Octavian Anghel (Romsilva): Relația cu oamenii de afaceri din industria forestieră, normală și corectă!

Directorul Departamentului Comercial al RNP-Romsilva, Octavian Anghel, a acordat un amplu interviu cotidianului online Cronica Română. Acesta vorbește, deschis, printre altele despre rezultatele obținute de Romsilva la licitațiile privind vânzarea de masă lemnoasă care au avut loc la finele anului trecut, despre modul în care Regia a gestionat criza lemnului de foc destinat populației, despre măsurile concrete întreprinse de domnia sa în calitate de director al Departamentului Comercial pentru creșterea veniturilor din servicii și produse, altele decât cele provenind din vânzarea lemnului, dar și despre normalizarea relației cu oamenii de afaceri din industria forestieră.

Domnule director, Octavian Anghel, care au fost rezultatele obținute de Romsilva la licitațiile privind vânzarea de masă lemnoasă pe picior, de la finele anului trecut?

În cursul lunii decembrie 2016 au fost organizate în fiecare Direcție Silvică Județeană licitațiile principale privind vânzarea masei lemnoasă pe picior. În total, au fost scoase la vânzare aproximativ 4,3 milioane metri cubi reprezentând 53% din volumul de masă lemnoasă disponibil. Conform Regulamentului, vorbim de o vânzare între 50 și 70%. Media prețurilor de pornire a fost în jurul cifrei de 143 lei pe metru cub. S-a adjudecat 77% din volumul oferit, adică 3,3 milioane metri cubi.

Media prețurilor de pornire aferente volumului adjudecat a fost de 149 de lei pe metru cub, acest lucru însemnând că lemnul mai bun, evaluat de noi, a fost vândut. S-a adjudecat la un preț mediu de 185,6 lei pe metru cub, acest aspect reprezentând o creștere procentuală față de prețul de pornire de 24%.

Comparativ cu anul trecut vorbim de o creștere a prețurilor de adjudecare de 6%. O creștere nu foarte mare, dar îmbucurătoare și care reflectă realitatea pieței lemnului.

Cum a gestionat RNP-Romsilva criza lemnului de foc destinată populației? Ce soluții aveți în vedere pentru a se evita și în acest an o situație similară?

În anul 2016, Romsilva a exploatat în regie proprie și prin prestatori 1,8 milioane metri cubi din totalul de 8,6 milioane de metri cubi exploatați anul trecut de RNP-Romsilva. Vorbim de un procent de 21% din ce s-a exploatat.

Din acești 1,8 milioane metri cubi, 1,4 milioane metri cubi au fost în regie proprie, iar 0,4 milioane metri cubi prin prestatori. S-au valorificat din acești 1,8 milioane metri cubi, 836.000 de metri cubi către populație. Chiar și în aceste condiții, populația a resimțit criza lemnului de foc  în această toamnă.

Vă pot, însă, spune că în anul 2017 prin Hotărârea de Guvern 617 avem posibilitatea de a tăia în regie proprie și prestatori nu mai mult de 15% . Vorbim de o diminuare față de anul trecut,  de la 1,8 milioane metri cubi la 1,4 milioane metri cubi. Dacă, însă, în urma licitațiilor pe picior mai rămân partizi, volume de lemn neadjudecate după două licitații și o negociere, le putem aborda și pe acestea.  În momentul în care vorbim nu sunt mai mult de 150.000 de metri cubi în această situație. Am putea ajunge astfel la cantitatea de 1,55-1,6 milioane de metri cubi destinați populației. Deocamdată.

Criza lemnului de foc pentru populație a venit pe fondul unei campanii puternice a organelor statului român în ceea ce privește tăierile ilegale. Consecința a fost că s-a tăiat mult mai puțin lemn ilegal, în unele cazuri deloc, drept pentru care acest șoc a fost resimțit de populație în toamna anului trecut.Chiar dacă această campanie va continua nu cred că vom mai asista la o nouă criză a lemnului în acest an. Și vă motivez de ce susțin acest lucru. Sunt convins că oamenii, de această dată, vor încerca din timp să-și acopere aceste nevoi/necesități privind lemnul de foc. Din păcate, în toamna anului trecut, oamenii au încercat, pe ultima sută de metri, să-și procure lemn de foc, dar nu au avut de unde.

Fac apel la populația care are nevoie de lemn de foc să se adreseze în scris ocoalelor silvice și să spună exact cantitatea de lemn de care are nevoie. Pentru că avem un program derulat la nivelul Romsilva prin intermediul căruia urmărim foarte atent nevoile comunităților locale în zona rurală care se încălzește, exclusiv, cu lemn și nu cu gaze sau energie electrică.Ocoalele silvice, contabilizează aceste nevoi/solicitări și în cazul în care nu au acoperire în privința masei lemnoase pe care au acordul să o taie, vor transmite către conducerea RNP-Romsilva, iar noi, la rândul nostru, vom face demersurile necesare, fundamentatepe realitate, către Ministerul Apelor și Pădurilor, pentru a face modificările necesare în sensul de a ni se permite să tăiem mai mult lemn în regie proprie și să putem vinde populației. Mi se pare un mod civilizat și legal pentru satisfacerea nevoilor locuitorilor.

Nu va mai fi ca în anii trecuți când mașini cu lemne tăiate de la munte treceau prin satele de la șes și claxonau pe la curțile oamenilor rugându-i să cumpere lemne. Cu siguranță nu vom mai asista în acest an la acest tip de episoade.

Dacă însă, repet, locuitorii din mediul rural se vor duce din timp la ocoalele silvice sau vor trimite o cerere scrisă în acest sens pe mail sau pe fax vor avea în toamnă, sigur, cantitatea de lemn de care au nevoie. Unul dintre indicatorii de performanță ai echipei executive a RNP-Romsilva este și asigurarea cu lemn de foc a comunităților locale.

Dacă însă populația nu ne va ajuta în acest sens cu cereri și vor aștepta toamna, atunci lucrurile nu vor putea funcționa eficient  pentru că va fi târziu să întreprindem măsurile necesare pentru suplimentarea cantității de lemn de foc destinat populației.

Se poate, din păcate, repeta situația de anul trecut dacă românul nu-și va face iarna car și vara sanie.

Și încă un aspect important: RNP-Romsilva nu are în vedere ridicarea prețului la lemnul de foc destinat populației. Nu este scopul Romsilva de a specula piața lemnului de foc.

Așa cum v-am spus, proiecția pe un an este 1,4 milioane metri cubi, cu o proiecție de 750.000 metri cubi în piață, proiecție diminuată față de anul trecut. Pentru a majora cantitatea și a modifica o HG nu este suficient să spunem, spre exemplu, că presa vorbește despre criza lemnului de foc destinat populației, ci trebuie aduse argumente (cereri care nu pot fi onorate din cantitatea inițială) pentru a ni se permite să vindem mai mult.

Haideți să vorbim puțin despre măsurile concrete pentru eficientizarea Departamentului Comercial, Departament nou-înființat, pe care îl conduceți. Care sunt prioritățile/țintele acestui Departament în 2017?

Spre deosebire de anul trecut, la licitațiile principale se delegau colegi din Romsilva pentru a monitoriza, ca și observatori, aceste licitații la Direcțiile Silvice din țară. După înființarea Departamentului Comercial am făcut o schimbare în acest sens și anume acești colegi au fost responsabilizați devenind membri în comisii, nemaifiind simpli observatori, ceea ce a condus la o îmbunătățire a situației. Au putut sesiza și vota în cadrul comisiei anumite amendamente sau să-și spună punctul de vedere față de aplicarea legii privind vânzarea de masă lemnoasă pe picior.

Pe de altă parte, de mai multă vreme nu au mai fost făcute acțiuni de vânătoare la nivel regional pentru instruirea personalului. Romsilva, care mai gestionează doar 12% din fondurile de vânătoare la nivel național, și-a fixat ca obiectiv ridicarea calității actului de organizare a vânătorii pentru a fi competitivi în ceea ce privește serviciile de vânătoare. În context, s-a considerat că cea mai indicată soluție nu este o ședință sterilă pentru instruirea personalului la sediul Regiei, cu 41 de responsabili pe județe, și am stabilit cinci Direcții Silvice în care, efectiv, s-a organizat câte o vânătoare școală pentru ca toți delegații să asiste și, apoi în urma discuțiilor, să întreprindă măsurile necesare pentru îmbunătățirea actului de vânătoare.

Și mă refer aici la vânătorile colective,în care după cum se știe au loc cele mai multe accidente de vânătoare, fiind vorba de mulți vânători, mulți gonaci, și pentru a preveni aceste situații și a crește calitatea actului de vânătoare care înseamnă, până la urmă, pe termen mediu și lung, o plus valoare în gestionarea fondurilor de vânătoare, am luat aceste decizii. Sunt convins că rezultatele financiare vor crește.

În altă ordine de idei, am solicitat angajarea a două persoane în cadrul Biroului de Marketing, Birou nou  înființat în cadrul Departamentului Comercial. Se simte nevoia urgentă a unui studiu de piață privind produsele nelemnoase. Dacă produsele lemnoase se vând mult mai ușor pentru că piața o cere, în cazul vânzării produselor nelemnoase este nevoie de specialiști.

Care este strategia de dezvoltare a RNP-Romsilva în domeniul creșterii serviciilor și produselor, altele decât cele provenite din vânzarea lemnului?

Între criteriile de performanță ale conducerii executive a Romsilva se află și acest punct. La nivelul anului 2015 vorbim de venituri din astfel de servicii și produse de 12 %, iar în 2016 acest indicator a scăzut la 10%. Este practic o pondere, pentru că în cazul în care crește prețul lemnului, procentul în cazul serviciilor și produselor nelemnoase, altele decât cele provenite din vânzarea lemnului, scade.

O altă cauză a acestei scăderi ușoare la capitol venituri este faptul că legea vânătorii a fost modificată. Și astfel,  din 2016, ocoalele silvice nu au mai facturat contravaloarea suprafețelor de pădure a statului, gestionarilor fondurilor de vânătoare. Această obligație a fost transferată Gărzilor Forestiere. Pe lângă faptul că nu am mai încasat acești bani, mai mult am intrat și noi în rândul plătitorilor și asta înseamnă o diminuare a cifrei de afaceri pe vânătoare de 25%. Acest lucru nu a fost compensat de vânarea mai multor animale. La vânătoare am avut o scădere și pentru că în această toamnă nu am mai avut derogare la vânarea urșilor. În 2016, vorbim și de realizări mai mici și la capitolul fructe de pădure, față de 2015.

În consecință, pentru anul 2017 am adoptat mai multe măsuri pentru creșterea serviciilor și produselor nelemnoase. Am schimbat un lucru esențial și anume indicatorii fizici pentru Direcțiile Silvice Județene. Pe lângă cifră de afaceri, profit și alți indicatori privind gospodărirea durabilă a pădurilor, fiecare Direcție Silvică primea și un indicator fizic de tone fructe de pădure, tone plante medicinale.

Am transformat acest palier în sensul de a primi drept indicatori de performanță în domeniul produselor, serviciilor și autorizării imobiliare în indici valorici. În sensul în care o Direcție Silvică nu trebuie, spre exemplu, să se concentreze în a face o sută de tone de fructe de pădure dacă anul respectiv este secetos sau dacă a adus calamități naturale pentru anumite fructe. În consecință, am decis să dăm aceeași importanță și cererii de marcare a unui cetățean în livada sau  terenul personal, pentru că acest lucru înseamnă, până la urmă, tot venituri pentru Romsilva. Până acum banii proveniți din prestări servicii nu erau foarte importanți pentru Romsilva, dar optica s-a schimbat!

Relația cu oamenii de afaceri din industria forestieră a fost una mai mult decât tensionată la licitațiile privind vânzarea masei lemnoase de la finele anului 2015. A reintrat, în normalitate, această relație?

Relația cu oamenii de afaceri din industria forestieră este o relație importantă, deschisă  în identificarea celor mai bune soluții de rezolvare a problemelor care apar. Am avut, la sfârșitul anului 2016, înaintea licitațiilor principale, discuții transparente cu ASFOR și o negociere a contractului cadru. 60% din veniturile Romsilva se derulează prin acest contract.S-a convenit cu partenerii noștri, deschis, au fost discuții bazate pe argumente și până la urmă convenite. Dar consecința acestui dialog deschis asupra contractului cadru a dus la o bună derulare a licitațiilor de vânzare a masei lemnoase.

Ca o concluzie, pot spune că firele rupte dintre Romsilva și oamenii de afaceri din industria forestieră s-au înnodat, au revenit la normalitate. Mai mult, Romsilva rămâne un partener corect și deschis cu toți jucătorii de pe piață!

 Un interviu realizat de Iulian Badea

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.