Băsescu și PMP, pe urmele voturilor tinerilor
Traian Băsescu, președintele PMP, și reprezentanții Consiliului Tineretului din România (CTR) au semnat miercuri un protocol de colaborare care prevede acțiuni privind implementarea rezoluției consiliului referitoare la domeniile educație, muncă, antreprenoriat, voluntariat, sport, mediu, demografie și cultură, scrie Agerpres.
Totodată, protocolul prevede întâlniri periodice ale CTR cu reprezentanții partidelor politice semnatare.
„Vă mărturisesc că am citit rezoluția voastră. Nu numai că am citit-o, am și subliniat-o cu ce mi s-a părut foarte interesant și realist. Sunt lucruri interesante în tot documentul, dar destul de dificil de realizat, pe de o parte. Mai ales acelea în care mă întrebam eu de ce nu le faceți voi și vă trebuie sprijinul politicului”, a spus Băsescu în timpul întâlnirii.
El le-a reproșat tinerilor prezenți la întâlnire că „au lăsat” să se aplice legii Educației 1/2011 un număr de 108 modificări.
„Ați avut o lege foarte bună a educației, Legea 1/2011. Ați lăsat să i se aplice 108 modificări făcute de guverne prin inițiative legislative venite chiar de la rectorii voștri susținuți de doamna Andronescu și legea a fost pur și simplu schimonosită. Nu apăsat nimănui și nu am văzut reacție la studenți. (…) Când intrați în facultăți cu medii sub 5 ce pretenții mai avem la sistemul de educație. Pentru că facultățile trebuie să facă bani și voi ați acceptat asta pentru că unii ați intrat cu medii sub 5 în universități și fără admitere. Radiografie sistemului de educație acum: 42% analfabeți funcționali pe ultima evaluare. Citesc și nu înțeleg ce au citit. Este clar că e o problemă de sistem de predare. Nu se face nimic cu curricula. 19,1% abandon școlar. Hai să punem cifra aceasta la un loc și să vedem România peste 20 de ani. O țară fără viitor. Situația în educație este critică, nu se vede acum dar imaginați-vă România cu actuala situație din educație peste 20 de ani. Dacă îi mai punem și problema natalității în 2050 o să fim 16,5 milioane, vă imaginați că trebuie să trecem masiv la import de forță de muncă din Asia, Africa și țările arabe”, a afirmat Traian Băsescu.
El le-a spus însă tinerilor că în PMP vor avea „în mod cert” un partener.
Președintele CTR Mihai Dragoș a afirmat că dorește „generarea unei viziuni comune” la nivelul național al politicilor de tineret.
„Ar trebui să existe un responsabil în Guvern care se ocupă de acest lucru — un ministru care cunoaște detaliile despre politicile de tineret”. (…) Rezoluția Tinerilor conține prioritățile principalelor organizații de tineret pe domenii precum educație, muncă și antreprenoriat, voluntariat, sport, mediu și demografie și cultură. Protocolul încheiat astăzi prevede acțiuni pentru implementarea rezoluției noastre”, a spus Mihai Dragoș.
Președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România Vlad Cherecheș a semnalat problemele legate de finanțarea în învățământul superior, probleme la nivel legislativ, dar și în ceea ce privește accesul tinerilor din categoriile defavorizate la învățământ superior, probleme cu consilierea și orientarea în carieră, cele privind formarea cadrelor didactice și infrastructura educațională, asigurarea calității dar și cele de etică, integritate.
Reprezentanții CTR au semnat protocoale și cu ALDE și PNL urmând ca în cursul săptămânii viitoare să se întâlnească și cu reprezentanții USR și PSD.