru ca ANCPI să poată susține în continuare costurile PNCCF este necesar să rămână pe același regim de finanțare.

În prezent, ANCPI face demersurile necesare pentru accesarea celor 312,7 milioane de euro, sumă care provine din Fondurile Uniunii Europene conform Axei prioritare 11 a Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Banii sunt destinați înregistrării proprietăților pe o suprafață de aproximativ 5.7 milioane de hectare din zone rurale.

Cine va suporta cheltuielile cu succesiunile, măsurătorile, intabulările din cartea funciară? Statul sau beneficiarii programului PNCCF?

PNCCF este gratuit pentru cetățeni. În acest scop, ANCPI a semnat un protocol cu Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, care prevede decontarea de catre Agenție a onorariilor necesare dezbaterii succesiunilor.

Eliberarea certificatelor de rnoștenitor se face fără costuri pentru cetățeni. Tot ce trebuie să facă populația este să colaboreze cu echipele care colectează copiile actelor și fac măsurători.

Beneficiază de cadastru gratuit cetățenii care dețin imobile în unitățile administrativ-teritoriale în care a început înregistarea sistematică în cadrul PNCCF.

 Concret, care sunt criteriile de selecție, a UAT-urilor care intră în PNCCF?

Criteriile de selecție a UAT-urilor pentru a fi incluse în PNCCF se regăsesc în HG nr. 294/2015 privind aprobarea Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023. Însă, o dată cu modificările aduse Legii cadastrului, prin OUG nr. 35/2016, orice primărie poate beneficia de finanțare de la ANCPI pentru realizarea lucrărilor de cadastru pentru imobilele din extravilan, și pe cale de excepție, cele din intravilan.

Aceste modificări legislative sunt menite să accelereze lucrările de înregistrare sistematică. Din 2020, fermierii riscă să nu-și mai primească subvențiile dacă nu au cadastrul făcut.

Prin adoptarea OUG nr. 35/2016 care modifică legea cadastrului, ANCPI are posibilitatea să finanțeze aceste lucrări. Mecanismul este următorul: costurile lucrarilor de cadastru general sunt suportate de ANCPI, prin bugetele oficiilor de cadastru și publicitate irnobiliară (OCPI), care încheie contracte de finanțare cu UAT-urile din județ.

Autoritățile locale trebuie să achiziționeze servicii de înregistrare sistematică. Banii vor fi virați de către OCPI-uri în conturile UAT-urilor la finalizarea lucrărilor, numai pentru imobilele care au fost recepționate și pentru care au fost deschise cărți funciare.

Modificările aduse  Legii nr. 7/1996  prin  OUG  nr.  35/2016 au fost  votate de Parlament urmând ca noua lege să rneargă la Președinție pentru promulgare.

Pot bloca/întârzia termenul de finalizare a PNCCF (2023) eventualele contestații pe licitațiile pentru PNCCF? Există asemenea contestații și ce poate face ANCPI pentru a nu se întârzia derularea, în termenii stabiliți, a PNCCF?

În cursul dezbaterii OUG nr. 35/2016 care modifică Legea cadastrului, Parlamentul a adus o serie de amendamente în beneficiul primăriilor.

Cel mai important amendament se referă la faptul ca prirnăriile vor beneficia de finanțare rnultianuală. Astfel, dacă banii alocați prin contractul de finanțare nu sunt cheltuiți până la sfârșitul anului, sumele rămase vor putea fi utilizate în anul urrnător.

Un alt amendament introdus de Parlament exceptează primăriile de la prevederile Legii achizițiilor atunci când acestea atribuie contracte care au ca obiect servicii de înregistrare sistematică.

Modificările aduse Legii cadastrului permit astfel descentralizarea achizițiilor în ceea ce privește serviciile de înregistrare sistematică, fapt care scurtează considerabil termenele și elirnină o serie de blocaje.

PNCCF este un program transparent, iar faptul că și primăriile se ocupă de încheiarea contractelor pentru efectuarea lucrărilor de cadastru este o dovadă în plus că scopul este de a accelera înregistrarea gratuită, în mod corect.

 Există voci critice care susțin că programul anual al achizițiilor publice pe anul 2016, aprobat de conducerea ANCPI, aduce în discuție sume uriașe (344.421.239 lei, fără TVA), parte dintre ele cheltuite nu foarte eficient (sume uriașe pe carburanți, mentenanță, consumabile, servicii de telefonie fixă și mobilă, publicitate, arhivare, achiziții inutile sau supraevaluate etc.). Cum răspunde ANCPI acestor critici?

Până în acest moment, ANCPI a încheiat, în scopul derulării PNCCF, doar un Acord cadru în valoare de 141.520 de lei fără TVA, pentru consumabile (cartușe, tonere), pentru aparatură de birotică (imprimante, copiatoare ) din dotarea ANCPI și a atribuit un contract în valoare de 7.000 de lei , fără TVA, pentru activități de informare și conștientizare a publicului – servicii de consultanță în vederea elaborării planului detaliat de  comunicare la nivel național și servicii de  creare a identității vizuale a PNCCF. Cea mai mare parte a sumelor la care faceți referire au fost redirecționate anul acesta, după intrarea în vigoare a OUG nr. 35/2016, pentru finanțarea primăriilor, care au început lucrările de cadastru general.

Sincer, credeți că în 2023 vom putea vorbi, în sfârșit, de o finalizare cu succes a PNCCF?

Este posibilă finalizarea înregistrării sistematice a proprietăților la nivelul întregii țări până în 2023.

Toate modificările legislative adoptate anul acesta au avut ca rezultat accelerarea procesului de cadastrare la nivelul întregii țări. Astfel, până la finalul lunii octombrie 2016 peste 1.200 de primarii (din totalul de 3.181 la nivel național) au început lucrările de cadastru general.

Finalizarea cu succes a PNCCF până în 2023 depinde de mai multi factori. Este necesară menținerea regimului de autofinanțare al ANCPI pentru susținerea în continuare a costurilor programului. Autoritățile locale, primăriile, trebuie sa înțeleagă beneficiile PNCCF atât la nivel individual, cât și la nivel de oraș/comună și să facă tot posibilul pentru accelerarea lucrărilor. PNCCF depinde de implicarea cetățenilor: dacă populația nu cooperează cu persoanele care colectează documentele  și fac măsurătorile și cu reprezentanții primăriilor, atunci pot apărea dificultăți serioase.

Presa a relatat, în câteva rânduri, despre cozile care se fac la oficiile de cadastru București, Ilfov, dar și în țară. De ce se aglomerează aceste ghișee?

În această perioadă a avut loc actualizarea sistemului informatic integrat de cadastru  și carte funciară și facem acest lucru tocmai pentru a veni în sprijinul cetățenilor.

Sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară „eTerra” gestionează peste 50 de milioane de cereri ale cetățenilor introduse în perioada 2007-2016, funcționează cinci zile din cinci lucrătoare, în toată țara, și nu a avut nicio zi de nefuncționalitate în ultimii 10 ani.

În perioada mai-noiembrie2016 a fost transferat baza de date din toate cele 42 de județe în noul sistem integrat de cadastru și carte funciară e-Terra 3. Acest transfer a fost realizat de către angajații ANCPI. Durata de adaptare la noul sistem și la noul mod de lucru a fost de circa patru săptămâni și este conformă cu practicile din domeniu, ceea ce înseamnă că angajații unui oficiu au revenit la ritmul de lucru într-un timp relativ scurt, de o lună.

Față de aceeași perioadă a anului trecut, numărul de cereri întârziate a scăzut de la 14.1% în oct. 2015 la 9.1% în oct. 2016, ceea ce demonstrează capacitatea noii versiuni a sistemului de a livra mai rapid serviciul public către cetățeni.

În perioada 8 – 11 noiembrie 2016 a fost necesară oprirea activității cu publicul, pentru a derula procesul de migrare a datelor la oficiile de cadastru și publicitate irnobiliară în cele mai mari două județe: București și IIfov. Procesul de migrare este unul complex, ținând cont de volumul și irnportanța datelor pe care le gestionează aceste doua oficii: un istoric de peste 6 milioane de cereri și documente juridice eliberate cetățenilor în ultimii 10 ani.

Începând de lunea trecută, a fost reluată activitatea și am prelungit programul cu publicul, dar am și dublat numărul funcționarilor de la ghișee, pentru a prelua toate solicitările.

În prezent, la cele două oficii, activitatea  cu publicul se desfășoară  normal.

Actualizarea sistemului informatic înseamnă, printre altele, că, pe lângă angajații oficiilor, au acces în sistem notarii publici și persoanele fizice autorizate, în timp real, pentru cărțile funciare și pentru planul cadastral. Acest lucru aduce transparență si rapiditate în interacțiunea oficiilor cu grupurilor profesionale de colaboratori și contribuie la reducerea termenului de răspuns la cererile cetățenilor. Prin upgradarea sistemului informatic al ANCPI, instituțiile publice pot avea acces direct la inforrnația publică de interes, diminuând astfel durata oricărui serviciu de consultare a datelor referitoare la cărți funciare, planul cadastral sau informații din Registrul Cadastral al Proprietarilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.