Oprea, audiat la DNA în cazul Gigină
Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost chemat la audieri în cazul poliţistului Bogda Gigină, transmite România TV.
„Eram în timpul serviciului, veneam de la o instituţie parteneră şi a căzut aici, aproape. Nu se grăbea nimeni şi vă spun şi de ce. În urma cercetărilor, şi viteza mea şi a maşinii care ne însoţea era sub 60 de kilometri la oră. Nu se grăbea nimeni. Cer iertare familiei poliţistului Gigină, ştiu ce înseamnă să ai un deces în familie, e o mare tragedie pe care nu şi-a dorit-o nimeni, nu veneam de la restaurant, nu veneam de la cârciumă, veneam de la serviciu”, a declarat fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea.
Gabriel Oprea a precizat că maşina în care se afla în seara accidentului a oprit după ce poliţistul Bogdan Gigină a căzut, dar că un alt poliţist, de pe maşina care îi însoţea, şi care era naşul lui Gigină „le-a făcut semn să plece”, fostul ministru adăugând că nu şi-a dat seama de accident.”Am plecat fiindcă au insistat. Nu ne-am dat seama de accident. Nu am ştiut de accident. Am aflat de accident la aproximativ 15 minute”, a spus Oprea, citat de news.ro.
„La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire al ministrului Oprea Gabriel. Acest dispozitiv, asigurat de către Brigada de Poliţie Rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigină Bogdan-Cosmin) şi un echipaj format dintr-un ofiţer şi un agent de poliţie aflaţi într-un autoturism de poliţie rutieră. Acest dispozitiv preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul Oprea Gabriel. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa situată în cartierul Cotroceni”, susţin procurorii.
Potrivit DNA, din probele de la dosar ar rezulta indicii că „încălcând dispoziţiile legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cât şi dintr-o motocicletă a poliţiei rutiere”.
Gabriel Oprea, în calitate de ministru, realiza în medie cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere, numărul fiind „de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă conform prevederilor legale”, a explicat DNA.