Finanțările alocate UKIP, reduse de Parlamentul European

Parlamentul European a decis să impună obligații mai stricte finanțării partidului european Alianța pentru Democrație Directă în Europa (ADDE), dominat de formațiunea eurofobă britanică UKIP, penalizat de curând pentru gestionarea sa defectuoasă, relatează AFP.

Alianța pentru Democrație Directă în Europa face parte dintre cele șase organizații, patru partide politice europene și două fundații care le sunt afiliate, cărora Parlamentul European le va acorda un avans pe fond de numai o treime (33%) în 2017, față de 80% în mod obișnuit, a anunțat instituția comunitară într-un comunicat, informează Agerpres.

Aceste șase organizații vor trebui, de asemenea, să prezinte o garanție bancară mai bună, numită „la prima cerere”.

Reuniți la Strasbourg, biroul Parlamentului, președintele acestuia și cei 14 vicepreședinți au mai decis să suspende finanțarea IDDE (Institutul pentru Democrație Directă în Europa), afiliat ADDE, „în lumina acuzațiilor privind practicile de încasare a donațiilor cu scopul de a crea sau majora resursele proprii ale IDDE cerute pentru a fi eligibil la o bursă a Parlamentului”, este explicat în document.

ADDE s-a mai aflat în vizorul PE pentru că a solicitat fonduri europene destinate să finanțeze „cheltuielile non-eligibile”, legate îndeosebi de activități politice ale formațiunii lui Nigel Farage în Regatul Unit — sondaje înainte de alegerile legislative britanice și de referendumul de la 23 iunie care a condus țara la Brexit.

Partidul trebuie să renunțe astfel la peste 420.000 de euro subvenții alocate în 2015.

Celelalte trei partide vizate de aceste reguli mai stricte sunt Alianța pentru Pace și Libertate (APF), Coaliția pentru Viață (CVF) și Europenii Uniți pentru Democrație (EUD).

Din iulie 2004, partidele politice europene sunt susceptibile să primească anual fonduri din partea Parlamentului European care pot acoperi până la 85% din cheltuielile eligibile ale formațiunii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.